Julian Nagelsmann szerint az ellenfeleknek újra félniük kell tőlük

NAGY ZSOLTNAGY ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.10.11. 08:29
Julian Nagelsmann szeretné, ha a német válogatott meg sem állna a világbajnoki címig (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Pénteken Bosznia-Hercegovinában lép pályára a német válogatott, amelynek szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann lehengerlő futballt akar látni csapatától.

 

ELŐRE A VB-GYŐZELEMÉRT! – lehetne a jelszó a német válogatottnál, és ugyan a következő tornára csak 2026 nyarán kerül sor, Julian Nagelsmann szövetségi kapitány nem szeretné elvesztegetni az időt. A Nemzetek Ligája-mérkőzések kapcsán sokszor elhangzik, hogy a sorozat nyűg a topválogatottaknak, ezt a nézetet azonban nem mindenki osztja. A Bild arról ír, hogy Julian Nagelsmann parázs lelkesítő beszédet tartott játékosainak az októberi válogatott mérkőzések előtt, amelynek a legfontosabb üzenete ez volt: „Az ellenfeleknek újra félniük kell tőlünk.”

A 37 éves szövetségi kapitány vezetésével szeptemberben jól rajtolt a Nationalelf, Magyarország ellen hazai pályán 5–0-ra nyert, Hollandiában pedig fordulatos mérkőzésen 2–2-es döntetlent játszott. A következő találkozóra pénteken kerül sor idegenben Bosznia-Hercegovina ellen, a közvélemény könnyed győzelmet vár, a szakember pedig szeretné, ha futballistái felnőnének a feladathoz. A német válogatott játékából az utóbbi években a nagy tornákon hiányzott az átütőerő, a 2021-es Európa-bajnokságon a nyolcaddöntőben, a 2022-es világbajnokságon a csoportkörben, az idei saját rendezésű kontinensviadalon pedig a negyeddöntőben búcsúzott a csapat. Ennek a hányattatásnak szeretne véget vetni a szövetségi kapitány, aki játékosai előtt kijelentette: „A győzelem az, ami számít. Ez az út vezethet el minket két év múlva a világbajnoki győzelemig!”

Hogy a motivációs beszédnek milyen hatása lesz a játékra, leghamarabb péntek este, Zenicán derül ki. Németország mindenesetre az újabb győzelemmel egy lépéssel közelebb kerülne a csoport megnyeréséhez, és azzal együtt az A-liga 2025 márciusában esedékes négyes döntőjéhez, amelyen a trófea elhódítása jó visszaigazolása lenne annak, hogy Nagelsmann taktikája működik, a Nationalelffel pedig komolyan kell számolni a következő világbajnokságon.

A Kicker a pénteki mérkőzés előtt posztokra lebontva elemezte a válogatott kerettagjainak formáját. A német lap szerint a kapuban Alexander Nübel kap lehetőséget a bizonyításra, míg Hollandia ellen hétfőn várhatóan Oliver Baumann véd – mindkét kapusnak ez lehet az első mérkőzése a válogatottban. A védelemben bosszantó lehet Robin Koch hiánya, a Frankfurt védője sérülés miatt nem tud részt venni az októberi mérkőzéseken, és mivel Nico Schlotterbecknek szeptemberben több gyenge mérkőzése is volt, a helyén jó alternatíva lett volna. A szintén sérült David Raum pozíciójában Robin Gosens bizonyíthat. A középpályán kifejezetten biztató Aleksandar Pavlovic teljesítménye a Bayern Münchenben, a támadók közül pedig különösen Karim Adeyemi villogott az utóbbi hetekben a Dortmundban, ám combsérülése miatt ő ezúttal nem kerettag. A gólokat így többek között Deniz Undavtól várhatják a német szurkolók, míg a Mainz 24 éves, a Bundesligában az ősszel öt gólnál járó csatára, Jonathan Burkardt jó eséllyel bemutatkozik a pénteki, Bosznia-Hercegovina vagy a hétfői, Hollandia elleni mérkőzésen.

A mérkőzés előtti napon sajtótájékoztatót tartott a bosnyák válogatott, amelyen Sergej Barbarez szövetségi kapitány és Ermedin Demirovic, a Stuttgart csatára vett részt. Mindketten kiemelték, hogy a szakmai stáb részletes elemzést készített Németország várható játékáról, a pontszerzés pedig leginkább azon múlhat, hogy az erre válaszul készített tervet milyen hatásfokkal sikerül megvalósítani.
„Arra számítok, hogy a Hollandia ellen mutatott taktikával lépnek ellenünk is pályára a németek – nyilatkozta Sergej Barbarez. – Egyénileg kiváló futballisták alkotják az ellenfelünket, fontos lesz, hogy minden poszton felvegyük velük a versenyt. Nem az a fontos, hogy sok párharcot vívjunk, hanem hogy a kellő akarattal menjünk bele ezekbe a párharcokba, és ha ezen a téren kiemelkedően teljesítünk, jó eredményt érhetünk el.”
Ermedin Demirovic az ötödik idényét kezdte a Bundesligában, a nyáron 21 millió euróért vásárolta meg a játékjogát az Augsburgtól a Stuttgart, amelynek színeiben hat bajnoki mérkőzésen öt gólnál tart. A bosnyák elárulta, hogy klubjánál cukkolta német csapattársait a válogatott mérkőzéssel.
„Megpróbáltam rájuk ijeszteni azzal, hogy milyen stadion, milyen atmoszféra, milyen szurkolótábor vár rájuk – mondta Ermedin Demirovic. – Természetesen ezek csak poénkodások, mindenki tisztában van vele, hogy a három pontért érkeznek Zenicába. Meglátjuk, mire mennek ellenünk.”
A bosnyák kapitány szerint az akaraton múlik minden

NEMZETEK LIGÁJA 
3. FORDULÓ
A-LIGA
3. CSOPORT
20.45: Magyarország–Hollandia, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Bosznia-Hercegovina–Németország, Zenica (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik