Ahol a szurkolók nem rombolják, hanem építik saját stadionjukat

Vágólapra másolva!
2009.04.09. 21:26
A német 1. FC Union Berlin remek ötletet valósított meg. A csapat jelen pillanatban a német labdarúgó-harmadosztályban vitézkedik, de jövőre nagy valószínűséggel feljut a Bundesliga 2-be. A csapat stadionját pedig a szurkolók kétkezi munkájával újítják fel...
Még jobban ragaszkodnak majd a szurkolók a csapat stadionjához
Fotó: fc-union-berlin.de
Még jobban ragaszkodnak majd a szurkolók a csapat stadionjához
Még jobban ragaszkodnak majd a szurkolók a csapat stadionjához
Fotó: fc-union-berlin.de
Még jobban ragaszkodnak majd a szurkolók a csapat stadionjához

Ha jól bánsz a kalapáccsal, s Bundesliga 2-es meccsekre akarsz járni, az Union Berlin a legjobb csapat a számodra! És, hogy miért, a klub ugyanis szurkolóival „update-eli” saját stadionját.

A német másodosztályban ugyanis magasabb követelményeknek kell megfelelni, mint a harmadik ligában, az Union arénájának pedig komolyabb beruházásokra van szüksége. Jelen gazdasági helyzetben minden megspórolt forintnak (illetve eurónak…) örülni kell. Még jobb, ha a munkaköltség jelentős hányadát takarítod meg.

A kelet-berlini pedig saját szurkolóit kérte arra, hogy segítsenek a felújításban, a rajongók pedig szép számmal jelentkeztek is a nem mindennapi felkérésre.

Jelen pillanatban 500 rajongó segíti kétkezi munkával kedvenc csapatát – szabadidejében. Ami a történetet még érdekesebbé teszi: egyetlen segítőkész dolgozó sem kap fizetést munkájáért. Persze az építkezést profi, szerződtetett szakemberek irányítják (a biztonság mindenek előtt…), a munka dandárját azonban a rajongók végzik.

Így, hogy a munkaerőre szánt összeg jelentős hányadát megspórolja a klub, a beruházás egésze a becslések szerint 15 millió euróba kerül. Ez az összeg pedig egy új stadion kialakításáért nem számít túl nagynak Németországban.

A projekt a 2008-as év végén indult be, s a 2009–2010-es szezon rajtjáig el kell készülnie. A csapat ugyanis nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt kilenc ponttal vezeti a harmadosztályt, így minden bizonnyal már ebben a szezonban kiharcolja a feljutást.

Hosszú távon is remek megoldás a szimpatizánsokkal megépíttetni a stadiont, a drukkerek ugyanis kevésbé éreznek késztetést arra, hogy az idegileg megviselő bajnokik alatt kárt tegyenek saját kezük munkájában…

Van még hova fejlődnünk...
Fotó: NS-archív
Van még hova fejlődnünk...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik