NL: Didier Deschamps Budapesten sem kerülhette ki az Mbappé-ügyet

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.10.09. 20:35
Didier Deschamps a sajtótájékoztatón (Fotó: Török Attila)
A francia futballválogatott Budapesten játszik Izrael ellen a Nemzetek Ligájában, a csütörtök esti találkozó helyszínén, a Bozsik Arénában tartott szerdai sajtótájékoztatón Didier Deschamps szövetségi kapitány folytatta harcát a (francia) sajtóval.

SZOKÁS SZERINT áll a bál a francia válogatott háza táján, így hiába érkezett Budapestre toronymagas esélyesként Didier Deschamps alakulata az izraeliek elleni csütörtöki Nemzetek Ligája-mérkőzésre, a szövetségi kapitánynak megint meg kellett vívnia külön bejáratú harcát a (francia) médiával. A kitűnő futballistából lett szakember gyakorlatilag végigpárbajozta a nyári Európa-bajnokságot hazája sajtójával – a vád szerint túlzottan védekező taktikát vett fel a Les Bleus Németországban –, most azért konfrontálódott az újságírókkal a Bozsik Arénában tartott sajtótájékoztatóján, mert annak ellenére nem hívta be Kylian Mbappét, hogy a támadó egy korábbi sérülése után már két mérkőzésen is pályára lépett a Real Madridban (a Villarreal elleni bajnokin ráadásul kezdőként). A bemelegítő kérdés arra vonatkozott, hogy a világklasszis távollétében miért Aurélien Tchouaménit tette meg csapatkapitánynak.

„Azért választottam őt, mert a karaktere alkalmassá teszi a feladatra, tudja, mit jelent a felelősségvállalás, és kellően tapasztalt – válaszolta Didier Deschamps. – Ugyanakkor ez a döntés átmeneti, hosszú távon meglátjuk, mi lesz, hiszen más játékosok is betölthetik a posztot.”

Ezek után azonban szinte másról sem szólt az esemény, mint Kylian Mbappé távollétéről.

„A realitás az, hogy a klubok a munkáltatók, és nem a szövetségek fizetik a játékosokat. A klubok mindig is rendelkeztek ezzel a hatalommal, és a feszített sportnaptárral magyarázzák a kéréseiket és a döntéseiket. Továbbá, ez a helyzet nemcsak Kylian Mbappéval és a Real Madriddal áll fenn, sokkal több játékost és egyesületet érint. Hogy ez jó-e a válogatottaknak? Nem, de még rosszabb döntés lenne, ha konfliktust generálnék a játékosaim klubjaival” – magyarázta a helyzetet a szövetségi kapitány, ugyanakkor elárulta, hogy a végső szót ő mondhatta ki a sztárcsatár behívásával kapcsolatban.

„Én döntöttem úgy, hogy ezúttal nem hívom be, mert akárhogy is nézzük, továbbra sincs százszázalékos állapotban. Hosszú távon kell gondolkodni, és ha megnézik, most négy nap leforgása alatt várna rá két újabb megerőltető mérkőzés. Ez nem szolgálja a játékos, de még a válogatott érdekeit sem” – zárta rövidre a témát a szövetségi kapitány, akinek azonban még kellett mondania néhány szót Antoine Griezmannról is, aki nemrég jelentette be visszavonulását a válogatottól.

„Nos, míg Kylian Mbappé esetében én mondtam ki a végső szót, Antoine Griezmannról természetesen nem én határoztam: ő is nagyszerű játékos, aki rengeteget tett a válogatottért, és tiszteletben kellett tartanunk a döntését. Én sem tehetek mást, és nem is állt szándékomban vitatni az elhatározását” – szögezte le Deschamps.

A szövetségi kapitány mellett az új csapatkapitány is kiállt (ült) a sajtó képviselői elé, és Aurélien Tchouaméni sem kerülhette el a nehezebb kérdéseket, például azt, hogy gyakorol-e nyomást a Real Madrid a játékosaira, hogy kihagyják a válogatott kötelezettségeket.

„Én még nem találkoztam ilyen jellegű nyomásgyakorlással, de az természetes, hogy a klubon belül is zajlanak egyeztetések, és csak azok a futballisták mennek el a válogatottakhoz, akik tökéletes állapotban vannak. Akik hiányoznak, valamilyen jellegű sérüléssel bajlódnak” – mondta a középpályás.

Griezmann és Mbappé mellett egyébként Dayot Upamecanóról is le kellett mondania Deschamps-nak, a Bayern München védője combizomhúzódás miatt volt kénytelen elhagyni a francia válogatottat.

Dor Peretz: Nekünk kiváltság, hogy futballozhatunk…

Az izraeli válogatottat is a csapatkapitány, Dor Peretz, valamint a szövetségi kapitány, Ben Simon képviselte a találkozó előtti sajtótájékoztatón. A Maccabi Tel-Aviv játékosa elmondta, továbbra sem könnyű a válogatottnak helyt állnia, amikor az ország háborúban áll: „Nagyon hálásak vagyunk, hogy Budapesten ilyen jó körülmények között játszhatunk, de abban reménykedünk, hogy minél előbb hazatérhetünk. Pokolian nehéz olyan helyzetben játszani, amikor tudjuk, hogy odahaza értünk harcolnak, mi pedig élvezhetjük azt a kiváltságot, hogy futballozhatunk. Éppen ezért a mi felelősségünk, hogy reményt és boldogságot adjunk az otthoniaknak.”

 

Ben Simon szövetségi kapitány hozzátette, nem azzal motiválja a játékosait, hogy 1993-ban, amikor ő volt játékos, Izrael a Parc des Princes-ben győzte le Franciaországot az Eb-selejtezőn: „A futballban nemcsak a motiváció számít, és a csapatomnak amúgy sem kell plusz ösztönző erő. Az olyan kaliberű ellenféllel szemben, mint a francia, a taktika, a fegyelem és a jó megoldások számítanak. Ezzel együtt Didier Deschamps-ot nemrég egy berlini edzőkonferencián emlékeztettem a kilencvenhármas párizsi meccsre” – jegyezte meg Ben Simon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik