Topligák: Postecoglou PL-, Müller Bundesliga-rekordot döntött

Vágólapra másolva!
2023.10.24. 12:41
null
Thomas Müller történelmet írt, már neki van a legtöbb győzelme a Bundesligában (Fotó: Getty Images)
Ismét izgalmas mérkőzéseket hoztak az öt topliga hétvégi mérkőzései, s ezúttal is számos rekord született vagy dőlt meg. Az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság hétvégi fordulójának legérdekesebb statisztikáiból szemezgettünk.

 

BUNDESLIGA

Mint ismert, a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 8. fordulójában a rekordbajnok Bayern München 3–1-re nyert a Mainz vendégeként. A bajorok Thomas Tuchel irányításával remekelnek, hiszen egymás után a 17. bajnokijukon szereztek gólt – ilyenre előtte csak két edző, bizonyos Pep Guardiola (28 meccs) és Julian Nagelsmann (40 meccs) volt képes a csapattal. A müncheniek teljesítményéről sokat mond, hogy az öt topligát tekintve a 2023–2024-es idényben átlagosan ők szerezték a legtöbb gólt (3.3), a várható gólok száma (xG) náluk a legmagasabb (2.7) és nekik volt a legtöbb lövésük (19.5).


A Bayernhez nyáron igazolt Harry Kane nyolc meccsen már kilenc gólnál jár a Bundesligában – ilyen rajtra eddig csak hárman voltak képesek: Gert Dörfel és Paco Alcácer hét meccsen, Erling Haaland hat találkozón jutott kilencig.

A mérkőzésen pályára lépett Thomas Müller, miközben Manuel Neuer továbbra is sérült, ez pedig azt jelentette, hogy már a támadónak van a legtöbb győzelme a Bundesligában, hiszen 449. meccsén most aratta 323. sikerét – ez pedig új csúcs a német élvonalban, letaszítva az élről a klasszis kapust.


Ugyan megsérült, de még előtte megszerezte a vezetést az Union Berlin vendégeként a Stuttgart gólvágója, Serhou Guirassy, aki első nyolc meccsén 14 (!) gólt szerzett. Az öt topligát tekintve a XXI. században ehhez hasonló teljesítményre csak Cristiano Ronaldo volt képes, aki a 2014–2015-ös idényben a Real Madridban első nyolc bajnokiján 15-ször volt eredményes.


A Bayer Leverkusen is pazarul szerepel az új idényben, Xabi Alonsóék minden sorozatot figyelembe véve legutóbbi 11 meccsükön legalább két gólt szereztek, ez klubrekord a gyógyszergyáriak 1979-es feljutása óta – beállítva a csapat 2014-es hasonló teljesítményét.


LA LIGA

1–1-es döntetlent játszott a Real Madrid a Sevilla vendégeként a spanyol élvonal 10. körében. A házigazda David Alaba öngóljával szerzett vezetést – az osztrák védőnek ez volt a 359. bajnokija topligákban (Bundesliga, La Liga), de ez volt az első öngólja.

A Bilbaónak Xavi vagy a Barcelona a mumusa? A „gránátvörös-kékek” a baszkok elleni legutóbbi nyolc meccsükön nem kaptak ki (hét győzelem, egy döntetlen), a Xavi irányítása alatt lejátszott négyen pedig még csak gólt sem engedtek az Athleticnek. A mérkőzést a fiatal Marc Guiu döntötte el, aki 17 évesen és 291 naposan volt eredményes, ezzel a XXI. században a legfiatalabb győztes góllal bemutatkozó Barcelona-játékos lett.


Az idény meglepetéscsapata, a Girona kétgólos hátrányból nyert 5–2-re az Almería ellen. A csapat negyedik – Sávio által szerzett – gólját 22 passz előzte meg, ez holtversenyben a második leghosszabb sikeres támadásépítés a csapattól a La Ligában Stuani 2018 novemberében, az Espanyol ellen lőtt góljával együtt. Ezzel szemben az Almería nagyon szenved, olyannyira, hogy tíz bajnokin már 29 (!) gólt kapott, ilyen pocsék kezdésre pedig nagyon rég, az 1962–1963-as idény kezdete óta nem volt példa Spanyolországban, amikor az Elche 30 gólt kapott első tíz bajnokiján.



Sokan irigykedhetnek a Las Palmasra. A csapat első tíz bajnokijának első félidejeiben mindössze egyetlen gólt kapott, ilyenre pedig ebben az idényben csak az Inter, a Paris Saint-Germain és a Nice volt képes.

Antoine Griezmann megelőzte Suárezt és beérte Falcaót. Az Atlético Madrid francia támadója mesterhármassal vezette győzelemre csapatát a Celta Vigo vendégeként, második góljával megelőzte Luis Suárezt, s 181 találattal a XXI. század ötödik legjobb góllövőjének számít Spanyolországban, ráadásul a negyedik csapat ellen szerzett legalább három gólt az Atlético játékosaként, ezzel beérte Radamel Falcaót a vonatkozó rangsorban.



LIGUE 1

Ez nem jó ómen a Lyonnak. Az Olympique számára pocsékul indult az új idény, hiszen kilenc meccsen csupán három pontot szerzett. A francia élvonal története során eddig 17 csapat rajtolt ennyi vagy ennél is kevesebb ponttal, közülük viszont 14 ki is esett az idény végén.


Egyelőre Gennaro Gattuso sem váltotta meg a világot Marseille-ben. Az olasz első három bajnokijából kettőt is elveszített, az OM-nél ilyen gyengén legutóbb 16 évvel ezelőtt, 2007-ben Eric Gerets kezdett edzőként, aki első három meccsén szintén egy győzelmet és két vereséget tudott felmutatni.


A Nice–Marseille mérkőzésen egyébként először fordult elő a Ligue 1-ben, hogy két olasz vezetőedző (Francesco Farioli és Gennaro Gattuso) csapjon össze egymással. A nizzaiaknál pályára lépett a korábbi Bayern-játékos, Dante is, aki a mérkőzés napján 40 éves és 3 napos volt, ezzel a XXI. században ő lett az ötödik 40+-os labdarúgó a francia élvonalban Benjamin Nivet, Gianluigi Buffon, Hilton és Florent Balmont után.


Marquinhos már idén csúcsot dönthet. A brazil védőnek a Strasbourg elleni volt a 417. mérkőzése a PSG-ben, ezzel az örökranglistán feljött a második helyre Jean-Marc Pilorget mögé, aki minden sorozatot figyelembe véve 435 meccsen lépett pályára, azaz Marquinhos akár már ebben az idényben megdöntheti a rekordot.



PREMIER LEAGUE

Szon Hung Min remekel a Tottenham Hotspur Stadionban. A létesítmény 2019 áprilisi megnyitása óta a dél-koreai hétvégén szerezte meg 50. gólját minden sorozatot figyelembe véve hazai pályán – pályaválasztóként csapata stadionjában csak a liverpooli Mohamed Szalah (65 gól) és Harry Kane (62 gól) volt többször eredményes.

Senki nem kezdett még olyan jól, mint a Tottenham menedzsere. Az angol élvonalban sok kiváló edző dolgozott már, de a Premier League-ben Ange Postecoglou lett az első olyan edző, aki első kilenc meccsén 23 pontot szerzett csapatával.


A West Ham angol támadója, Jarrod Bowen csapata egymás utáni ötödik idegenbeli mérkőzésén szerzett gólt, ilyenre csak Thierry Henry (a 2001–2002-es idényben) és Mohamed Szalah (a 2021–2022-es idényben) volt képes az angol élvonalban. A „kalapácsosok” viszont így is simán, 4–1-re kikaptak az Aston Villától.

A birminghamiek valósággal szárnyra kaptak Unai Emery irányításával, aki illusztris társaságba csatlakozott, hiszen ő a tizedik olyan menedzser a PL-ben, aki legalább 20 meccsen irányította csapatát, s átlagosan meccsenként több, mint két pontot szerzett. Nem csak a spanyol szakember, Ollie Watkins is sokat tett a Villa remekléséért, hiszen Emery érkezése óta játszott 33 meccsén 26 gólban vállal szerepet (17 gól, kilenc gólpassz), ez idő alatt pedig csak Mohamed Szalah (35) és Erling Haaland (33) vette ki a részét több találatból.


Leandro Trossard a csodacsere. A belga támadó az Arsenal első olyan labdarúgója, aki első három gólját csereként beállva szerezte.

A Manchester City pedig zsinórban 21. mérkőzését nyerte meg 2023-ban az Etihad Stadionban, ezzel a Premier League-klubok között új győzelmi csúcsot állított fel.



A Liverpool 2–0-ra nyert az Everton ellen, ezzel egymás után a negyedik városi derbin nem kaptak gólt a „vörösök”, ilyen sorozatra pedig legutóbb 1976 áprilisában voltak képesek, amikor zsinórban kilenc Everton elleni meccset hoztak le kapott gól nélkül.

A Liverpool egyiptomi támadója, Mohamed Szalah legutóbbi 13 Anfielden vívott bajnokiján vagy gólt szerzett, vagy gólpasszt adott, ilyen szériája pedig csak Alan Shearernek (18 és 17), illetve Thierry Henrynak (17) volt hazai pályán.



SERIE A

Az AC Milan–Juventus mérkőzést a vendég torinóiak javára eldöntő Manuel Locatelli lett az első olyan labdarúgó a Serie A-ban, aki mindkét csapatban gólt szerzett a felek egymás elleni mérkőzésén 26 éves kora előtt.

A mérkőzésen a hazaiaknál pályára lépett az aranylabdás George Weah fia, Timothy, 23 évvel, 11 hónappal és egy nappal az után, hogy édesapja játszott a Milan és a Juve meccsén 1999. november 21-én.

Legutóbb 1998 márciusában állítottak ki egy játékost az első félidőben a Milan és a Juventus meccsén, akkor Zvonimir Boban, most Malick Thiaw számára ért idő előtt véget a rangadó.



Ademola Lookman megtalálta csapatát. Az Atalanta támadója 40 mérkőzésen 16 gólt szerzett, épp annyit mint 118 meccsén a Leicester, a Fulham, a Leipzig és az Everton színeiben együttvéve.

A hárompontos rendszer bevezetése óta (1994–1995-ös idény) Yann Sommer csupán a harmadik olyan kapus a Serie A-ban, aki első kilenc meccsén hatszor is megőrizte kapuját a góltól az AS Roma egykori kapusai, Cristiano Lupatelli (az 1999–2000-es és a 2000–2001-es idényben) és Alisson Becker (2017–2018) után.

Gattuso óta nem tett senki ilyet. A Bologna Frosinone elleni második gólját Lorenzo De Silvestri fejelte a tizenhatoson kívülről. Ilyen távoli fejes gólra pedig legutóbb 2011. május 14-én Gennaro Gattuso volt képes a Cagliari elleni meccsen.


Lautaro Martínez már 11 gólnál jár az új idényben az Inter színeiben. Az argentin támadó a második az öt topligában a stuttgarti Guirassy után, aki átlépte a tízgólos határt.



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik