DAC: a legszigorúbb büntetést kérik a pozsonyi szurkolókra

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
• Dunaszerdahely
Vágólapra másolva!
2024.09.17. 07:52
A DAC szurkolóinak nem sok öröme lehetett a szombati rangadóban (Fotó: DAC 1904/Fb)
Ismét lelátói közjáték zavarta meg a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Niké Liga) 7. fordulójában rendezett Dunaszerdahely–Slovan Bratislava (1–2) mérkőzést, melyen a hazai szurkolók a szünetben kivonultak, s sérelmezték, hogy a szemközti lelátóról folyamatosan magyargyalázó szlogeneket lehetett hallani. A DAC a történtek után közleményt adott ki.

A dunaszerdahelyi B-közép azok után vonult ki a Slovan elleni mérkőzés félidejében, hogy a szervezők nem engedték kitenni az egyik molinójukat, miközben a szemközti lelátóról folyamatosan magyarellenes rigmusok hangzottak fel.

A történtek után a csallóközi klub közleményt adott ki.

A DAC 1904 futballklub elítéli az erőszak és a kirekesztés minden formáját, akár a stadionon belül, akár azon kívül történik! Elhatárolódunk minden olyan gyanúsítástól, amely a klub hírneve ellen irányul. Valótlan az az állítás, miszerint a biztonsági szolgálat eltávolíttatott egy, a nemzeti hovatartozásunkra utaló molinót. A klub, illetve a klub nevében fellépő, harmadik személy sohasem fogja betiltani a kisebbségi szimbólumokat és az anyanyelvünkön zajló szurkolást a MOL Arénában! Ellenkezőleg, kiállunk emellett, hiszen ez szimbolizálja a klub és a közösségünk identitását. Számtalanszor bizonyítottuk már, hogy a drukkereink nagyon fontosak számunkra, ezért a kialakult helyzetben is folytatjuk a szurkolói klubokkal történő kommunikációt. A klub értékeit azonban minden esetben szem előtt kell tartanunk. A mai beszélgetéseink során a szurkolók maguk elismerték, hogy a szombati mérkőzésen tanúsított bizonyos fajta viselkedésük negatívan befolyásolta a pályán történteket” – reagált a történtekre hivatalos álláspontjában a DAC.

A felvidéki klub képviselői nem hagyták szó nélkül a magyarok elleni rendszeres támadásokat sem.

„Egyúttal nyomatékosan kérjük az Szlovák Labdarúgó-szövetséget, hogy a legszigorúbb büntetést szabja ki a Slovan szurkolóira a szektorukból érkező nacionalista, rasszista és xenofób megnyilvánulásokért. Ezzel összefüggésben csak megismételhetjük, amit már 2022. szeptember 1-jén, hasonló indítékkal írtunk: meggyőződésünk, hogy egy futballmérkőzésnek minden szurkoló számára pozitív élményekkel kellene szolgálnia a nemzetiségi gyalázkodások helyett. Emiatt felszólítjuk a SZLSZ-t és a futballklubokat, akárcsak az egész szlovák társadalmat, hogy nyilvánosan ítéljék el a hasonló viselkedést. Egyúttal nyomatékosan kérjük a Szlovák Labdarúgó-szövetséget, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az effajta viselkedés örökre eltűnjön a futballpályákról” – áll a DAC közleményében, amelyben idézték is a magyargyalázó szlogeneket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik