Musiala, De Bruyne, Szalah – a legnagyobb lemaradók az Aranylabda-jelöltek 30-as listájáról

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.09.05. 14:10
Hiába volt a trófea nélkül maradó Bayern München egyik legjobbja, a 130 millió euróra taksált Jamal Musiala nincs ott az Aranylabda 30 jelöltje között (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a szervező France Football szerdán kihirdette a 2024-es Aranylabda-díj és más kategóriák jelöltjeinek listáját. A férfiaknál és a nőknél is 30 labdarúgó maradt versenyben az egyéni elismerésért, de van néhány érdekes jelölés és nagynevű kimaradó is.

A labdarúgók átigazolásaival és értékeivel foglalkozó Transfermarkt számai jellemzően mérvadónak számítanak, de a becsült érték több esetben csak egy szám, nem az határozza meg egy labdarúgó pályán nyújtott teljesítményét. Mi most mégis összevetettük a Transfermarkt által legértékesebbnek tartott labdarúgók 30-as listáját az Aranylabda-jelöltek névsorával.

Némileg meglepő módon a Transfermarkt 30-as listájáról 12-en nem kerültek be a jelöltek közé, kimaradt például a Bayern Münchennel és a német válogatottal trófea nélkül maradó, de jelenleg a világ 8. legdrágább játékosának számító Jamal Musiala (130 millió euró), aki az előző kiírást 12 góllal és nyolc gólpasszal zárta.

A Real Madrid ugyan így is hét labdarúgót ad a jelöltek közé, a 110 millió eurót érő Rodrygo és az egyaránt 100 millióra taksált Eduardo Camavinga, Aurélien Tchouaméni kettős sem kaphatja meg a díjat.

Minden bizonnyal a bajnoki cím utáni jelentős visszaesés miatt nincs ott a listán a Napolinál létszámfelettivé váló, s a török Galatasaraynak kölcsönadott nigériai csatár, Victor Osimhen, aki előbbiekhez hasonlóan 100 millió eurós értékkel bír.

A nyár legnagyobb pénzösszegét megmozgató átigazolása a Manchester Citytől az Atlético Madridhoz szerződő Julián Alvarezhez köthető, aki 24 éves korára csapataival már minden lényeges trófeát megnyert, de a 90 millió eurót érő támadó az Aranylabdáról idén biztosan lemarad, hasonlóan a portugál Rafael Leaóhoz (AC Milan, 90 millió euró), a brazil Bruno Guimaraeshoz (Newcastle United, 85 millió euró), az Eb elején megsérült spanyol középpályáshoz, Pedrihez (FC Barcelona, 80 millió euró), a PSG RB Leipzignek kölcsönadott tehetségéhez, Xavi Simonshoz (80 millió euró), a Napoli grúz támadójához, Hvicsa Kvaracheliához (80 millió euró) és az Inter Eb-győztes középpályásához, Nicoló Barellához (80 millió euró).

Bár a Transfermarkt listája egyfajta iránymutatásnak is tekinthető, a legértékesebb 30-on kívüliek közül mindenképp említésre érdemes kimaradó mindkét listáról például a kisebb sérülései ellenére 26 meccsen 24 gólban szerepet vállaló Manchester City-játékmester, Kevin De Bruyne, a Liverpool egyiptomi támadója, az előző idényben 39 gólban szerepet vállaló Mohamed Szalah, vagy az Atlético Madrid Eb-elődöntős francia támadója, Antoine Griezmann (24 gól, 8 gólpassz).

(Megjegyzés: 2003 óta most fordult elő először, hogy sem a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi, sem az ötször a legjobbnak megválasztott Cristiano Ronaldo nincs ott a 30-as listán.)

SZAVAZÁS

Önnek ki hiányzik az Aranylabda-jelöltek 30-as listájáról?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ahol kimaradók vannak, ott értelemszerűen bekerülők is. Az Aranylabda-jelöltek 30-as listájára egyedüli kapusként került fel az argentin válogatottal Copa Américát nyerő Emiliano Martínez (28 millió euró), akinek kapuját a kontinenstornán csak tizenegyespárbajban vették be, míg az Aston Villában lejátszott 47 meccse közül 15-ön nem kapott gólt.

Bekerült a jelöltek közé az FC Barcelona által erősen csábított, de végül Bilbaóban maradó Nico Williams (70 millió euró), aki nemcsak a spanyol válogatott Eb-győzelméből vállalt oroszlánrészt, hanem az Athletic Király-kupa-sikeréből is.

Az Arsenaltól tavaly nyáron távozott svájci középpályás, Granit Xhaka (50 millió euró) a Bayer Leverkusenben új erőre kapott, s rengeteget tett hozzá, hogy a „gyógyszergyáriak” veretlenek maradjanak az előző idényben Németországban.

Az előző idényt még az azóta megszűnt SZK Dnyipro-1-nél kezdő ukrán támadó, Artem Dovbik (35 millió euró) is nagyban hozzájárult, hogy a Girona legyen a La Liga meglepetéscsapata, s 25 góllal, illetve 10 gólpasszal segítette BL-induláshoz a katalán kiscsapatot, hogy aztán idén nyáron az AS Romához szerződjön.

Ott van az Aranylabda-jelöltek között a Lipcséből Barcelonába igazoló Dani Olmo (60 millió euró) is, aki Williamshez hasonlóan kulcsszerepet vállalt a spanyolok Eb-diadalából.

A névsorban szerepel a BL-döntős Borussia Dortmundtól kissé meglepő módon távozó, a napokban szintén Rómába szegődő 35 éves belső védő, Mats Hummels, aki a 30 jelölt közül a legkevésbé értékes játékos a maga 5 milliójával – nála csak egy „értéktelenebb” labdarúgó van még, Toni Kroos, de ő azért, mert az Európa-bajnokság után visszavonult, így a szakoldalnál már nincs értéke, mégis sokan titkos esélyesnek tartják a német kiválóságot a 2024-es Aranylabdára.

Sokakat meglepett, hogy a legjobb 30 közé bekerült a Paris Saint-Germainnel bajnok portugál középpályás, az 55 millióra taksált Vitinha, de talán nála is meglepőbb az Atalanta nigériai csatárának, Ademola Lookmannek a jelöltek közé kerülése, aki 27 gólban vállalt szerepet az Európa-liga-győztes bergamóiaknál, de minden bizonnyal elsősorban a Bayer Leverkusen elleni, döntőbeli mesterhármasa miatt marad igazán emlékezetes az előző idénye.

A 30-as listára még három olyan labdarúgó került, aki nincs a legértékesebbek között: az Inter török középpályása, Hakan Calhanoglu (45 millió euró), a Real Madrid német védője, Antonio Rüdiger (25 millió euró) és a Bayer Leverkusen kifejezetten gólerős szélsője, Alejandro Grimaldo (45 millió euró).

SZAVAZÁS

Ön szerint ki nyeri az Aranylabdát 2024-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A férfiak Aranylabdájáról szakújságírókból álló zsűri dönt – a legjobb kapusnak járó Jasin-díjat is ők ítélik oda. Magyarországról a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György szavaz a legjobbakra. A győztesek október 28-án vehetik át a trófeákat Párizsban.

A 2024-ES LABDARÚGÓ ARANYLABDA JELÖLTJEI
Férfiak
Jude Bellingham (angol, Real Madrid)
Phil Foden (angol, Manchester City)
Rúben Dias (portugál, Manchester City)
Federico Valverde (uruguayi, Real Madrid)
Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa)
Erling Haaland (norvég, Manchester City)
Nico Williams (spanyol, Athletic Bilbao)
Granit Xhaka (svájci, Bayer Leverkusen)
Artem Dovbik (ukrán, Dnyipro-1, majd Girona; jelenleg Roma)
Toni Kroos (német, Real Madrid)
Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid)
Dani Olmo (spanyol, RB Leipzig; jelenleg FC Barcelona)
Florian Wirtz (német, Bayer Leverkusen)
Martin Ödegaard (norvég, Arsenal)
Mats Hummels (német, Borussia Dortmund; jelenleg Roma)
Declan Rice (angol, Arsenal)
Vitinha (portugál, Paris Saint-Germain)
Cole Palmer (angol, Chelsea)
Rodri (spanyol, Manchester City)
Harry Kane (angol, Bayern München)
Dani Carvajal (spanyol, Real Madrid)
Lamine Yamal (spanyol, FC Barcelona)
Bukayo Saka (angol, Arsenal)
Hakan Calhanoglu (török, Internazionale)
William Saliba (francia, Arsenal)
Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain; jelenleg Real Madrid)
Lautaro Martínez (argentin, Internazionale)
Ademola Lookman (nigériai, Atalanta)
Antonio Rüdiger (német, Real Madrid)
Alejandro Grimaldo (spanyol, Bayer Leverkusen)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik