A PL után még mindig a szaúdiak költöttek legtöbbet a nyáron, csak átmeneti lehet a visszaesés

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.09.16. 11:37
A szaúdi liga két ékköve (Fotó: AFP)
A topligák után a legnagyobb bajnokságokban is véget ért a nyári átigazolási szezon, összegző cikkünk első része következik.

 

 

A szaúdi élvonal csapatainak összértéke 1.22 milliárd euróra nőtt, ez a pár évvel ezelőtti pár tízmilliós összértékhez képest mesés adat, és ahhoz képest reális, hogy az előző két évben az átigazolások minden költségét beleszámítva közel 1.7 milliárd euróért vásároltak a klubok. Miközben a kínai profi liga visszasüllyedt oda, ahonnan kiindult, idén nyáron összesen nem költöttek egymillió eurót a kínai klubok, és a régi nagy sztárok közül csak a brazil Oscar „tartja a frontot”, addig a szaúdi ligában 16 játékos értéke is eléri vagy meghaladja a 20 millió eurót, és ezen a nyáron olyan erejük teljében lévő sztárok érkeztek, mint Moussa Diaby, Ivan Toney vagy Mohamed Simakan.

Igaz, a tízmillió euró körüli aláírási pénz lassan „alap”, az adózási törvények finoman szólva is kedvezőek, a bérek mesések, a körülmények olyanok, mint amilyet végtelen pénzből teremteni lehet – ugyanakkor a bajnokság általános színvonala nem verdesi az eget a légiósok ellenére sem, az átlagos nézőszám nem éri el a tízezret, még úgy sem, hogy a Weltfussball adatai alapján az Al-Ahli Szaúdi hazai mérkőzéseit tavaly átlagosan 24 370 néző tekintette meg, és szaúdi mértékkel nem rossz az Al-Hilal 21 824-es, az Al-Ittihad 17 970-es és az Al-Naszr 17 821-es mutatója sem – nyilván a várakozások ennél nagyobbak. 

A legnagyobb stadionok kapacitása 60 ezer fölötti, a tavaszi Al Hilal–Al-Naszr rangadóra 57 ezren váltottak jegyet, de az Al-Hilal stadionja például 30 ezer férőhelyes, az Al-Ahli Szaúdié 60 ezres.  A kereseti lista első három helyezettje viszont együtt 400 millió eurót visz haza alapfizetésként, a negyedik, Rijad Mahrez már csak 52 milliót, de átlagosnak számít a havi egymillió eurós nettó (!) bér.

Sok, de ehhez képes elenyésző pénz folyik be a kasszába a közvetítési jogokból, ennek legszebb példája, hogy Magyarországon is láthatjuk a liga mérkőzései, ki hitte volna ezt pár éve? 

Az előző két év költései, pirossal a szaldó (Forrás: Transfermarkt, Ausgaben: Kiadás, Einnahmen: bevétel)

A viszonylagos visszaesés ellenére sztárokban nincs hiány: az Al-Ahli megvette a topcsapatok sora által hívott éket, Toneyt, nagy fogás a brazil szűrő, a 20 esztendős, korosztályos Copa-győztes Alexsander. Az Al-Ettifaknál a visszaesést jelzi az AS Romától megvett brazil szélső, Joao Costa, ugyanakkor a klub 23 millió euróért adott el más szaúdi csapatoknak abszolúte ismeretlen szaúdi játékosokat – a rutinosabb olvasóinknak felrémlik az állami pénzekből felpumpált kínai liga középidejéből, hogy amikor már nagyon nem tudtak mit kezdeni a pénzükkel a kínai csapatok, egymástól vásárolgattak húszmillió eurókért olyan játékosokat, akik egymilliót sem érnek. 

Ahmed Al-Ghamdiért és Szaad Al-Muszáért képes volt 14.3 millió eurót fizetni az Al-Ittihad, ketten érnek összesen egymillió eurót futballszempontból, egyetlen egyszer sem voltak a felnőtt válogatott tagjai, elmúltak már húszévesek. 

Magyar szempontból fontos, hogy van már honfitársunk a ligában, Szappanos Péter, aki remek formában véd.  

Az idény nyári költések, ehhez a szaúdiaknál legalább 30 százalékot hozzá kell adni ügynöki díjak és aláírási pénzek miatt (Forrás: Transfermarkt)

Az Al-Hilal megszerezte a Benfica 21 éves brazil csatárát, Marcos Leonardót, 40 millióért, Joao Cancelóért 25 millió eurót fizetett – a balhátvéd  Moteb al-Harbiért pedig 29 millió eurót! Ő a Transfermarkt szerint 800 ezer eurót ér – az egyik szó, amit az olvasó keres, az az új fiatalszabály, a másik a hazai játékosok számának növelését előíró központi rendelet.             

Ne feledjük, az állami befektetési alap, a PIF első körben csak négy klubot támogatott meg jelentős pénzösszegekkel, a következő két körben 14 csapat juthat hozzá az állami pénzekhez – sőt egy szabálymódosítással ezentúl külföldi befektetők is tulajdonrészt vehetnek a szaúdi egyesületekben. 

A szaúdi olajtársaság beszállt az Al-Kvadsziah csapatába, érdemes megnézni lentebb, mennyiért igazoltak ezen a nyáron.

A másodosztályba frissiben felkerülő NEOM 20 millióért vásárolgatott a nyáron, és elengedte azt a Samuel Owusut, akit még harmadosztályúként vett meg félmillió euróért Szerbiából. A NEOM, vagy újabban már Neom a korábbi Al-Szuku, amely áttette a székhelyét a szaúdiak épülő szupervárosába, Neomba. 

„Ha magasak a bérek, akkor motiváltak lesznek a játékosok, és sokat dolgoznak. A bajnokság minősége kiváló lesz, az infrastruktúra tovább javul. Nem járunk úgy, mint a kínaiak, mert a szaúdi szurkolók szenvedélyesen szeretik a futballt, ez segíti egyrészt az akadémiákat, másrészt a szabadidős és amatőr futballt. Nem csak azért hoztunk ide sztárokat, hogy fizessünk nekik azért, hogy szaladgálhassanak, és híresek legyenek néhány napig” – vélekedik a szaúdi liga, az SPL sportigazgatója, Michael Emenalo, az egykori kőkemény balbekk. 

A SZAÚDI LIGA FELEMELKEDÉSÉRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2024
SAUDI PRO LEAGUE, SZAÚD-ARÁBIA

AL-AHLI SZAÚDI
ÉRKEZETT: Ivan Toney (Brentford, 42 000 000), Alexsander (Fluminense, 9 000 000), Marcao (Karagümrük, kölcsönből vissza)
TÁVOZOTT: Allan Saint-Maximin (Fenerbahce, kölcsönbe, 8 000 000), Haitham Asziri (al-Kadsziah, 2 760 000), Abdulbaszit Hindi (al-Ettifak, 1 680 000), Marcao (Kocaelispor, kölcsönbe), Ezgjan Alioszki (szerződése lejárt)
Vezetőedző: Matthias Jaissle (német)
Sportigazgató: Lee Congerton (walesi, korábban Atalanta)
Légiósok: Ivan Toney (angol), Rijad Mahrez (algériai), Modou Barrow (gambiai), Gabri Veiga (spanyol), Franck Kessié (elefántcsontparti), Alexsander, Roger Ibanez, Roberto Firmino (brazilok), Edouard Mendy (szenegáli), Merih Demiral (török)

AL-ETTIFAK
É: Joao Costa (Roma, 9 000 000), Hindi (al-Ahli Szaúdi, 1 680 000), Marek Rodák (Fulham, ingyen), Vitinho (al-Sabab, kv.) 
T: Ahmed al-Ghamdi (Al-Ittihad, 7 360 000), Szaad al-Musza (Al-Ittihad, 6 910 000), Ali Abdullah Hazazi (al-Kadsziah, 5 000 000), Muhanad al-Szaad (NEOM, 3 660 000), Berat Özdemir (Basaksehir, kölcsönbe), Marcel Tisserand (al-Halidzs), Paulo Victor (al-Rajjan, i.), Robin Quaison (szl.)
Vezetőedző: Steven Gerrard (angol)
Sportigazgató: Eelco Schattorie (holland)
Légiósok: Marek Rodák (szlovák), Jack Hendry (skót), Seko Fofana (el.), Álvaro Medrán (sp.), Georginio Wijnaldum (holl.), Demarai Gray (jamaicai), Vitinho, J. Costa (brazilok), Moussa Dembélé (francia), Karl Toko Ekambi (kameruni)

AL-FATEH
É: Amin Szbai (Grenoble Foot), Szappanos Péter (Paks)
T: Szaleh al-Nadzsdi (al-Naszr, 4 350 000), Cristian Tello (al-Orobah, i.)
Vezetőedző: Jens Gustafsson (svéd)
Légiósok: Szappanos Péter (magyar), Jason Denayer (belga), Marvan Szaadan, Szbai, Murad Batna (marokkóiak), Szofian Bendebka (alg.), Lucas Zelarayán (örmény), Djaniny (zöld-foki-szigeteki)

AL-FAJHA
É: Otabek Sukurov (Kayserispor, 400 000), Alejandro Pozuelo (al-Dzsazíra, i.), Renzo López (Independiente del Valle), Chris Smalling (Roma)
T: Abdelhamid Szabiri (Fiorentina, kv.), Anthony Nwakaeme (Trabzonspor, i.), Ghislain Konan (al-Naszr)
Vezetőedző: Hrisztosz Kontisz (görög)
Ismertebb légiósok: Smalling (ang.)

AL-HILAL
É: Marcos Leonardo (Benfica, 40 000 000), Joao Cancelo (Manchester City, 25 000 000), Moteb al-Harbi (al-Sabab, 28 950 000)
T: Matheus Pereira (Cruzeiro, 5 000 000), Szaud Abdulhamid (Roma, 2 500 000, Michael (Flamengo, i.), Fagihi (al-Ittihad, 2 430 000), Mohammed al-Burajk (NEOM, 2 420 000)
Vezetőedző: Jorge Jesus (portugál)
Sportigazgató: Joaquim Milheiro (por.)
Légiósok: Bunu (mar.),  Kalidou Koulibaly (szen.), Renan Lodi, Neymar, Malcom, Marcos Leonardo (br.), Cancelo, Rúben Neves (por.), Szergej Milinkovics-Szavics, Alekszandar Mitrovics (szerbek)

AL-ITTIHAD
É: Moussa Diaby (Aston Villa, 60 000 000), Steven Bergwijn (Ajax, 21 000 000), Husszem Auar (Roma, 12 000 000), Predrag Rajkovics (Mallorca, 8 000 000), Sz. al-Gamdi (al-Ettifak, 7 360 000), Al-Musza (al-Ettifak, 6 910 000), Danilo Pereira (PSG, 5 000 000), Fagihi (al-Hilal, 2 430 000), Mario Mitaj (Lokomotív Moszkva, kölcsönbe, 1 200 000)
T: Jota (Rennes, 8 000 000), Marcelo Grohe (al-Holud, i.), Romarinho (NEOM, i.), Ahmed Hegazi (NEOM, i.), Faiszal al-Gamdi (Beerschot, k.)
Vezetőedző: Laurent Blanc (fr.)
Sportigazgató: Ramón Planes (sp.)
Légiósok: Rajkovics (szerb), Luiz Felipe (olasz), Mario Mitaj (albán), N’Golo Kanté, Diaby, Karim Benzema (fr.), Pereira (por.), Auar (alg.), Bergwijn (holl.)

AL-HALIDZS
É: Konsztantinosz Fortunisz (Olympiakosz, i.), Dimitriosz Kurbelisz (Trabzonspor, i.), Tisserand (al-Ettifak, k.)
T: Lisandro López (Burgos, i.)
V: Jorgosz Donisz (görög)

AL-HOLUD
É: William Troost-Ekong (PAOK, 1 200 000), Jackson Muleka (Besiktas, k., 1 000 000), Myziane Maolida (Hertha, 600 000), Aliou Dieng (al-Ahli, k., 505 000), Kévin N'Doram (Metz, i.), Norbert Gyömbér (Salernitana, i.), Grohe (al-Ittihad, i.), Álex Collado (Betis, k.)
V: Paulo Duarte (por.)

AL-NASZR
É: Mohamed Simakan (Leipzig, 42 000 000), Angelo (Chelsea, 23 000 000), Bento (Athletico Paranaense, 18 000 000), Wesley (Corinthians, 18 000 000 
T: Alex Telles (Botafogo, i.), David Ospina (Atlético Nacional, i.), Ghislain Konan (sz. l.)
Vezetőedző: Luís Castro (por.)
Sportigazgató: Fernando Hierro (sp.)
Légiósok: Bento (br.), Simakan (fr.), Aymeric Laporte (sp.), Marcelo Brozovic (horvát), Otávio, Cristiano Ronaldo (por.), Talisca, Wesley (br.), Sadio Mané (szen.)

AL-OHDUD
É: Christian Bassogog (Ankaragücü, 800 000)
T: Florin Tanase (FCSB, i.), Andrei Burca (Banijasz, i.)
V: Stjepan Tomas (hor.)

AL-OROBAH
É: Karlo Muhar (CFR, 1 500 000), Cristian Tello (al-Fateh, i.), Jean Michaël Seri (Hull City, i.), Gaëtan Coucke (Mechelen), Kurt Zouma (West Ham, k.), Jóhann Berg Gudmundsson (Burnley)
T: Vurnon Anita (sz. l.)
V: Álvaro Pacheco (por.)

AL-KVADSZIAH
É: Ezequiel Fernández (Boca Juniors, 18 700 000), Cameron Puertas (Union SG, 15 000 000), Julián Quinones (América, 13 800 000), Gastón Álvarez (Getafe, 12 000 000), Pierre-Emerick Aubameyang (Marseille, 9 000 000), Iker Almena (Girona, 5 000 000), Nacho (Real Madrid, i.), Nahitan Nández (Cagliari, i.), Koen Casteels (Wolfsburg, i.)
T: Kévin Rodrigues (Kasimpasa, i.), Luciano Vietto (Racing Club, i.), Joel Robles (Estoril Praia, i.), André Carrillo (Corinthians, i.), Mbaye Diagne (NEOM), Álvaro González (sz. l.)
V: Míchel (sp.)

AL-RAED
É: Mehdi Abeid (egyesület nélküli)
T: 
V: Odair Hellmann (br.)

AL-RIJAD
É: Milan Borjan (Crvena zvezda, i.), Mohamed Konaté (Ahmat Groznij, i.),Tozé (al-Hazem, i.), Yoann Barbet (Bordeaux, i.), Bernard Mensah (al-Tai)
T: Martín Campana (sz. l.), Andre Gray (sz. l.), Alin Tosca (Benevento, k. v.)
V: Sabri Lamouchi (fr.)

AL-SABAB
É: Daniel Podence (Wolverhampton, 5 000 000), Robert Renan (Zenit, k., 3 000 000), Giacomo Bonaventura (Fiorentina, i.), Hamdallah (al-Ittihad, i.), Wesley Hoedt (Watford), Cristian Guanca (al-Tavun, k. v.)
T: Moteb Al-Harbi (al-Hilal, 28 950 000), Ivan Rakitic (Hajduk Split, i.), Carlos Júnior (NEOM, k.), Habib Diallo (Damak, k.), Vitinho (al-Ettifak, k. v.), Romen Szaissz (al-Szadd, k. v.)
V: Vítor Pereira (por.)
I. L.: Yannick Carrasco (bel.), Daniel Podence (por.), Bonaventura (ol.)

AL-TAVUN
É: Flávio (Trabzonspor, i.), Fajcal Fadzsr (al-Vehda, i.)
T: Abdulmalik al-Ojajari (NEOM, 8 540 000), Cristian Guanca (al-Shabab, k. v.)
V: Rodolfo Arruabarrena (arg.)

AL-VEHDA
É: Alexandru Cretu (U Craiova, 600 000)
T: Óscar Duarte (Saprissa, i.), Fadzsr (al-Tavun, i.)
V: Josef Zinnbauer (ném.)

DAMAK
É: Florin Nita (Gaziantep, i.), Habib Diallo (al-Sabab, i.), Francois Kamano (Abha, i.)
T:
V: Cosmin Contra (rom.)


Az európai futballban a belga és a holland liga hagyományosan a legnagyobbak vadászterülete, ebben egy kis változást láthatunk mostanában: a topcsapatok topligás, lehetőleg a Bajnokok Ligájában is bizonyító fiatalokban bíznak, de a mai futballban a „kisebb csapatok” átigazolásai is 15-33 millió euró környékén mozognak.

Magyarán, az elérhető haszon nem változott, csak más már a célterület.

Az Anderlecht 15 milliót kapott a Sporting CP-től Zeno Debastért, ebből egy fél csapatot igazolt, az FC Bruges pedig a korszellemnek megfelelően dél-amerikai és észak-európai felfedezettjeit adta tovább hatalmas haszonnal – tíz éve a klub csak 13 millió euróért adott el játékosokat, azóta 382 millió eurót kapott főleg angol és olasz kluboktól. A mostani játékoskeret 140 millió eurót ér, amortizációval együtt nagyjából ennyit költöttek rá, de 6-7 millióért veszik a klub vezetőit fiatal, külföldi és belga tehetségeket. Ezzel például jó ideig nem fognak versenyezni a magyar csapatok, még a Ferencváros sem, amely az Európa-ligában az Anderlechttel is találkozik majd, igaz azért a brüsszeliek kerete kevésbé értékes mint az említett riválisé.  

Nyilván a cél a magyar csapatoknál a nemzetközi középmezőnybe kerülés lehetne hosszú távon, de láthatjuk, ehhez még több pénzt kell befektetni, mint amire most képesek. És hol vannak a belgák a hangzatos BL- és El-sikerektől ezekkel az elképesztő anyagi mutatókkal is?!

„Követendőbb” példa lehet a Genk, amely olcsóbban vásárol, 1-2 millióért, és szintén járatosak a megfigyelőik Észak-Európa és Dél-Amerika területein, az edzők szakértelméről pedig elmond valamit, hogy csak ezen a nyáron 86 milliót kapott az eladott játékosaiért a klub – és 11 millióért igazolt. Az eddigi éves eladási rekordjuk 2020-ra datálható, akkor 78 milliónyi bevételük volt a transzferpiacról (igaz, akkor 40 millióért 10 játékost szerződtettek).

Vancsa Zalán ahhoz a Genthez szerződött (a hírek szerint szaúdi klub is hívta, de visszautasította az ajánlatot), amely 26 millió euróért adott el a nyáron játékosokat, és ennél is jobban „dolgozott” az Union Saint-Gilloise és a Royal Antwerpen.

Utóbbi rutinos játékosokat igazolt ingyen a 40 milliós bevételből, és az Ajax vezetői hasonlóan gondolkodtak, pedig tavalyelőtt 216, tavaly 157.5, idén 57 millió eurót kaptak a távozó labdarúgóikért. Most összesen hárommillióért sem vásároltak…

A PSV nagy fogása Malik Tillman volt, akit okos opcióval kértek kölcsön. Ha már opció: a Feyenoord tavaly kölcsönvette a cseh Ondrej Lingrt a Sparta Prahától, négymilliós opcióval, amely vételi kötelezettséggé változott az idők során, mert sokszor lépett pályára a karmester, így a rotterdamiaknak ki kellett fizetniük érte a kiszabott összeget – és azzal a lendülettel eladták a Spartának, 2.3 millió euróért.

CIKKÜNK MÁSODIK RÉSZÉBEN A DÉL-AMERIKAI, A PORTUGÁL ÉS A TÖRÖK LIGÁVAL FOGLALKOZUNK.


JUPILER PRO LEAGUE, BELGIUM

RSC Anderlecht
É: Jan-Carlo Simic (Milan, 3 000 000), Zanka (Brentford, i.), Thomas Foket (Reims, i.), Ludwig Augustinsson (Sevilla, i.), Samuel Edozie (Southampton, k.), Leander Dendoncker (Aston Villa, k.)
T: Zeno Debast (Sporting CP, 15 500 000), Kristian Arnstad (Aarhus, 1 350 000), Kasper Schmeichel (Celtic, i.), Thomas Delaney (Sevilla, k. v.)

FC BRUGES
É: Hrisztosz Colisz (Düsseldorf, 6 500 000), Gustaf Nilsson (Union SG, 6 400 000), Ardon Jashari (Luzern, 6 000 000), Zaid Romero (Estudiantes, 6 000 000), Hugo Siquet (Freiburg, 3 000 000)              
T: Igor Thiago (Brentford, 33 000 000), Antonio Nusa (Leipzig, 21 000 000), Roman Jaremcsuk (Olympiakosz, 2 000 000), Éder Balanta (América de Cali, i.), Philip Zinckernagel (Bodö/Glimt, k.)

KRC Genk
É: Oh Hjon Gju (Celtic, 2 700 000), Nikolas Sattlberger (Rapid Wien, 2 500 000), Matte Smets (St. Truiden, 2 250 000), Adrián Palacios (Deportivo Cali, 1 700 000), Kayden Pierre (Kansas City, 1 000 000), Mike Penders (Chelsea, k.)
T: Bilal El Khannouss (Leicester City, 20 500 000), Mike Penders (Chelsea, 20 000 000), Mike Trésor (Burnley, 18 000 000), Maarten Vandevoordt (Leipzig, 10 000 000), Alieu Fadera (Como, 5 000 000), Matías Galarza (Talleres, 3 600 000), Mark McKenzie (Toulouse, 3 000 000), Nicolás Castro (Elche, 3 000 000), Rasmus Carstensen (1. FC Köln, 1 500 000), Anouar Ait El Hadj (Union SG, 1 500 000), Andi Zeqiri (Standard Liege, k.)

KAA Gent
É: Hélio Varela (Portimonense, 3 120 000), Mathias Delorge (St. Truiden, 3 000 000), Andri Gudjohnsen (Lyngby, 2 900 000), Max Dean (MK Dons, 2 000 000), Ito Acuki (Urava Reds, 1 300 000), Tiago Araújo (Estoril Praia, 1 300 000), Aimé Omgba (NAC, 1 000 000), Vancsa Zalán (Lommel, k.)
T: Matias Fernandez-Pardo (Lille, 10 000 000), Julien De Sart (al-Rajjan, 6 500 000), Hong Hjun Szok Hong (Mainz, 4 000 000), Ahmed Abdullahi (Sunderland, 3 000 000), Tarik Tissoudali (PAOK, 2 200 000), Paul Nardi (Queens Park, i.)

Union Saint-Gilloise
É: Anan Kalaili (Maccabi Haifa, 6 500 000), Franjo Ivanovic (HNK Rijeka, 4 000 000), Mohammed Fuseini (Sturm Graz, 2 000 000), Anouar Ait El Hadj (Genk, 1 500 000), Szofian Bufal (al-Rajjan, i.)
T: Cameron Puertas (al-Kvadsziah, 15 000 000), Gustaf Nilsson (FC Bruges, 6 400 000), Mohamed Amura (Wolfsburg, k., 3 000 00)

Royal Antwerpen FC
É: Mandela Keita (Leuven, 5 000 000), Ayrton Costa (Independiente, 2 300 000), Jairo Riedewald (Crystal Palace, i.), Dennis Praet (Leicester City, i.), Gyrano Kerk (Lokomotív Moszkva, i.), Denis Odoi (FC Bruges, i.)
T: George Ilenikhena (Monaco, 18 750 000), Mandela Keita (Parma, 12 000 000), Jurgen Ekkelenkamp (Udinese, 5 500 000), Alhassan Yusuf (New England R., 2 300 000), Pierre Dwomoh (Watford, 1 000 000), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva, k. v.), Owen Wijndal (Ajax, k. v.), Soumaila Coulibaly (Dortmund, k. v.)

EREDIVISIE, HOLLANDIA

Ajax Amsterdam
É: Wout Weghorst (Burnley, 2 380 000), Bertrand Traoré (Villarreal, i.), Daniele Rugani (Juventus, k.), Owen Wijndal (Antwerpen, k. v.)
T: Steven Bergwijn (al-Ittihad, 21 000 000), Zsorzs Mikautadze (Metz, 13 000 000), Francisco Conceicao (Porto, 10 500 000), Gerónimo Rulli (Marseille, 4 000 000), Silvano Vos (Milan U23, 3 000 000), Jorge Sánchez (Cruz Azul, 3 000 000), Carlos Forbs (Wolverhampton, 2 500 000), Borna Sosa (Torino)

AZ
É: Troy Parrott (Tottenham U21, 4 000 000)
T: Vangelisz Pavlidisz (Benfica, 18 000 000), Szugavara Jukinari (Southampton, 7 000 000), Jens Odgaard (Bologna, 4 000 000), Peter Vindahl (Sparta Praha, 1 500 000), Myron van Brederode (Düsseldorf, k., 700 000), Mathew Ryan (Roma, i.), Riechedly Bazoer (Konyaspor)

Feyenoord Rotterdam
É: Hvang In Bom (Crvena zvezda, 7 000 000), Ondrej Lingr (Slavia Praha, 4 000 000), Anisz Haddzs Mussza (Patro Eisden, 3 500 000), Jeyland Mitchell (Alajuelense, 2 500 000), Jordan Lotomba (Nice, 2 200 000), Plamen Andrejev (Levszki Szófia, 1 200 000), Facundo González (Juventus, k., 500 000), Gijs Smal (Twente, i.), Julián Carranza (Philadelphia, i.), Ibrahim Osman (Brighton, k.), Hugo Bueno (Wolverhampton, k.)
T: Mats Wieffer (Brighton, 32 000 000), Lutsharel Geertruida (Leipzig, 18 000 000), Ondrej Lingr (Slavia Praha, 2 200 000), Ramon Hendriks (VfB Stuttgart, 1 000 000), Marcus Pedersen (Torino, k., 1 000 000), Alireza Dzsahanbahs (sz. l.)

PSV Eindhoven
É: Malik Tillman (Bayern München, 12 000 000), Ryan Flamingo (Utrecht, 9 000 000), Adamo Nagalo (Nordsjaelland, 7 000 000), Cuhaib Driueh (Excelsior, 3 500 000), Rick Karsdorp (Roma, i.), Sergino Dest (Barcelona, i.)
T: Hirving Lozano (San Diego, 12 000 000), Jordan Teze (Monaco, 10 000 000), Jason van Duiven (Lommel, 3 000 000), Shurandy Sambo (Burnley, i.), André Ramalho (Corinthians, i.), Armel Bella-Kotchap (Southampton)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik