Hét gólt hozott a Sepsi OSK és a FCSB rangadója

Vágólapra másolva!
2023.09.24. 20:00
null
(Fotók: Tókos Csaba)
A román Superliga éllovasa, a FCSB 5–2-re nyert vasárnap este Sepsiszentgyörgyön a 10. forduló nagy rangadóján.

ROMÁN LIGA 1
10. FORDULÓ
Sepsi OSK–FCSB 2–5 (0–2)
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi OSK Aréna, 7780 néző. Vezette: Catalin Popa
Sepsi OSK: Niczuly – D. Ciobotariu, Kecskés (Damascan, a szünetben), Ninaj, Stefan (M. Rondón, 76.) – Francisco Júnior (Aganovic, 63.), Alimi – Oroian, Matei, Varga R. (Gheorghe, 63.) – Safranko (Debeljuh, 76.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
FCSB: Tarnovanu – Pantea, Ngezana, Lixandru, Radunovics (Pantiru, 83.) – Ovidiu Popescu (Djokovic, a szünetben), Sut, Olaru (Harut, 76.) – Miculescu (Octavian Popescu, a szünetben), Compagno (A. Baluta, a szünetben), F. Coman. Vezetőedző: Eliasz Haralambusz
Gólszerző: Safranko (51.), Alimi (60.), ill. Sut (6.), Olaru (11.), Coman (57.), Octavian Popescu (68.), Djokovic (75. – 11-esből)

Mostanáig Erdély volt ebben a szezonban a FCSB kriptonitja a román élvonalban, de a csupán Aradon és Nagyszebenben pontokat vesztő bukaresti éllovas Sepsiszentgyörgyön már magabiztosan győzött egy látványos mérkőzésen.

Kecskés Ákos és Varga Roland is kezdő volt az eltiltások és sérülések miatt alaposan felforgatott Sepsiben. A két legjobb szentgyörgyi védekező középpályás, Jonathan Rodriguez és Nicolae Paun hiányában pedig a bukarestiek könnyedén jutottak lövéshez, és előbb Adrian Sut, majd Darius Olaru is a tizenhatoson kívülről lőtt Niczuly Roland kapujának bal sarkába.

A Sepsi első lehetősége Varga szabadrúgása volt, amelyet védeni tudott Stefan Tarnovanu, majd Darius Oroian lövése ment kevéssel mellé. Kétgólos előnyben a bukarestiek már az első félidőben az eredmény konzerválására törekedtek, de Varga fejesénél csak a kapufa mentette meg őket a góltól. Tarnovanu alig fél óra után sárga lapot kapott időhúzásért, a félidő végén azonban újra FCSB-helyzetek jöttek: Andrea Compagno lőtt fölé egy ellentámadás végén, majd Florinel Coman szabadrúgását csak üggyel-bajjal védte Niczuly.

Mintha nem is a FCSB vezetett volna, Gigi Becali, a bukarestiek tulajdonosa hármas cserét rendelt el szünetben, de kockáztatott Liviu Ciobotariu is: a Sepsi edzője a támadó Vitalie Damascant küldte be Kecskés helyére. Egy mintaszerű kontra pedig meg is hozta a szépítést, Pavol Safranko lőtte be közelről a bal oldalon elfutó Varga centerezését.

Gólra gól volt a válasz, Olaru finom mélységi passzát Coman lőtte be nyolc méterről, de alig három perc múlva a Sepsi szinte lemásolta az akciót, és Cosmin Matei indításából Isznik Alimi tallt be. A hazaiak előtt az egyenlítés lehetősége is felcsillant Denis Ciobotariu fejesénél, amikor Sut mentett a gólvonalon, de jött a két védőt kicselező Octavian Popescu, és megint kettő volt a bukaresti előny.

Sőt, hamarosan már három, mert egy újabb cserejátékos, Damjan Djokovic lőtte be a korábbi PAFC-támadó, Alexandru Baluta buktatásáért befújt büntetőt. Helyzetek ezután is voltak mind a két oldalon, de az eredmény már nem változott – a Sepsi egy hét alatt másodszor nem bírt egy topcsapattal, ráadásul most több gólt kapott, mint előző négy bajnoki mérkőzésén összesen.

PERCRŐL PERCRE



90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Coman cselezget Ninaj orra előtt, a passzát Popescu a 16-os bal sarkáról jobbal a bal alsóba tekerné, de Niczuly nagyot vetőve véd.

90. perc Damascan 16-os előtti lövése pontatlan.

Négy perc a ráadás.

88. perc Alimi ballal a sorfalba lő egy kissé jobbról, 23 méterről járó szabadrúgást, Matei kornere sem különb aztán.

83. perc Ionut Pantiru be, Radunovics le a vendégektől, nincs több csere.

(Fotó: Tókos Csaba)
(Fotó: Tókos Csaba)

80. perc Niczuly nagyot repül, kiüti a bal felső elől Popoescu 18 méteres, kissé jobbról jövő szabadrúgását.

76. perc Safranko s Stefan le, Mario Rondón s Gabriel Debeljuh be. Denis Harut be, Olaru le a másik oldalon.



75. PERC DAMJAN DJOKOVIC ballal a jobb alsóba lő. Niczuly majdnem elérte, de csak majdnem. 2–5!

73. perc Büntető, Balutát buktatja a a 16-oson belül Stefan. Nem sokkal a 16-oson belül...

73. perc Braniszlav Ninaj lerántja Olarut, sárga lap.

72. perc Aganovic bal oldai beadását elüti a bal sarok és Ciobotariu feje elől a bukaresti kapus.

68. perc Ismét nyílik az olló, OCTAVIAN POPESCU két remek csel után, három védő közül jobbal tízről a jobb felsőbe lő. 2–4!

65. perc Ciobotariu hatról a bal alsóba fejelne, de odaér egy védő. Aganovic harcolt ki, és adott be jobbról egy kornert.

(Fotó: Tókos Csaba)
(Fotó: Tókos Csaba)

63. perc Adnan Aganovic Júniort, Ion Gheorghe Vargát váltja.

62. perc Mellé, Olaru újabb forintos passzát Baluta az ötös bal sarka elől jobbal a jobb alsó mellé szúrja.

60. PERC ISZNIK ALIMI SZÉPÍT, Matei passzát ballal a léc alá emeli középről, hét méterről, a jobbra eldőlő kapus fölött. 2–3!

57. PERC Nem sokáig tart a hazai lendület, FLORINEL COMAN remekül fordul le az ötös előtt Ciobotariuról, és jobbal a jobb sarokba lő, hat méterről. Olarué a gólpassz: 1–3!

51. PERC OTT A GÓL, Varga remek bal oldali, ballábas, lapos beadását PAVOL SAFRANKO két lépésről jobbal a kapu közepébe rúgja, félmagasan. 1–2!

Balutát 700 ezer euróért vette anno a Puskás Akadémia, ide ingyen került.

49. perc Alexandru Baluta odalép a bal szélen Stefannak, sárga lap.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Baluta váltja Compagnót. Damjan Djokovic meg Ovidiu Popescut, Miculescut meg Octavian Popescu. Vitalie Damascan váltotta Kecskést a hazai oldalon. Védő helyett középcsatár.

Jöttek-mentek! Andrei Dumiter 2021-ben 350 ezer euróért került a Sepsitől a FCSB-hez, ma már a Voluntari játékosa.

E párharc legjobb góllövői:
Florinel Coman 6
Florin Tanase 5
Harlem Gnohéré 4
Raul Rusescu 2
Andrea Compagno 2

45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Júnior odacsap a jobb szélen Miculescunak, ápolás a pályán. De nincs második sárga lap. A jobbszélsőt 1.7 millió euróért vették tavaly Aradról.

Előző 16 hazai meccsén mindig szerzett gólt a Sepsi.

44. perc Két perc a ráadás.

43. perc Comant buktatják, a sértett 22-ről jobbal a kapu közepébe lőne, Niczuly kiejti a labdát, amely a jobb sarok mellé csordogál. A bevetődő Ngezana nagy bánatára.

Egy kis örökmérleg: 19 meccs, 2 sepsis és 11 FCSB-s sikerrel, 15, ill. 33 rúgott góllal.

35. perc Vargát ellöki az ötösön Júnior emelése után Lixandru... tovább. Coman megindul, szereli őt szépen Kecskés.

30. perc Sárga lap időhúzáért Stefan Tarnovanunak.

(Fotó: Tókos Csaba)
(Fotó: Tókos Csaba)

28. perc Kapufa, Varga ötről remek ütemben érkezik az Oroiannal váltó Ciobotariu jobb oldali, jobblábas beadására, de a jobb oldali kapufát csókolja meg a félmagasan szálló labda, ahelyett, hogy a hálóhoz dörgölőzne.

21. perc Francisco Júnior kap sárga lapot Olaru felrúgásáért.

17. perc Ciobotariu jobb oldali beadása majdnem a jobb, azaz túlsó felsőbe csusszan, de odaér a kapus. Oroian jobbal nem sokkal lő a jobb alsó mellé picit jobbról, 17-ről.

A hivatalos nézőszám: 7780.

14. perc Varga jobbal a jobb alsóba lőne egy 21 méterről járó szabadrúgást, de fogja magabiztosan a labdát Tarnovanu.

Remek formában a 13-szoros válogatott Olaru: 10 bajnoki, 5 góllal és 1 gólpasszal. Középpályásként.

11. PERC RÉMÁLOMKEZDÉS, DARIUS OLARU a bal felső sarokba lő 22-ről, picit balról, miután felpörgeti magának Popescu keresztpasszát. 0–2!

6. PERC BIZONY JOBBAN KEZD A FCSB, a bal alsóba lő a 16-os elől ADRIAN SUT. Éppen ő szerzett labdát a hazai férfélen Vargától, és 24-ről meglepte Niczulyt. 0–1!

5. perc FÖLÉ, Compagno hatról, középről a léc fölé fejeli Popescu jobb oldali beívelését.

3. perc Popescu ballal a bal alsó mellé teszi Coman balról jövő lapos passzát, jó 15 méterről.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a vendégek tiszta kékben.

A bukaresti csapat csütörtökön pontokat vesztett Nagyszebenben (2–2), egy augusztus elejéről elhalasztott mérkőzésen, ráadásul két legjobb belső védője sem játszhat, a 72-szeres román válogatott Vlad Chiriches sérülés, a kameruni Joyksim Dawa pedig eltiltás miatt. Egy fontos hiányzója a Sepsinek is van: Marius Stefanescu Craiován megkapta idei negyedik sárga lapját, így ki kell hagynia a találkozót.

A román Superliga éllovasa, a FCSB látogat vasárnap este Sepsiszentgyörgyre, egy nagy valószínűséggel telt házas mérkőzésre: néhány órával a találkozó előtt már csupán 600 jegy várt gazdára.

Dumitrescu helyére az egyszeres román válogatott Florin Stefan érkezett a Rapidtól. A 27 éves balhátvéd nem először lett a Sepsi játékosa, 2018 és 2021 között 86 találkozón 5 gólt szerzett piros-fehér színekben, és ő volt az első, aki a szentgyörgyi klubból került be a román válogatottba.

Az Arges Pitesti, az olasz Padova és a svájci Lugano utánpótlásában nevelkedett Dumitrescu 2020 januárjában lett a Sepsi játékosa, 88 tétmérkőzésen két gólt szerzett (plusz hat gólpasszt adott) a szentgyörgyi együttesben, amellyel tavaly és idén is megnyerte a Román Kupát, valamint a Szuperkupát.

A székelyföldi csapat román utánpótlás-válogatott balhátvédje, Andres Dumitrescu a Slavia Praha játékosa lett, a cseh klub bejelentése szerint 2027 nyaráig. Román sajtóhírek szerint a prágaiak egymillió eurót fizetnek a 22 éves játékosért, ami – amennyiben igaznak bizonyulnak a hírek – rekordot jelentene a Sepsi OSK történelmében: eddig a Pavol Safrankóért 2021 nyarán a dél-afrikai Mamelodi Sundownstól kapott 700 ezer euró volt a legjobb üzlet.

A román Superliga 9. fordulójában a Sepsi OSK 2–1-re kikapott az Universitatea Craiova otthonában, ezzel a Sepsiszentgyörgy elvesztette veretlenségét a bajnokságban. A félidőben csereként beálló Kecskés Ákos debütált, míg Varga Roland bő fél órát kapott.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–FCSB MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik