NS-kerekasztal: Simán ott kell lennünk az Eb-n

Vágólapra másolva!
2023.09.14. 10:11
null
A magyar labdarúgó-válogatott csak egy kisebb csoda esetén bukhatja el az egyenes ági Eb-kijutást (Fotó: Koncz Márton)
Három téma, három szakértő. A válogatott Belgrádban győzte le Szerbiát (2–1), négy kör után tíz ponttal áll Eb-selejtezős csoportja élén, miközben a Ferencvárosnál a szerb Dejan Sztankovicsot nevezték ki a csapat élére, a hétvégén pedig Magyar Kupa-forduló következik. Csank János korábbi szövetségi kapitány, Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora, valamint Tomiszlav Szivics MK-győztes edző véleményére voltunk kíváncsiak.

1. A válogatott múlt hét csütörtökön Belgrádban győzte le Szerbiát EB-selejtező meccsen, három nappal később Csehország ellen játszott 1–1-et felkészülési mérkőzésen. A csoportban négy kör hátravan még - kijut az együttes az Eb-re?

CSANK JÁNOS

A sorsolás után is azt mondtam, kétesélyes. A futball nem kézilabda vagy kosárlabda, itt hosszú távon megmutatkozik, ki a jobb. Úgy tűnik, hogy mi jók vagyunk. A szerbek elleni legközelebbi hazai mérkőzés fontos lesz, mégis inkább a többiek ellen nem szabad hibázni. Nincs kecmec, Litvániában, Bulgáriában nyerni kell, és Montenegrót itthon legyőzni, akkor simán ott vagyunk az Eb-n. A mi időnkben egy csapat jutott ki a csoportból, a mostani új hullámban más a leányzó fekvése. Sok meccs legyen és sok pénz...

TOMISZLAV SZIVICS

A szerbeknek minőségi játékosaik vannak, a magyaroknak csapatuk. Továbbra is tartom, a legjobb húzás Marco Rossi kinevezése volt. Rendet tett a csapatnál, a válogatott visszanyerte a tekintélyét, nem mindenhol töltenek meg rendre nagy stadiont a szurkolók. Jól néz ki az együttes, tudja, mikor kell támadni, mikor visszahúzódni. A belgrádi győzelemmel jó helyzetbe hozta magát, és innen már nem hibázza el, ott lesz az Európa-bajnokságon. A magyar válogatott játékosfronton öt-hat évre be van biztosítva, Szoboszlai Dominik pedig igazi sztár. Okos gyerek, szinte nincs rossz passza, nincs felesleges mozdulata, mindent úgy csinál, ahogyan kell. A gondolkodása is rendben van, és ez a legfontosabb. Ezer jó futballista játszott a múltban, aki flúgos volt. Ritka, akinél minden a helyén van.

HAJDÚ B. ISTVÁN

Most már csalódás lenne, ha csak harmadikok lennénk a csoportban. Nem a szerbek elleni hazai mérkőzésen múlik a kijutásunk, a lényeg, hogy utána nyerjünk Litvániában. Marco Rossi vezetésével két selejtezősorozatot éltünk meg, egyikben a szlovákoktól, a másikban az albánoktól kaptunk ki kétszer. Ilyen már biztosan nem fordul elő. Öt évvel ezelőtt Belgrádban sem nyertünk volna. Sokan féltették a válogatottat, mi lesz Szalai Ádám visszavonulása után. Nos, Varga Barnabás azért hasznos tagja a keretnek. Manapság erőteljesebb a támadójátékunk, Varga példája bizonyítja, hogy ebben is változtunk, előreléptünk. Ha most véget érne a selejtező, az Eb-n az első kalapból húznák ki a magyar válogatottat, ahonnan a spanyolokat, franciákat vagy éppen a házigazda németeket. Hozzá kell szoknunk, nem vagyunk már olyan rosszak.

2. A bajnoki szünet első napján a Ferencváros váratlanul menesztette a sikeres Máté Csabát a kispadról, és a helyére a szerb Dejan Sztankovicsot nevezte ki. Jó döntés volt? Vagy csak az időzítéssel volt gond?

CSANK JÁNOS

Bennem egy percig sem vetődött fel, hogy Máté Csaba marad a vezetőedző. Korábban sehol sem volt vezetőedző, mindig ott ült a kispadon, de legfeljebb beugró volt. A Ferencvároshoz olyan edző kell, aki megjárta a hadak útját! Az időzítésen lehet vitatkozni, a vezetők ezt a részét rosszul kezelték. Elaltatták a szurkolókat, akik Máté Csaba eredményei után túlzottan belelkesedtek, ami egyébként addig tartott volna, amíg nem jön egy-két vereség... A magam részéről értem a vezetők döntését, innentől mondhatják, ők ismét megtették a magukét, neves külföldi edzőt hoztak a csapat élére. A „déli áramlat” elég erőteljes Magyarországon, nem meglepő, hogy szerb tréner érkezett.

TOMISZLAV SZIVICS

Ha Sztanyiszlav Csercseszov menesztése után nyomban érkezik Dejan Sztankovics, az rendben van. Máté Csabával jöttek a győzelmek, sok gólt rúgott a csapat, futott a szekér, márpedig ha jól megy, engedni kell a gyeplőn. Ráadásul elég különös módon történt a leváltása. Dejan Sztankovics futballistaként világsztár volt, Szerbiában rendkívül népszerű, a Crvena zvezdával edzőként mindent megnyert otthon, ám a BL-csoportkör nem jött össze, az nagy csalódás volt neki. Fiatal, nagy név, nem rossz választás a Ferencvárosnak. Személyesen is ismerem, jó srác, kíváncsi vagyok, mire viszi a Fradinál. Nála nincs mese, tudja, mit akar és hogy miként kell elérnie.

HAJDÚ B. ISTVÁN

Az a baj, hogy a Ferencváros belügyeibe nem látunk bele. Kérdés, Máté Csabának megmondták-e, ha a fülén pörög, akkor sem lesz hosszú távon a Ferencváros vezetőedzője. Valljuk be, könnyebb Sigér Dávidot visszatenni a kezdőbe vagy Cebrail Makreckisből jobbhátvédet csinálni, ha nincs tét, úgysem maradok edző. Mindenesetre évszázados bravúr, hogy úgy távozott a Fradi edzőjeként, hogy nem bukott meg. Ahogyan a klubnál fogalmaztak, Sztankovicsot felsőbb polcról emelték le, játékosként fantasztikus volt, ha azt, amit tudott, képes átadni a csapatnak, akkor nem lesz gond. De... A klub célja köztudottan a BL-csoportkörébe jutás, érdekes, éppen Sztankovics az, aki ebbe háromszor bukott bele a Crvena zvezdával. Ezért nem gondolnám, hogy sokkal magasabb polcon lenne, mint Máté Csaba, akivel tízből kilenc meccset megnyert a csapat.

3. A hétvégén a Magyar Kupa-forduló, a sorozat e szakaszában a kiscsapatok fogadják a nagyokat. Igazi ünnep ez a kisebb településeken, de vajon mennyire veszélyes ez az NB I-esek szempontjából?

CSANK JÁNOS

Jól ismerem a Nagyecsedet, hiszen a Tarpával van egy csoportban, amelynél én is dolgozom. Érdekes csapat, Bódi Guszti és Margó városáról van szó, ahova a régi játékosok mindig visszatalálnak. Az élbolyban szoktak végezni, adnak időnként gólkirályt is. A kupa mostani szakaszában benne van, hogy a nagyok közül valaki botlik. Emlékszem, annak idején az Egerrel kiejtettük a Honvédot, amelyben Détári Lajos és Kovács Kálmán is futballozott. Mészporral húzták meg a pálya vonalait, a lelátó felől volt egy kis emelkedő benne, sokszor úgy tűnt, kigurul a labda, ám visszacsorgott, ezt kihasználva szereztük a győztes gólt. Játékoskoromból is van élményem, az Egerrel Novajra mentünk, a játékvezető feltette a kezét, jelezve, közvetett szabadrúgás jár, erre a gyerek egyből úgy bevágta a léc alá a labdát, hogy vissza is húztam a kezem, nehogy hozzáérjek. A bíró meg megadta. Évekig zrikáltak aztán ezzel.

TOMISZLAV SZIVICS

A kupa azért érdekes, mert a kiscsapatok is nagyot álmodhatnak. Van élményem bőven, a Kecskeméttel kupát nyertünk, arról a napról mindenre emlékszem. Készült is egy húszperces film, azokból a jelenetekből is bevágtunk néhányat. A kupában mindig kérdés, az NB I-esek közül ki veszi komolyan, aki a bennmaradásért küzd, sokszor elengedi a kupát. Kíváncsi vagyok a Diósgyőrre, korábbi csapatomra is, amely a III. Kerület vendége lesz. De nem féltem a csapatot, Kuznyecov Szergej nagyon érti a szakmát, nagyszerű edző, a közelmúltban gratuláltam is neki. Le a kalappal előtte!

HAJDÚ B. ISTVÁN

Szeretem ezeknek a meccseknek a hangulatát. Egy nagyecsedi futballistától megkérdezném, melyik lenne neki nagyobb élmény: a saját falujában fogadni a Ferencvárost sógor, koma, szomszédasszony előtt, vagy egyszer az életében a Groupama Arénában játszani. Mégis jó döntésnek tartom, hogy nálunk rendre a kisebb csapat fogadja a nagyobbat. Nagyecseden szó volt róla, hogy a szomszéd faluban kell játszani, aztán felújították a gyepet, ki tudja, jön-e még a Fradi Nagyecsedre. Az Újpest pedig Pécsre utazik, a PMFC még gólt sem kapott az NB II-ben. Az is jó döntés, hogy a kupaforduló hétvégére esik, egészen más szerda délben meccset rendezni, mint hétvégén, amikor kivonulhat a település apraja-nagyja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik