Labdarúgótornát rendeztek gyermekvédelmi gondoskodásban élőknek

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2023.09.02. 14:05
null
A résztvevő fiatalok a labdarúgás mellett megismerhetik a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágát, a templomban pedig pasztorációs foglalkozásokon vehetnek részt (Fotók: Belügyminisztérium)
A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és fiatalok számára „Élj és játssz becsülettel!” szlogen jegyében indult el az I. Ágota Labdarúgó Torna a Bács-Kiskun vármegyei Tasson.

 

A tornára az ország minden szegletéből érkeztek lakásotthonban és nevelőszülőknél élő, 13-19 éves fiatalok. Összesen 23 csapat 160 fiatalja méri össze tudását két napon keresztül ifjúsági és serdülő korcsoportban. A rendezvényt az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (Ágota) és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója szervezi.

A hivatalos megnyitónFülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy nincs még egy olyan közös nyelve az emberiségnek, amelyet ennyien szeretnek, és amelyet ennyien művelnek, mint a labdarúgás.

A futballt olyan közösségi összetartó erőnek nevezte, amely kevés más helyen lelhető fel. Az államtitkár szerint a foci az, ami a„fiatalokat felkészíti és megtanítja az életre”.

Fülöp Attila hangsúlyozta: Magyarországon rengeteg sportesemény zajlik, számos fontos nemzetközi sportrendezvény is. Az ország mindig is sportnemzet volt, és egyre jobb úton jár, hogy sportoló nemzetté is váljon– tette hozzá.

 

Fülöp Attila államtitkár a családjával végezte el az ünnepélyes kezdőrúgást
Fülöp Attila államtitkár a családjával végezte el az ünnepélyes kezdőrúgást

„Azt kívánom, hogy a gyermekvédelemben átélhető, megélhető jóságokat, közösségi tapasztalatokat ezúttal a foci révén éljétek meg, és egymásra odafigyelve, becsülettel küzdjetek!”– szólt a résztvevőkhöz az államtitkár.

Kothencz János, az Ágota Közösség vezetője arról beszélt, hogy az először megrendezett labdarúgótorna túlmutat a versengés, a vetélkedés keretein, alapvetően arról szól, miként tudnak közösségük tagjai más keretek között is egymásra odafigyelni.

Kiemelte: ezek a fiatalok valóban tudják, hogy mit jelent küzdeni, megharcolni kihívásokkal, átugorni akadályokat.

A serlegek és érmek
A serlegek és érmek


A tornán a győzteseknek járó serleg és érmek mellett különdíjakat is kiosztanak egyebek mellett a gólkirálynak, a legjobb és a legkreatívabb játékosnak, a legjobb kapusnak, valamint a legsportszerűbb csapatnak. A pihenőidőben a fiatalok megismerhetik a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágát, a templomban pedig pasztorációs foglalkozásokon vehetnek részt.

Az Ágota közösség évek óta kiemelt feladatának tekinti, hogy a sportot, és ezen belül a labdarúgást– mint a prevenció és élményszerzés egyik leghatékonyabb eszközét– alkalmazza és beépítse az állami gondoskodásban élő gyermekek és fiatalok mindennapi életébe.

Az élményadáson túl céljuk a közösségépítés, a személyes kompetenciák, pozitív személyiségjegyek kialakítása, a küzdeni akarás, a fair play szellemének megerősítése, az egyéni érdekek alárendelése, mások segítése.

A résztvevők a tassi sportpályán
A résztvevők a tassi sportpályán
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik