Világfutball: Zlatan Ibrahimovic kifejtette, miért kockázatos Szaúd-Arábiába igazolni

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.06. 13:43
null
Zlatan Ibrahimovic a szeptemberi Milan–Newcastle BL-meccs előtt (Fotó: Getty Images)
Immár teljes egészében hozzáférhető az interjú, amelyet Zlatan Ibrahimovic adott Piers Morgannek. A nyáron visszavonuló világklasszis labdarúgó kifejtette véleményét többek között pályatársai szaúd-arábiai munkavállalásáról: mint mondta, másokkal ellentétben nincsenek morális aggályai, viszont szakmai szempontból kockázatosnak tartja a pályafutásuk végéhez közelítő igazán nagy csillagok odaigazolását – szerinte a hírnevüket veszélyeztetik.

„Volt ajánlatom Kínából is, és volt ajánlatom Szaúd-Arábiából is. A döntéshozatalkor a fő kérdés az: mik a céljaid?” – idézi a BBC Zlatan Ibrahimovicot a Piers Morgan Uncensored kamerája előtt készült interjúból.

A 2023 júniusában a Milanból visszavonuló svéd klasszis nem említett neveket, de Cristiano Ronaldótól Neymaron át Karim Benzemáig sokan eszünkbe juthatnak a szaúd-arábiai pénzkeresetet választó labdarúgók közül, amikor Ibra következő mondatait halljuk, olvassuk.

„Mindig is az volt a véleményem, hogy bizonyos futballistáknak igenis a nagyszínpadról kell visszavonulniuk, mert csak az méltó a karrierjükhöz. Az emlékezet a futballtudásodat őrizze meg, ne pedig azt, mennyit keresel. Hiszen azért dolgozunk nap mint nap, hogy kibontakoztassuk a tehetségünket, és nem akarhatunk mást, mint hogy ezzel hagyjunk nyomot a világban. Szóval véleményem szerint bizonyos futballisták nem engedhetnek abból a szintből, ahová eljutottak, nem igazolhatnak gyengébb színvonalú bajnokságokba. De persze vannak olyanok, akiknek ez hiányzott, mert még nem kerestek eleget.”


S hogy mi a véleménye a szaúdi pénzkereset körüli, az ottani emberjogi hiányosságokból fakadó erkölcsi aggályokról? A karrierje során az Ajaxot, a Juventust, a Milant, az Intert, a Barcelonát, a Paris Saint-Germaint és a Manchester Unitedet is erősítő, a vége felé egy amerikai kitérőt (LA Galaxy) azért bevállaló Ibrahimovic így reagált:

„Figyelj, a futball mindenhol futball. Összeköti az embereket, egy olyan álom, amelyen mindannyian osztozunk. Profi futballistaként erről elég ennyit gondolni. A szaúdi liga erősödik, az MLS erősödik, Kínában is volt egy csúcspont, bár ott azóta megváltozott a helyzet. De hogy morális aggályaim lennének? Nincsenek. Mindenekelőtt magunkra és a családunkra kell gondolnunk. Ki ítélkezhet amiatt, hogy jólétet teremtesz a szeretteidnek? Semmi sincs ingyen. Sem ön, sem én nem dolgozunk ingyen, és bár nem vagyok pénzszűkében, az árból azért nem engedek.”

A SOK TÉMÁT ÉRINTŐ TELJES INTERJÚ


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik