Ledönti a trónról a Bayernt a „Borussia Deutschland”?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.08.23. 17:45
null
Ha... (Fotó: Transfermarkt)
A mostani lehet korunk legforróbb nyara, és igaz ez a labdarúgásra is, ahol a topligák topcsapatai úgy szórják a pénzt, mint... Na, annyira azért nem, de legalább úgy, mintha nem is holnap, de holnapután és azután sem lenne. A Dortmund most megfontoltan gazdálkodik, kérdés, mire lesz ez elég.

 

Mindig érdemes odafigyelni a BORUSSIA DORTMUNDRA: a sárga-fekete mezesek ugyan nem most élik legszebb napjaikat, bajnokságot legutóbb 2012-ben nyertek, Német Kupát 2021-ben, Bajnokok Ligáját 1997-ben. Azt sem mondhatjuk, hogy nem nevelnének vagy nem vennének elég jó játékost, tehetséget – de a mai gazdasági helyzetben képtelenek megtartani őket. Idén Jude Bellingham, tavaly az Erling Haaland, Manuel Akanji, Axel Witsel trió, előtte Jadon Sancho volt „a nagy nyári veszteség”.

BOMBAÜZLET?

Hozzátartozik az is a mai futballhoz, hogy igazán nagy nyereségre csak 2017-ben tettek szert, amikor 271 millió eurót kaptak főleg az Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang, Matthias Ginter, Emre Mor, Sven Bender, Adrián Ramos, Marc Bartra, Mikel Merino sorért, és csak feleennyiért (plusz aláírási és ügynöki díjak!) vásároltak. Bele kell kalkulálnunk azt is, hogy egy-egy nagyobb összeget több év alatt fizetnek ki a legnagyobb klubok is, és akár 30 milliónyi is lehet a bónusz.

A költségvetés, fekete vonallal a transzferpiaci kiadásokkal-bevételekkel együtt

 

Ugyanakkor tegyük hozzá gyorsan, hogy az elmúlt hét évben kerestek ugyan 150 millió eurót a transzferpiacon, de ezen idő alatt összesen 98 játékost igazoltak (96 távozott), és ha szerényen átlagosan csak egymillió eurós aláírási és ügynöki díjat számolunk, máris más a leányzó fekvése. Közel félmilliárd eurót ér a keret így is, a csapat mérkőzéseire özönlenek a nézők – ugyanakkor évek óta erősen veszteséges a klub (az éves beszámolókat ITT tekintheti meg), azért is, mert az új igazolások miatt viszonylag magas a bérkeret, amely meghaladja a 130 millió eurót a bónuszokkal együtt; 2015-ben mindez még csak 64 millió volt.

Az éves nyereség/veszteség adózás előtt

 

Nyolcan is évi hétmillió euró fölött keresnek bruttóban most, Sébastien Haller és Niklas Süle tízmillió fölött – ugyanakkor a Bundesliga legjobban fizetett 11 játékosa mind bayernes, a müncheniek bérkerete bónuszokkal körülbelül 300 millió. A lipcsei éves bértömeg huszonöt százalékkal elmarad a dortmundi mögött, a tabella negyedik helyén végző Union Berlin bónuszok nélkül évi harmincmilliót fizet ki a játékosoknak.

ÚJ VIZEKEN

Visszább is vett a költekezésből a Dortmund, az előző évben jó 130 millióért szerezték meg a Sébastien Haller, Karim Adeyemi, Nico Schlotterbeck, Julien Duranville, Anthony Modeste, Julian Ryerson, Salih Özcan, Niklas Süle, Marcel Lotka, Alexander Meyer sort, profi szerződést kötöttek a Jamie Bynoe-Gittens, Tom Rothe kettőssel, kvázi egy új csapat érkezett.

Általánosságban véve jól sikerültek az igazolások (bár többen eleve a kispadra érkeztek), Haller megnyerte élete nagy csatáját, többen máris megkettőzték játékjoguk értékét; egyedül az 5.1 millióért vett éket, a 35 éves Modeste-et engedték el máris, két lőtt gól után.

Bellingham helyére 19 millióért megszerezték a Münchenben már nem kellő Marcel Sabitzert és 30 millióért az egyszeres német válogatott középső és bal oldali középpályás Felix Nmechát, az éppen a Bayern által elszipkázott Raphaël Guerreiro helyére elszipkázták a Mönchengladbachtól az egy évvel fiatalabb, nagyjából ugyanolyan játékerőt képviselő Rami Benszebainit, és ezzel véget is értek az erősítések. Egyelőre.

HIÁNYOZNI FOGNAK?

A szélső Ansgar Knauff, a szélsővédő Felix Passlack, a cserekapus Luca Unbehaun nem számított alapembernek, az egykoron sokkal többre taksált középső középpályás, Mahmoud Dahoud, a kétszeres német válogatott szűrő Brightonban próbál meg új lendületet adni a karrierjének (ő az előző idényben csak bő 400 percet játszott, de egyetlen bajnokságban sem kapott 22 mérkőzésnél többet). 25.5 millióért vették a 12-szeres válogatott Nico Schulzot, de őt magánéleti botránya miatt elengedték, jelentős veszteséget leírva miatta. A szerződése még egy évig tartott volna, a játékos 2.5 milliót kapott, hogy ezt felbontsák. Korábban az Atalanta és a Lazio érdeklődött iránta, de rövid tájékozódás után retiráltak.


CANT ELADNÁK? ALIGHA…

Özcanért és Emre Canért a Fenerbahce jelentkezett be, az első tárgyalásokon már túl is vannak. Igaz, ez nem sokat jelent: a fiatal bekk, Soumaila Coulibaly már megegyezett a Burnley-vel, kölcsönbe ment volna, 15 millió eurós opciós kölcsönnek, 2.5 milliós bónuszkerettel, a játékos az orvosi vizsgálatokon is túlesett, de mégis a Royal Antwerpen kötött ki, szintén opciós kölcsönnel. Ez azonban már csak 12 millióról szól.

Giovanni Reyna zseniígéret volt nem is olyan régen (régen... még mindig csak húszéves, ám 2021-ben 15 kanadai ponttal zárta az idényt, míg a nemrég véget értet 11-gyel), a Bild szerint húszmillióért vihető, kérője a Borussia Mönchengladbach.

Thomas Meunier 5-6 millióért mehet, az FC Bruges-zsel szinte mindenben megállapodtak, de a szerződéseket nem írták végül alá. A belga szélsővédő szerződése jövőre lejár, ugyanakkor az Aston Villa, a Juventus, a Milan, a Manchester United, az FC Barcelona és az Internazionale is tárgyalt a nyáron a 31 éves játékos ügynökével. A Juventus négymilliós opciós kölcsönkérelmet nyújtott be a fiatal védőért, Abdoulaye Kamaráért, a 18 éves, a PSG-től átigazolt francia védő a tartalékcsapatban játszik, de most éppen sérült, sőt csak jövőre térhet vissza – 16 éves és 280 napos korában lépett pályára a német harmadik ligában, ezzel korrekorder.

Nagy kérdés, mi lesz Thorgan Hazard-ral: a harmincéves támadó középpályást 25.5 millióért vették négy éve, a jó kezdés után elszürkült, az év elején kölcsönadták a PSV-nek, de ott sem remekelt. A szerződése még egy évig szól, a Monaco, a Fenerbahce és az Antwerpen hívja most. A Lazio tett egy halovány kísérletet Donyell Malen megszerzésére. A 23 éves görög védő, Antoniosz Papadopulosz nem tudta kinőni a tartalékcsapatot, az Olympiakosz és a Panathinaikosz is vinné.

JÖHET MÉG A LEGDALLAMOSABB NEVŰ NÉMET BEKK

A kezdőcsapat máris elég „combos”, de a klubot ismerve pár fiatallal biztosan erősítenek a nyár végi hajrában: a 21 éves, kétszeres német válogatott középső védő Armel Bella-Kotchapot megvennék 20 millióért a Southamptontól (25-öt kérnek az angolok állítólag, de a német Sky Sport szerint nemhogy ez, a húszmillió is sok most a németeknek), Cole Palmert kölcsönkérték a Manchester Citytől (végleg is eladnák a tehetséges játékost, 35.2 millióért), a Bundesligát jól ismerő ékről, Jean-Philippe Matetáról tárgyalnak a Crystal Palace-szal, nyolcmillió lehet a vételár – az elefántcsontparti válogatott Haller ugyebár a télen egy hónapig ott lehet az ANK-n.

A 18 éves brazil csatár, Deivid Washington másik kérője a Chelsea, és tudjuk, mit jelent ez: speciel most a Santosnak 16+4 millió eurót, a váltásba bele is egyezett a klub, a játékos már járt Londonban. Nagyjából ennyibe kerülne a jóval rutinosabb Hugo Ekitiké (PSG), aki a profilja alapján tökéletesen illeszkedik a BVB-be, de az ajaxos karmesterre, Mohammed Kudusra, a Salzburgban sokat fejlődő gall védőre, Oumar Solet-re és a tizenéves belga bekkre, Zeno Debastra (Anderlecht) is igaz ez.

A Crvena zvezda 19 éves hátvédjét, Sztefan Lekovicsot az összes német élcsapat, így a Dortmund is figyelteti, az idősebb korosztályt az orosz középpályás, a 27 esztendős Alekszandr Golovin képviseli, az őt képviselő ügynök meg megerősítette, hogy konkrét ajánlatot kaptak a németektől, a sajtó szerint 40 millió eurósat.

Diadalkapu? (Fotó: AFP)
Diadalkapu? (Fotó: AFP)

 

HÁZI LEGENDÁRIUM

Nem tudni, mennyit adtak volna Edson Álvarezért az Ajaxnak a benyújtott hivatalos átigazolási kérelemben, a hollandok technikai igazgatója, Sven Mislintat szerint nagyon távol álltak egymástól a felek – ezek szerint „nem játszott haza” a Dortmundban több poszton is dolgozó szakember. Ahol most Edin Terzic munkáját a Sebastian Kehl, Hans-Joachim Watzke, Matthias Sammer trió segíti/felügyeli, a korábbi közönségkedvencek közül Roman Weidenfeller, Patrick Owomoyela, Karl-Heinz Riedle, Wolfgang de Beer, Lars Ricken és Otto Addo is a vezetőség vagy a szakmai stáb tagja.

„A nyáron elveszítettük Bellinghamet, de azt hiszem, ezt jól kompenzáltuk Sabitzer és Nmecha leigazolásával. Lehet, hogy nem a leglátványosabb igazolásokkal operálunk, de az új játékosok sokkal stabilabbá tesznek bennünket” – nyilatkozta Watzke, aki szerint véget érthet a Bayern fénykora.

„Minden olyan vereséggel, amelyet elszenved a Bayern, csökkennek a többiek gátlásai. A Bayern fénykorában úgy léptek a pályára ellenük, hogy eleve nem hittek a győzelemben. Ennek az időnek vége, bár még mindig nagycsapat a Bayern, és egyedülálló lehetőségekkel bír. Egyetlen másik Bundesliga-klub sem tudta volna megvenni Harry Kane-t” – tette hozzá a szakember. Aki elárulta azt is, hogy a dortmundi játékosok iránt is érdeklődtek Szaúd-Arábiából, de sikertelenül, bár mint Marius Wolf elmondta, ha évi 50 millió eurót kereshetne ott, ő bizony nem sokat tétovázna az aláírással…

A legértékesebb 11 a Transfermarkt szerint
A legértékesebb 11 a Transfermarkt szerint

 

NINCS PÁNIKIGAZOLÁS

Sergio Arribasról, Weston McKennie-ről és Xavi Simonsról lemaradtak, de nyilván lesznek még érkezők, bár Kehl megjegyezte, hogy a Dortmund médiaosztálya 38 állítólagos célpontjukat szedte össze augusztus közepére. Az a terv, hogy a Bellinghamért kapott összeg 60-65 százalékát elköltik ezen a nyáron. Hogy a vetélytársak bőszen költekeznek?

„Nem érzünk nyomást, és éppen ezért nem hagyjuk magunkat külső erők által irányítani. Nagyon világos elemzést készítettünk az előző szezon után, ennek alapján világos tervvel rendelkezünk. És ezt folyamatosan végre is hajtjuk” – így az egykori kiváló középpályás. Ha már nagy nevek: valósággal összeforrott Michael Zorc neve a Dortmunddal, a hatvanéves legenda tavaly távozott a sportigazgatói posztról, 44 év után intett búcsút a Borussiának. Jelenleg egy sporttal foglalkozó informatikai cég FB-tagja.

BD?

Nem vettek most egyetlen külföldi fiatal reménységet sem, a vezetőség tudatosan a „Borussia Deutschland” brand mentén építkezik. Sabitzer egy kis manchesteri megszakítással lassan tíz éve él Németországban, Benszebaini négy éve, és ugyebár ott nem az edzők tanulnak meg angolul, hogy kommunikáljanak a játékosokkal, nincs tolmácscsapat sem: az öltöző nyelve a német.

A nagy rivális Bayern sem kivétel: Josep Guardiola németül mutatkozott be Münchenbe igazolásakor, Carlo Ancelotti érkezése előtt megtanult németül (és végre megértette, miért nevették ki annyiszor a nem éppen slágfertig Giovanni Trapattonit), Uli Hoeness évekkel ezelőtt bevezette, hogy aki nem tanul meg záros határidőn belül németül odaigazolása után, súlyos pénzbüntetést fizet.

De milyen lesz a „BVD”?

A SportBild szerint (a 2014-ben Németországba igazoló) Gregor Kobel a liga legjobb kapusa most, a gólhelyzetek 91 százalékát hárította az előző idényben, ez fantasztikus mutató. Az ötszörös német válogatott Marius Wolf a legjobb jobbhátvéd a keretben, tartja a bvbbuzz.com, mellette a Süle, Nico Schlotterbeck páros a legjobb védelmi duó, a középpálya közepe az Emre Can, Felix Nmecha kettősé, a szervezés Julian Brandt dolga, a bal szél Karim Adeyemié – a legfontosabb nyári kiszemelt pedig a német Armel Bella-Kotchap. A legújabb hír pedig az, hogy a hátvéddel tárgyalt a Bayern München is...


És akkor ne feledkezzünk meg (ezt már mi írjuk) Mats Hummelsről, a Lothar Matthäustól a minap komoly kritikát kapó, a csapatkapitányi tisztségről lemondó Marco Reusról, illetve a tizenhuszonéves örök ígéretről, Youssoufa Moukokóról sem, bár utóbbi több német szakértő szerint is távozhat a nyáron még.

A neves újságíró, Matthias Dersch szerint Donyell Malen lesz a Bundesliga legjobb játékosa, a SkySport szerint nagyon fontos, hogy Haller erőnléte lassan a régi, a kulcskérdés pedig az lesz, hogy Brandt képes lesz-e felnőni a feladathoz, mint a csapat irányítója. Egyre jobb az erőnléte, sokat változtatott az étrendjén. Rengeteg izmot pakoltak a tizenéves angol szélsőre, Jamie Bynoe-Gittensre a nyáron, Terzic szerint nemcsak gyorsabb, erősebb is lett a műtétje óta. Bynoe-Gittens a Manchester Citytől érkezett, miként Sancho, csak ő sokkal olcsóbban, 90 ezer euróért. Reyna, a török szűrő, Özcan és a dinamikus, az előző egy évben rengeteget fejlődő norvég jobbhátvéd, Julian Ryerson is küzd a kezdőcsapatért, nem véletlenül mondta Terzic, hogy lehetséges nyári igazolások ide vagy oda, máris nagyon erős a kerete.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 NYARA

FC AUGSBURG
Érkezett:
Mergim Berisha (Fenerbahce, kölcsön után végleg, 4000000 euró), Tim Breithaupt (Karlsruhe, 2500000 euró), Sven Michel (Union Berlin, 950000 euró), Patric Pfeiffer (Darmstadt, ingyen), Finn Dahmen (Mainz, ingyen), Okugava Maszaja (Arminia Bielefeld, ingyen), Phillip Tietz (Darmstadt, 2200000 euró)
Kölcsönből vissza: Frederik Winther (Bröndby), Raphael Framberger (Sandhausen), Maurice Malone (Wolfsberg), Ricardo Pepi (Groningen), Lasse Günther (Jahn Regensburg), Jozo Stanic (NK Varazdin)
Távozott: Felix Götze (Rot-Weiss Essen, kölcsön után végleg, 100000), Daniel Caligiuri (szerződése lejárt), Julian Baumgartlinger (visszavonult), Tobias Strobl (visszavonult), Rafal Gikiewicz (Ankaragücü, i.), André Hahn (szl.), Ricardo Pepi (PSV, 11000000), Maurice Malone (Basel, 2 000 000)
Kölcsönbe: Henri Koudossou (Den Haag), Lasse Günther (Wehen Wiesbaden)
Kölcsönből vissza: Kelvin Yeboah (Genoa), Renato Veiga (Sporting B)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett:
Arthur Soares (América FC, 7000000), Alejandro Grimaldo (Benfica, i.), Granit Xhaka (Arsenal, 25000000), Jonas Hofmann (Mönchengladbach, 10000000), Victor Boniface (Union SG, 20 500 000), Matej Kovar (Manchester United, 5 000 000), Nathan Tella (Southampton, 23 300 000)
Kölcsönbe:
Josip Stanisic (Bayern München)
Kölcsönből vissza: Sadik Fofana (Nürnberg), Paulinho (Atlético Mineiro), Gustavo Puerta (Nürnberg)
Távozott: Lennart Grill (Union Berlin, kv.), Daley Sinkgraven (Las Palmas, i.), Karim Bellarabi (szl.), Andrej Lunyev (Qarabag, i.), Mitchel Bakker (Atalanta, 10000000), Moussa Diaby (Aston Villa, 55 000 000), Kerem Demirbay (Galatasaray, 3 700 000)
Kölcsönbe: Sadik Fofana (Fortuna Sittard), Patrick Pentz (Bröndby), Szardar Azmun (Roma)
Kölcsönből vissza: Callum Hudson-Odoi (Chelsea)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Konrad Laimer (Leipzig, ingyen), Raphaël Guerreiro (Dortmund, ingyen), Kim Min Dzse (Napoli, 50000000 euró), Harry Kane (Tottenham, 100 000 000), Daniel Perec (Maccabi Tel Aviv, 5 000 0000)
Kölcsönből vissza: Alexander Nübel (Monaco), Malik Tillman (Rangers), Gabriel Vidovic (Vitesse), Marcel Sabitzer (Manchester United)
Távozott: Bright Arrey-Mbi (Hannover, kölcsön után végleg, ingyen), Daley Blind (Girona, i.), Lucas Hernández (PSG, 45000000), Marcel Sabitzer (Dortmund, 19 000 000), Sadio Mané (al-Naszr, 30 000 000), Yann Sommer (Inter, 6 750 000)
Kölcsönbe: Alexander Nübel (VfB Stuttgart, 1 000 000), Malik Tillman (PSV, 1 000 000), Josip Stanisic (Leverkusen)
Kölcsönből vissza: Joao Cancelo (Manchester City)

VFL BOCHUM
Érkezett:
Moritz-Broni Kwarteng (Magdeburg, 1100000), Noah Loosli (Grasshoppers, i.), Matus Bero (Vitesse, i.), Lukas Daschner (St. Pauli, i.), Felix Passlack (Dortmund, i.), Bernardo (RB Salzburg, 400 000), Maximilian Wittek (Vitesse, 750 000)
Kölcsönbe:
Keven Schlotterbeck (Freiburg)
Kölcsönből vissza: Tim Oermann (Wolfsberg), Lys Mousset (Nimes)
Távozott: Jannes Horn (Nürnberg, kv., i.), Silvere Ganvoula (Young Boys, i.), Konsztantinosz Sztafilidisz (szl.), Vasziliosz Lampropulosz (OFI Kréta, i.), Jacek Goralski (Wieczysta Krakau, i.)
Kölcsönbe: Gerrit Holtmann (Antalyaspor)
Kölcsönből vissza:
Saidy Janko (Valladolid), Pierre Kunde (Olympiakosz), Keven Schlotterbeck (Freiburg), Dominique Heintz (Union Berlin)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Rami Benszebaini (Mönchengladbach, i.), Felix Nmecha (Wolfsburg, 30000000), Marcel Sabitzer (Bayern München, 19 000 000)
Kölcsönből vissza: Thorgan Hazard (PSV)
Távozott: Jude Bellingham (Real Madrid, 103000000 euró), Ansgar Knauff (Frankfurt, kölcsön után végleg, 5000000), Felix Passlack (Bochum, i.), Luca Unbehaun (Verl, i.), Mahmoud Dahoud (Brighton, i.), Raphaël Guerreiro (Bayern München, i.), Anthony Modeste (szl.), Nico Schulz (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Tom Rothe (Holstein Kiel, 350000), Soumaila Coulibaly (Antwerpen)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Julian Weigl (Benfica, kölcsön után végleg, 7180000), Fabio Chiarodia (Werder Bremen, 2000000), Robin Hack (Bielefeld, 1100000), Grant-Leon Ranosz (Bayern München II, i.), Lukas Ullrich (Hertha II, i.), Tomas Cvancara (Sparta Praha, 10500000), Franck Honorat (Brest, 8000000)
Kölcsönbe: Maximilian Wöber (Leeds United, 500 000)
Kölcsönből vissza: Rocco Reitz (St. Truiden)
Távozott: Jordan Beyer (Burnley, kv., 15000000), Marcus Thuram (Inter, i.), Rami Benszebaini (Dortmund, i.), Lars Stindl (Karlsruhe, i.), Jonas Hofmann (Leverkusen, 10000000)
Kölcsönbe: Oscar Fraulo (Utrecht)

SV DARMSTADT 98
Érkezett:
Andreas Müller (Magdeburg, i.), Fabian Nürnberger (Nürnberg, i.), Fraser Hornby (Reims), Christoph Klarer (Fortuna Düsseldorf, 2000000)
Kölcsönbe: Matej Maglica (VfB Stuttgart), Bartol Franjic (Wolfsburg), Luca Pfeiffer (VfB Stuttgart)
Távozott: Patric Pfeiffer (Augsburg, i.), Keanan Bennetts (Wehen Wiesbaden, i.), Phillip Tietz (Augsburg, 2200000), Antonisz Makatunakisz (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Magnus Warming (Torino)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Hugo Larsson (Malmö, 9000000), Willian Pacho (Antwerpen, 9000000), Junior Dina Ebimbe (PSG, kv., 6500000), Ansgar Knauff (Dortmund, kv., 5000000), Philipp Max (PSV, kv., 1900000), Omar Marmus (Wolfsburg, i.), Elljesz Szkiri (1. FC Köln, i.), Jessic Ngankam (Hertha, 4000000), Nnamdi Collins (Borussia Dortmund II, 1 000 000), Kaua Santos (Flamengo U20, 1 600 000)
Kölcsönbe: Robin Koch (Leeds United, 500000)
Kölcsönből vissza: Ragnar Ache (Greuther Fürth), Ali Akman (Göztepe), Jens Petter Hauge (Gent), Jérome Onguéné (Salzburg), Igor Matanovic (St. Pauli)
Távozott: Evan Ndicka (Roma, i.), Kamada Daicsi (Lazio, i.), Almamy Touré (szl.), Ragnar Ache (Kaiserslautern, 1 000 000), Djibril Sow (Sevilla, 10 000 000), Diant Ramaj (Ajax, 8 000 000), Jesper Lindström (Napoli, 3 000 000)
Kölcsönbe:
Jérome Onguéné (Servette), Igor Matanovic (Karlsruhe), Ali Akman (FCV Dender), Faride Alidou (1. FC Köln)

SC FREIBURG
Érkezett:
Junior Adamu (Salzburg, 6000000), Florian Müller (VfB Stuttgart, 1500000)
Kölcsönbe: Maximilian Philipp (Wolfsburg)
Kölcsönből vissza: Lino Tempelmann (Nürnberg), Nishan Burkart (Winterthur), Keven Schlotterbeck (Bochum)
Távozott: Kevin Schade (Brentford, kv., 25000000), Mark Flekken (Brentford, 13000000), Nishan Burkart (Winterthur), Nils Petersen (visszavonult), Jonathan Schmid (szl.), Lino Tempelmann (Schalke, 700000), Jong Vu Jong (VfB Stuttgart, 2800000)
Kölcsönbe: Robert Wagner (Greuther Fürth), Keven Schlotterbeck (Bochum)

1. FC HEIDENHEIM 1846
Érkezett:
Tim Siersleben (Wolfsburg, kv., 500000), Nikola Dovedan (Austria Wien, i.), Benedikt Gimber (Jahn Regensburg, i.), Marvin Pieringer (Schalke, 1800000)
Kölcsönbe: Eren Dinkci (Werder Bremen)
Távozott: Dzenis Burnic (Karlsruhe, i.)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Julian Justvan (Paderborn, 1500000), Florian Grillitsch (Ajax, i.), Marius Bülter (Schalke, 3000000), Szalai Attila (Fenerbahce, 12 300 000), Wout Weghorst (Burnley, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Diadié Samassékou (Olympiakosz), Maximilian Beier (Hannover), Melayro Bogarde (PEC), Marco John (Greuther Fürth), Kasim Adams (Basel)
Távozott: Christoph Baumgartner (Leipzig, 24000000), Stefan Posch (Bologna, kv., 5000000), Sebastian Rudy (szl.), Philipp Pentke (1. FC Köln, i.), Munasz Dabbur (Sabab al-Ahli, 1500000), Lucas Ribeiro (Ceará), Angelo Stiller (VfB Stuttgart, 5 500 000)
Kölcsönbe: Jacob Bruun Larsen (Burnley), Muhammed Damar (Hannover)
Kölcsönből vissza: Thomas Delaney (Sevilla), Kasper Dolberg (Nice), Angelino (Leipzig), Eduardo Quaresma (Sporting CP), Justin Che (Dallas)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Julian Chabot (Sampdoria, kv., 2500000), Jacob Christensen (Nordsjaelland, i.), Leart Paqarada (St. Pauli, i.), Philipp Pentke (Hoffenheim, i.)
Kölcsönbe: Luca Waldschmidt (Wolfsburg), Rasmus Carstensen (Genk), Faride Alidou (Frankfurt)
Kölcsönből vissza: Noah Katterbach (Hamburg), Jonas Urbig (Jahn Regensburg)
Távozott: Ondrej Duda (Hellas Verona, kv., 2700000), Sebastian Andersson (szl.), Elljesz Szkiri (Frankfurt, i.), Timo Horn (szl.), Jonas Hector (visszavonult), Kingsley Schindler (Samsunspor, i.)
Kölcsönbe: Tim Lemperle (Greuther Fürth), Jonas Urbig (Greuther Fürth), Nikola Soldo (Kaiserslautern)

RASENBALLSPORT LEIPZIG
Érkezett:
Christoph Baumgartner (Hoffenheim, 24000000), Benjamin Sesko (Salzburg, 24000000), Nicolas Seiwald (Salzburg, 20000000), Leopold Zingerle (Paderborn, i.), El Chadaille Bitshiabu (PSG, 15000000), Lois Openda (Lens, 43000000), Castello Lukeba (Lyon, 30 000 000)
Kölcsönbe: Fábio Carvalho (Liverpool), Xavi Simons (PSG)
Kölcsönből vissza: Hugo Novoa (Basel), Tim Schreiber (Holstein Kiel), Ilaix Moriba (Valencia), Alexander Sörloth (Real Sociedad), Angelino (Hoffenheim), Frederik Jäkel (Bielefeld), Tom Krauss (Schalke)
Távozott: Szoboszlai Dominik (Liverpool, 70000000), Christopher Nkunku (Chelsea, 60000000), Josep Martínez (Genoa, kv., 3500000), Konrad Laimer (Bayern München, i.), Örjan Nyland (Sevilla, i.), Tom Krauss (Mainz, 5000000), Marcel Halstenberg (Hannover, 700000), Alexander Sörloth (Villarreal, 10 000 000), Josko Gvardiol (Manchester City, 90 000 000), André Silva (Real Sociedad)
Kölcsönbe: Tim Schreiber (Saarbrücken), Sanoussy Ba (LASK), Angelino (Galatasaray, 1500000), Fabrice Hartmann (Sligo Rovers)
Kölcsönbe:
Frederik Jäkel (Elversberg)
Kölcsönből vissza: Abdou Diallo (PSG)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett:
Daniel Batz (Saarbrücken), Marco Richter (Hertha, 3 000 000), Phillipp Mwene (PSV, 1 000 000)
Kölcsönbe: Sepp van den Berg (Liverpool)
Kölcsönből vissza: Merveille Papela (Sandhausen), Anderson Lucoqui (Hansa Rostock), Ronaël Pierre-Gabriel (Espanyol), Ben Bobzien (Elversberg)
Távozott: Angelo Fulgini (Lens, kv., 7200000), Finn Dahmen (Augsburg, i.), Aarón Martín (Genoa, i.), Marcus Ingvartsen (Nordsjaelland, 2950000), Marlon Mustapha (Como, 900000), Anderson Lucoqui (Hertha, i.), Ronaël Pierre-Gabriel (Nantes, i.), Alexander Hack (al-Kadiah, 1 500 000)
Kölcsönbe: Delano Burgzorg (Huddersfield), Ben Bobzien (Austria Lustenau)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Serhou Guirassy (Rennes, kv., 9000000), Jovan Milosevics (Vojvodina, 1200000), Maximilian Mittelstädt (Hertha, 500000), Matej Maglica (St. Gallen, 450000), Jamie Leweling (Union Berlin, 200000), Jong Vu Jong (Freiburg, 2800000), Deniz Undav (Brighton, 700 000), Angelo Stiller (Hoffenheim, 5 500 000)
Kölcsönbe: Alexander Nübel (Bayern München, 1 000 000), Leonidas Stergiou (St. Gallen)
Kölcsönből vissza: Roberto Massimo (Académico Viseu), Mohamed Sankoh (Vitesse), Wahid Faghir (Nordsjaelland), Clinton Mola (Blackburn)
Távozott: Florian Müller (Freiburg, 1500000), Tanguy Coulibaly (szl.), Endo Vataru (Liverpool, 19 000 000), Konsztantinosz Mavropanosz (West Ham, 20 000 000), Clinton Mola (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Matej Maglica (Darmstadt), Wahid Faghir (Elversberg), Juan José Perea (Hansa Rostock), Ömer Beyaz (Hatayspor), Luca Pfeiffer (Darmstadt)
Kölcsönből vissza: Tiago Tomás (Sporting CP)

1. FC UNION BERLIN
Érkezett
: Diogo Leite (Porto, kv., 7500000), Mikkel Kaufmann (Köbenhavn, 2700000), Lennart Grill (Leverkusen, kv.), Lucas Tousart (Hertha, 3000000), Benedict Hollerbach (Wehen Wiesbaden, 2 000 000), Alexander Schwolow (Hertha, i.), Kevin Volland (Monaco, 4 000 000), Robin Gosens (Inter, 13 000 000)
Kölcsönbe: Alex Kral (Szpartak Moszkva), David Datro Fofana (Chelsea), Brenden Aaronson (Leeds United)
Kölcsönből vissza: Tim Skarke (Schalke), Tymoteusz Puchacz (Panathinaikosz), Rick van Drongelen (Hansa Rostock), Dominique Heintz (Bochum), Endo Keita (Braunschweig)
Távozott: Sven Michel (Augsburg, 950000), Paul Seguin (Schalke, 750000), Levin Öztunali (Hamburg, i.), Kevin Möhwald (Eupen, i.), Jamie Leweling (VfB Stuttgart, 200000), Rick van Drongelen (Samsunspor, 200000), Niko Giesselmann (szl.)
Kölcsönbe: Tymoteusz Puchacz (Kaiserslautern), Lennart Grill (Osnabrück), Morten Thorsby (Genoa), Mathis Bruns (Stuttgarter Kickers), Milos Pantovics (Eupen)
Kölcsönből vissza: Timo Baumgartl (PSV)

SV WERDER BREMEN
Érkezett:
Dawid Kownacki (Düsseldorf, i.), Naby Keita (Liverpool, i.), Senne Lynen (Saint Gilloise, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Justin Njinmah (Dortmund II), Nick Woltemade (Elversberg), Nicolai Rapp (Kaiserslautern), Oliver Burke (Millwall)
Távozott: Fabio Chiarodia (Mönchengladbach, 2000000), Yannik Engelhardt (Freiburg II., kv., 900000), Pak Kju Hjun (Dynamo Dresden, 150000), Lee Buchanan (Birmingham City, 1 500 000), Niklas Schmidt (Toulouse, 2 500 000)
Kölcsönbe: Eren Dinkci (Heidenheim), Jean Manuel Mbom (Viborg)
Kölcsönből vissza: Maximilian Philipp (Wolfsburg)

VFL WOLFSBURG
Érkezett:
Moritz Jenz (Lorient, 8000000), Vaclav Cerny (Twente, 8000000), Cédric Zesiger (Young Boys, 5000000), Tiago Tomás (Sporting CP, 8000000), Rogério (Sassuolo, 5 500 000), Lovro Majer (Rennes, 25 000 000), Joakim Maehle (Atalanta, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Maximilian Philipp (Werder Bremen), Bartosz Bialek (Vitesse), Aster Vranckx (Milan)
Távozott: Marin Pongracic (Lecce, kv., 2000000), , Tim Siersleben (Heidenheim, kv., 500000), Paulo Otávio (al-Szadd, i.), Omar Marmus (Frankfurt, i.), Josuha Guilavogui (szl.), Felix Nmecha (Dortmund, 30000000), Micky van de Ven (Tottenham, 40 000 000)
Kölcsönbe: Luca Waldschmidt (1. FC Köln), Bartosz Bialek (Eupen), Bartol Franjic (Darmstadt), Maximilian Philipp (Freiburg)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

FC SCHALKE 04
Érkezett:
Ron Schallenberg (Paderborn, 2 000 000), Paul Seguin (Union Berlin, 750 000), Lino Tempelmann (Freiburg, 700 000), Marius Müller (Luzern, 350 000), Bryan Lasme (Arminia Bielefeld, i.), Tomas Kalas (Bristol City, i.), Timo Baumgartl (PSV, i.)
Kölcsönbe: Yusuf Kabadayi (Bayern München II)
Kölcsönből vissza: Marvin Pieringer (Paderborn), Kerim Calhanoglu (Sandhausen), Dries Wouters (Mechelen)
Távozott: Amin Harit (Marseille, kv., 5 000 000), Rodrigo Zalazar (Braga, 5 000 000), Marius Bülter (Hoffenheim. 3 000 000), Jordan Larsson (Köbenhavn, kv., 2 000 000), Marvin Pieringer (Heidenheim, 1 800 000), Can Bozdogan (Utrecht, 1 000 000), Dries Wouters (Lommel, 600 000), Florian Flick (Nürnberg, 450 000)
Kölcsönbe: Mehmet Aydin (Trabzonspor, 350 000), Kerim Calhanoglu (Greuther Fürth, 150 000), Josida Maja (Los Angeles Galaxy, i.), Reinhold Ranftl (Austria Wien, kv.), Timothée Kolodziejczak (szl.)
Kölcsönből vissza: Alex Král (Szpartak Moszkva), Alexander Schwolow (Hertha), Sepp van den Berg (Liverpool), Éder Balanta (FC Bruges), Tim Skarke (Union Berlin), Michael Frey (Antwerpen), Jere Uronen (Brest), Moritz Jenz (Lorient), Tom Krauss (RB Leipzig)

HERTHA BSC
Érkezett:
Michal Karbownik (Brighton, 2 500 000), Haris Tabakovic (Austria Wien, 500 000), Dárdai Palkó (Fehérvár, 300 000), Marius Gersbeck (Karlsruhe, 300 000), Toni Leistner (St. Truiden, i.), Jeremy Dudziak (Greuther Fürth, i.), Anderson Lucoqui (Mainz, i.), Fabian Reese (Holstein Kiel, i.), Smail Prevljak (Eupen, i.)
Kölcsönből vissza: Krzysztof Piatek (Salernitana), Linus Gechter (Eintracht Braunschweig), Deyovaisio Zeefuik (Hellas Verona), Myziane Maolida (Reims), Alexander Schwolow (Schalke)
Távozott: Dodi Lukébakio (Sevilla, 10 000 000), Oliver Christensen (Fiorentina, 4 500 000), Omar Alderete (Getafe, kv., 4 000 000), Jessic Ngankam (Eintracht Frankfurt, 4 000 000), Marco Richter (Mainz, 3 000 000), Lucas Tousart (Union Berlin, 2 800 000), Santiago Ascacíbar (Estudiantes, 2 500 000), Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart, 500 000), Tolga Cigerci (Ankaragücü, 350 000), Alexander Schwolow (Union Berlin, i.), Krzysztof Piatek (Basaksehir, i.), Kevin-Prince Boateng (visszavonult), Jean-Paul Boëtius (szl.), Rune Jarstein (szl.), Sztevan Jovetics (szl.), Marvin Plattenhardt (szl.), Ivan Sunjic (Birmingham City), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva)
Kölcsönbe: Wilfried Kanga (Standard Liege), Suat Serdar (Hellas Verona)

Lezárva szerdán reggel, vastaggal az elmúlt két két átigazolásai.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik