Niké Liga: pénzbírsággal és szektorbezárással büntették a DAC-ot

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.14. 14:35
null
Ezért a szurkolói koreóért büntették meg a DAC-ot (Fotó: Duducz Tibor)
A szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Niké Liga) Fegyelmi Bizottsága 1500 eurós (kb. 550 ezer forint) pénzbüntetéssel, illetve a B1, B2, B3 és B4-es szektorok egy bajnoki mérkőzésre szóló bezárásával sújtotta a Dunaszerdahelyi AC-t az újonc Kassa elleni mérkőzésen történtek miatt.

 

A szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság második körében a Dunaszerdahelyi AC hazai pályán 5–2-re nyert az újonc FC Kosice ellen. A találkozón a csallóközi csapat szurkolói egy olyan molinót tettek ki, melyen a Kosice feliratot áthúzza a Simpson család animációs sorozatból ismert Bart Simpson, a Kosice-felirat felett pedig már magyarul szerepel a település neve, Kassa.

„A Szlovák Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottsága legutóbbi ülésén foglalkozott a DAC–Kassa mérkőzésen bemutatott szurkolói koreográfiával, amelyen Kassa városának szlovák neve áthúzva szerepelt, fölé írva a magyar megnevezést. Továbbá a molinó mellett magyar színekkel füstbombák is felvillantak. A fegyelmi bizottság a koreót provokatív jellegű megnyilvánulásként értékelte, amely meghaladja a klub támogatásának határait. A bizottság a döntéshozatal során tiszteletben tartja a DAC szurkolóinak a nemzeti kisebbségek véleménynyilvánítási szabadságához való joga alapján megvalósuló minden megnyilvánulását, tudomásul véve közben, hogy a szurkolók klubjukat bizonyos mértékig a szlovákiai magyar kisebbség képviselőjének tartják a futballkörnyezetben. Ezek a kifejezések azonban nem sérthetik más népességcsoportok jogait. A Kassa elleni mérkőzésen látott koreó erősen provokatív, a sovinizmus és az arrogancia elemeit tartalmazó megnyilvánulás volt a szlovák lakosokkal szemben, ezt pedig a fegyelmi bizottság megsértésként értékeli. A fegyelmi bizottság az esetet kiértékelve 1500 eurós pénzbüntetést szabott ki a DAC futballklubra, továbbá fegyelmi büntetést ró ki a klubra a B szektorok (B1, B2, B3, B4) bezárásával 1 bajnoki mérkőzésre. A szektorbezárás egy éves feltétellel került kiszabásra” – idézi a sportolunk.sk a Szlovák Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottságának közleményét.

EMLÉKEZTETŐÜL

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

SZLOVÁK NIKÉ LIGA
2. FORDULÓ
DAC 1904–FC Kosice (Kassa) 5–2 (Krsztovics 9., 61., Andzouana 26., Ramadan 38., Záhradník 82., ill. Vasil 79., Pacinda 83.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik