DAC: a gazdasági vezető felvázolta, miből tevődik össze a 10 millió eurós költségvetés

DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 14:46
Fotó: Facebook/DAC 1904
Sikerként könyvelik el a DAC-ban a 2023–2024-es idényt, azonban már a jövőre gondolnak. Kölcsönjáték után ismét a sárga-kékekhez tartozik Balogh Norbert (Kisvárda) és Szendrei Ákos (Kecskemét), s valószínűleg Redzic Damir is Dunaszerdahelyen folytatja.

 

Remek kezdeményezés volt a dunaszerdahelyi klubtól az idényt lezáró szurkolói fórum, melyen több érdekességet árultak el a klub életéből. Klejka Zoltán gazdasági vezető – aki jelenleg a DAC és az ETO FC pénzügyeit is felügyeli – felvázolta, miből tevődik össze a 10 millió eurós költségvetés. ,,50 százalékát a játékosok bérére, illetve a járulékok fedezésére fordítjuk” – mondta Klejka, hozzátéve, hogy a 2023-as évben a legnagyobb bevételi forrás (5,3 millió) reklámból és szponzoroktól szerzik.

A költségvetés jelentős része a játékosok eladásáért kapott összegek. „Az elmúlt években Marko Divkovic, Schäfer András (2022/3.1 millió euró), Nikola Krsztovics és Kalmár Zsolt (2023/4.6 millió euró) eligazolásából olyan összegeket kapott a klub, amelyekből fedezni tudta a kiadásokat – árulta el Jan Van Daele, a DAC ügyvezető igazgatója, aki rámutatott a fiatalok kinevelésére. – Az elmúlt évek belga aranygenerációjának is kellett 15 év, hogy beérjen a gyümölcse. Belgiumban azonban országos szinten foglalkoztak a futballal, Szlovákiáról viszont ez nem mondható el. A DAC saját akadémiája, utánpótlása azonban erős. Bízom benne, hogy a 2025–2026-os idényre legalább három saját nevelésű játékost be tudunk építeni a keretbe, majd ezt a számot évről évre szeretnénk növelni.”

 

Jan van Daele betekintést adott a játékosok bérezéséről. „Négy csoportra oszthatjuk. Az elsőbe azok tartoznak, akik a legmagasabb fizetést kapják, itt öt-hat kulcsjátékosról van szó. A második kategóriába az első csapatjátékosok tartoznak, a harmadikba a rotációjátékosok, a negyedikbe pedig az akadémisták, akiknek profi szerződést adunk. Próbálunk költségkontrollt készíteni, nem tudunk mindenkinek óriási fizetéseket adni. Tehát ezért próbálunk sok fiatalt leigazolni. A költség miatt kellenek a jó labdarúgók, akiket aztán eladhatunk, mint például Vida Kristophert vagy Marko Divkovicot” – árulta el a dunaszerdahelyi ügyvezető igazgató.

Dunaszerdahelyen a nyáron a játékospolitikában a stabilitás lesz a fő szempont. „Ugyan érdeklődnek a focistáink irányt, de nem szeretnénk őket eladni. Például a Slovan már kiszemelte magának kapusunkat Alekszandar Popopvicsot, de nem adjuk el őt. És főleg nem nekik – mondta Jan Van Daele, aki szerint jelenleg a DAC-ban nincs sztárlabdarúgó. Popovics mellett a csapat gerincébe sorolta Tarasz Kacsarabát, Csinger Márkot, Mateus Brunettit, Christian Hercet, Vitális Milánt, Milan Dimunt és Matej Trusát. – Erősíteni kell a keretünket, mivel sikeresek szeretnénk lenni az Európa-konferencialigában. Ha sikerül megszerezniük azt a 3-4 millió eurót, amit az európai kupaszereplés garantál, akkor nem kell majd eladniuk játékosokat, hogy fenn tudjuk tartani a költségvetést.” Nyáron a DAC egy középhátvédet, ballábas szélsőhátvédet, középpályást és csatárt szeretne igazolni.

 

Az ügyvezető szerint Balogh Norbertnek lejár a kölcsönszerződése Kisvárdán. A DAC-nál még élő szerződése van, de valószínűleg máshol próbálnak neki megoldást találni. Szeretnék, ha a tavasszal a Mezőkövesden szereplő Szolgai Máté a DAC-ban folytatná, de mivel valószínűleg nem tudnak az elképzeléseinek megfelelő játékpercet adni neki, a fiatal játékos máshol próbálkozhat. Az elmúlt idényben Kecskeméten szereplő Szendrei Ákos viszont a DAC-cal kezdi meg június 17-én a felkészülést.

A DAC tavaszi játékoskeretéből négy labdarúgónak (Fernand Gouré, Moussa Koné, Pape Diop, Brian Oddei) is lejár a szerződése és távoznak a klubból. „Lejár Redzic Damir kölcsönszerződése is. Már csak egyéves kontraktusa van a Ferencvárossal. Damir nagyon Dunaszerdahelyen akar maradni, ezért úgy gondolom, hogy meg tudunk majd egyezni a magyar bajnokcsapattal” – zárta le Jan Van Daele, a DAC ügyvezető igazgatója.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik