Világcsúcstartó Al-Hilal? Most is van hosszabb nyerő széria...

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 15:09
Az Al-Hilal játékosai ünneplik a 28. győzelmüket (Fotó: Getty Images)
Mint a múlt héten beszámoltunk róla, a szaúdi bajnokságban szereplő Al-Hilal közölte, azzal, hogy az ázsiai Bajnokok Ligájában legyőzte az Al-Ittihadot, sorozatban 28. tétmérkőzését nyerte meg, s ezzel megdöntötte a vonatkozó világrekordot – és ezt a Guinness Rekordok Könyve is elismerte. Van azonban egy apró hiba a történetben: akad a rijádi csapaténál hosszabb győztes széria – nem is egy.

 

A szaúdi Al-Hilal legutóbb tavaly szeptemberben vívott olyan mérkőzést, amelyet nem nyert meg – akkor a Damac otthonában játszott 1–1-et, s nem sokon múlt, hogy ne ellenük érjen véget a sorozat. Az elmúlt hétvégén ismét a Damac volt az al-Hilal ellenfele – ezúttal Rijádban –, s a vendégek a 86. perc után egyenlítettek, ám végül Michael révén a ráadásban sikerült megnyernie a mérkőzést az Al-Hilalnak, s ezzel folytatódott, s már 29 győztes meccsnél jár a sorozat.

A Guinness Rekordok Könyve is elismerte az Al-Hilal szériáját, ami az első osztályú klub által egymás után megnyert legtöbb tétmérkőzés kategóriájában a leghosszabb. Akad azonban néhány bökkenő ezzel: két csapat is van, amely hosszabb szériát tudhat magának, ráadásul az egyik még élő sorozat.

Az Újpest jelenleg még az Al-Hilal előtt áll: az 1945-ös tavaszi-nyári bajnokság utolsó két mérkőzését megnyerte, majd a következő 1945–1946-os idényben az első 28 mérkőzésén is győzött, így összesen 30 mérkőzésen keresztül tartott ez a széria, aztán jött a Ferencváros elleni derbi, amely 1:1-gyel zárult, így a sorozat véget ért.

„Az a probléma, hogy ebből az időszakból nem áll rendelkezésre elegendő információ, hogy az Újpest esetét támogatni tudjuk. Sajnos nem mindig férünk hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek az ilyen sorozatok kutatásához szükségesek, és ebben az Újpestnél pont ez a helyzet állt elő” – idézte a sorozatokra rábukkanó Athletic a Guinness Rekordok Könyvének szóvivőjét. Itt vélhetően a második világháború után röviddel kiírt bajnokság jelentheti a gondot, a három hónap alatt lezavart bajnokságban csak fővárosi, illetve főváros környéki csapatok szerepeltek, s ezért a Guinness talán nem élvonalbeli bajnokságként tekint erre az idényre.

Van azonban egy ennél is hosszabb, ráadásul még élő sorozat: a türkmenisztáni bajnok és kupagyőztes FK Arkadag jelenleg 33 győztes mérkőzésből álló szériánál jár. Egyrészt hibátlan teljesítménnyel, mind a 24 bajnokijukat megnyerve lettek bajnokok 2023-ban, közben hét kupameccsen diadalmaskodva a Türkmén Kupát is elhódították, s a március elején indult új idényben két győzelemmel startoltak.

„Sajnos a türkmenisztáni bajnokságról sokkal kevesebb információ birtokában vagyunk, mint amennyi a kutatásunk elvégzéséhez szükséges. A rendelkezésre álló információk alapján ugyanis nem tudjuk elvégezni a kutatásunkat a megfelelő alapossággal. Éppen ezért határoztunk úgy, hogy az Al-Hilalt ismerjük el, mint ennek a kategóriának a világrekordere” – fogalmazott a meg nem nevezett szóvivő.

Apró érdekesség egyébként az Arkadag csapatával kapcsolatban: valószínűleg az egyetlen élvonalbeli csapat jelenleg a világon, amely fennállása során minden egyes tétmérkőzését megnyerte. A klubot ugyanis mindössze 11 hónappal ezelőtt alapították. A győztes meccsekből álló sorozat legkésőbb a nyáron minden bizonnyal véget ér, amikor az ázsiai Bajnokok Ligája 2 sorozat selejtezői elkezdődnek, s csatlakozik a küzdelmekhez az Arkadag is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik