Játékossors: az egyetlen, akiről CR elismerte, jobb, mint ő

Vágólapra másolva!
2023.10.19. 16:15
null
Fábio Paím a portugál U20-as válogatottban még 2007-ben (Fotó: Getty Images)
Nem állítjuk, hogy jellemző lenne Cristiano Ronaldóra, hogy gyakran ismeri el, van nála jobb aktív labdarúgó. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, nem szokása a pályatársak dicsérete. Egy alkalommal azért megtörtént, amikor távozott a Sportingtól, akkor mondta: „Ha azt hiszik, hogy én jó vagyok, csak várják meg Fábio Paímot.” Hogy kit?!

Bizony, amikor 2003-ban Cristiano Ronaldo eligazolt a Sportingtól, s a Manchester United futballistája lett, távozása után dicsérte meg az akkor 15 éves Paímot, akit hozzá hasonlóan óriási tehetségnek tartottak.

Sőt, mint a fentebb idézett mondatból kitűnik, hogy a napjainkban már 200 válogatottság fölött járó klasszisnál is jobbnak vélték, legalábbis Cristiano Ronaldo mindenképpen. Fábio Paím a mai napig előszeretettel haknizza körbe a médiát azzal, hogy ő az egyetlen, akiről az ötszörös aranylabdás elismerte, jobb (lesz), mint ő maga.

Hogy ez a mondat valóban elhangzott-e, vagy csak kitalálta a most 35 éves és már öt éve visszavonult Paím, talán sose derül ki, ettől függetlenül azért érdemes röviden megismerni Paím életútját, hiszen mindenképpen tanulságos.

Fábio Paím napjainkban (Fotó: Getty Images)
Fábio Paím napjainkban (Fotó: Getty Images)

Paím nyolcévesen került a Sporting akadémiájára, és hamar kiderült a tehetsége, 13 évesen már a a klub utánpótlásának legféltettebb kincse volt. Saját bevallása szerint már ekkor heti szinten ötezer eurót kapott a klubtól.

Húszévesen kölcsönvette a Chelsea a Sportingtól, s hiába került Luiz Felipe Scolari csapatához, csak a tartalékok között lépett pályára, s négy hónap múlva vissza is került a Sportinghoz. Nem meglepő, nevelőegyesületénél sohasem kapott lehetőséget a felnőttcsapatnál, s 22 évesen végleg elengedték a korábban a portugál korosztályos válogatottakban – az U16-tól az U21-ig – 42 alkalommal pályára lépő, szélsőként és csatárként is bevethető támadót.

Innentől kezdve Paím igazi vándormadárként tengette napjait, 19 különböző klubnál szerepelt, de egy idénynél többet sehol sem töltött, hazáján kívül megfordult például Litvániában, Máltán, Brazíliában, Angolában, Angliában, Katarban és Luxemburgban is.

Ezúttal a Sun kereste fel a 2018-ban visszavonult exfutballistát, akit egyébként Litvániában és Máltán is szexuális zaklatással vádoltak meg, s aki 2019-től egy évet töltött börtönben kábítószer-csempészet gyanúja miatt – végül felmentették.

„Számos rossz döntést hoztam, és ezeket sajnálom. Ismerem magam, tudom, hogy lehetetlen lett volna számomra, hogy elérjem Cristiano szintjét. De valóban volt egy olyan pont, amikor jobb játékos voltam, mint ő. Technikailag jobb voltam, mint a fiatal Cristiano Ronaldo, De ahogy látjuk, ez nemcsak a technikáról szól...” – idézte a Sun Paímot, aki elárulta azt is, CR már akkor is eltökélten dolgozott a sikerért.

„Emlékszem rá, hogy már akkor is keményen melózott azért, mert egy nap ő akart lenni a legjobb. Ez volt az, ami hajtotta őt már akkor is, és ennek köszönhetően jutott el odáig, ahol ma tart. Én nem voltam ilyen. Nem dolgoztam olyan keményen, mint Cristiano, vagy mint Lionel Messi. Sokkal korábban sokkal több pénzt kerestem, mint ő, sokkal hamarabb híres lettem. Ez engem más útra vezetett, ezért nem vagyok most ott, ahol ő, egyszerűen nem érdemlem meg. Tehetséggel születtem, rengeteget kerestem, és abba az illúzióba ringattam magam, hogy nem kell erőfeszítéseket tennem semmiért, mert a dolgok maguktól jönnek majd” – mondta Paím, aki tinédzserként belevette magát a féktelen partizásba, a nők, az autók és a bulik világába.

A ma már 35 éves Paímot a Portugália legendásan kemény börtönében töltött egy év megváltoztatta, sírva emlékezett vissza, amikor a börtöncellája ablakából nézte, ahogy a válogatott – élén Cristiano Ronaldóval – a soron következő, 2020-as Eb selejtezőjére készül. Merthogy a Caxias börtön és a válogatott akkori edzőközpontja egymás szomszédságában található...

Ez döntő tapasztalásnak számított Paím számára, aki egy rövid – és sikertelen – lengyelországi visszatérési próbálkozás után ma már afféle ifjúsági tanácsadóként tart előadásokat iskolásoknak és fiatal labdarúgóknak az életéről, az elhibázott döntéseiről, s arról, ők hogyan kezeljék a fiatalon rájuk szakadó pénzt, népszerűséget, hírnevet.

FÁBIO PAÍM A CHELSEA-BEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik