Eb 2024: Hiányoznak a német erények! – Rudi Völler

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.11.23. 08:32
null
Völler (jobbra) kiakadt az osztrákoktól elszenvedett újabb vereség után (Fotó: Getty Images)
Szánalmas, méltatlan – a legenyhébb jelzők, amelyekkel a német sajtóban a válogatottjuk bécsi teljesítményét értékelik, miközben már bűnbakot is találtak.

Minden megkérdőjeleződött, írja a Kicker, a tekintélyes német futballmagazin. A sportlap a keddi, bécsi vereség után (Ausztria–Németország 2–0) elemzésében rámutat: főképp Julian Nagelsmann szövetségi kapitány tenné jól, ha kérdéseket tenne fel, leginkább saját intézkedéseiről. A taktika és az összeállítás sem stimmel a német elemzők szerint, a gárda a kapura egyáltalán nem veszélyes, miközben a védelem régen nem tapasztalt módon gyengén teljesít: 2023-ban 11 mérkőzésen 22 gólt kapott, ennél rosszabb gólátlaga egyszer, 1956-ban volt, akkor nyolc meccsen 17 gólt értek el ellene a riválisok.

A szövetség sportigazgatója, Rudi Völler   (1990 világbajnoka, kilencven válogatott mérkőzésen 47 gólt szerzett) azt mondta: ez így nem mehet tovább.

„Ez most mindig előkerül, de kár tiltakozni: a klasszikus német erények hiányoznak ebből a csapatból – mondta a korábbi ragyogó csatár. – Az adottság egy rész, a taktika pedig egy másik, de a sikerességünk nem ezen múlik. Hanem azon, hogy a szenvedély, az energia, a dinamika hiányzik, és lehet, ez csak tíz százalék, de ha nincs meg benned, hiába vagy technikás és precíz. Mindegy, Kai Havertz balhátvédet játszik-e vagy csatárt, ha a csapat így teljesít. Nekem nem az eredmény okozza a csalódást, hanem amit mutat magáról a csapat, azt nem lehet elfogadni.”

A bűnbak is megvan: egygólos hátrányban ütésért kiállították Leroy Sanét, akinek ez az első piros lapja 402. hivatalos mérkőzésén. A Kicker szerint három válogatott mérkőzéstől is eltilthatják ezért, és akkor az Eb-felkészülési meccseket ki kell hagynia.

„Nem én voltam az első, akit megütött – mondta a lapnak a Mainz osztrák játékosa, Philipp Mwene. Úgy tűnt, idegileg nincs rendben, és amikor nekem jött, megkérdeztem, mi baja van, erre megütött. Érthetetlenül frusztráltnak tűnt. Az egész mérkőzésen úgy éreztük, a német csapat tagjai ki vannak borulva.”

A Bayern München játékosa az öltözőben elnézést kért társaitól.

„Nem szabad, hogy ilyesmi még egyszer előforduljon – mondta Leroy Sané. Semmi személyes problémám sincs Philipp Mwenével, korábban sem volt, csak a saját teljesítményem miatt voltam ennyire stresszes.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik