Van Gaal és a „nagy testvér”-szindróma: kamerával figyelnek minden edzést

Vágólapra másolva!
2009.06.29. 18:07
Közismert, hogy Louis van Gaal a világ legprecízebben elemző mesterei közé tartozik, és a Bayern München holland szakvezetője ennek ismét tanúbizonyságát adta: egy 12 méter magas kameraállványt emeltet az edzőpálya mellé, hogy a labdarúgócsapat minden edzését fel tudják venni kamerákkal, majd ki is tudják elemezni rögtön a tréning után.
Kitűnő szeme van a részletekhez: Louis van Gaal az AZ-nél nagy sikerrel alkalmazta az elemzéseket
Fotó: Action Images (archív)
Kitűnő szeme van a részletekhez: Louis van Gaal az AZ-nél nagy sikerrel alkalmazta az elemzéseket
Kitűnő szeme van a részletekhez: Louis van Gaal az AZ-nél nagy sikerrel alkalmazta az elemzéseket
Fotó: Action Images (archív)
Kitűnő szeme van a részletekhez: Louis van Gaal az AZ-nél nagy sikerrel alkalmazta az elemzéseket
Szorgos munka kezdődött a Bayern München edzőpályáján, de még nem a játékosok, hanem az építőmunkások dolgoznak: Louis van Gaal kérésére egy videokamerák felszerelésére alkalmas állvány kerül a gyep mellé.

A 12 méteres megfigyelőállványra a már az AZ-nél is alkalmazott módszer szerint kamerát helyeznek el, amellyel a Bayern minden tréningjét rögzítik. A felvételeket az edzői team azonnal „boncolja”: Van Gaal a holland számítógépes elemzővel, Max Reckersszel dolgozik együtt, ahogy volt csapatánál is.

A legújabb fejlesztésű programmal az edzők azonnal elemezhetik a játékosok erősségeit és hibáit, az épp aktuális formát, a futómennyiséget és még számtalan más mutatót. Az adatbázis nyilvános a játékosok számára, tehát minden labdarúgó megtekintheti saját eredményeit.

Ha Van Gaal „átemeli” az AZ-nél alkalmazott módszereket – és minden bizonnyal ezt teszi –, a kamerák heti hét napon forognak. Videóra vesznek minden meccset, minden edzést, minden öltözői megbeszélést és játékosokkal tartott konzultációt. Az elemzések holland szakemberek szerint kulcsszerepet játszottak az alkmaariak szenzációs 2008–2009-es idényében.

„Van Gaal rendkívüli szakember, aki tökéletesen tudja, hogyan segítheti a munkáját a technológia. Pontos utasításokat ad, és mi igyekszünk azokat végrehajtani. Elképesztő pragmatizmussal ülteti át a vízióit a gyakorlatba” – mondta Reckers egy 2009 februári interjúban.

„Azt mondta nekünk: »A labdarúgás egyszerű játék. Nálunk van a labda, elveszítjük, visszanyerjük. Nektek egy dolgot kell megmutatnotok: mit csinálunk, mikor nálunk van a labda, hogyan és miért veszítjük el, és mit teszünk azért, hogy visszanyerjük. Ennyi. Négy napig nem aludtam, de végül megszületett ez az ötlet, ezt szeretném viszontlátni.«” – mesélt a rendszer megszületéséről.

Van Gaal, segítői és az elemzők két héttel az épp aktuális meccs előtt megszerzik a „konkurencia” találkozójának felvételét. Reckers ebből egy tízperces, jellegzetességeket megmutató összefoglalót készít Van Gaal utasításainak megfelelően. Néhány nappal a mérkőzés előtt a játékosok megnézik a videót, és a holland tréner ez alapján vezényel az ellenfélre „igazított” taktikai edzést. Ezeknek felvételeit is elemzik, majd jönnek az újabb és újabb videózások a meccsig. A játékosok interneten keresztül megnézhetik az összes gyakorlást.

Reckers és kollégája, Kees Verver egyébként 2008 óta a holland válogatott edzéseit és mérkőzéseit is figyeli ugyanezzel a technológiával – a kis képen például Rafael van der Vaart egyik mérkőzés-adatlapját figyelhetjük meg.

„Van Gaal fanatikusan hisz a részletek fontosságában, és elképesztő szeme van az apróságok kiszúrásához. Alighanem ezért tartozik a legjobb trénerek közé” – mondta Reckers főnökéről.

A müncheni „Nagy Testvér” július elsején kezdődik: ekkor áll ugyanis edzésbe a trónja visszahódítására készülő német rekordbajnok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik