Helyzeteket igen, szabályos gólt nem hozott a Sepsi bukaresti vendégjátéka

Vágólapra másolva!
2023.07.14. 22:39
null
Nem bírtak egymással a felek Bukarestben (Fotó: Getty Images)
Nem bírt egymással a Sepsi OSK és Cristiano Bergodi a román élvonal nyitó fordulójában – a hét elején a Rapid kispadját elfoglaló egykori szentgyörgyi edző gól nélküli döntetlennel kezdett új csapatánál, éppen a régi ellen.

ROMÁN SUPERLIGA
1. FORDULÓ
Rapid Bucuresti–Sepsi OSK 0–0

Bukarest, Giulesti-stadion, 11 800 néző. Vezette: Coltescu
Rapid: H. Moldovan – Onea, Cristea, Sapunaru, Braun – Albu (Borja Valle, 80.), Oaida (Käit, 62.) – Papeau (Ionita, 71.), Cirjan (Panoiu, 71.), Bamgboye – Dugandzic. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Sepsi OSK: Niczuly – D. Ciobotariu, Balasa, Tamás M., Otelita (Oroian, 87.) – J. Rodriguez, Paun – Stefanescu (Dumitrescu, 87.), Matei (Alimi, 81.), Gheorghe (Damascan, 60.) – Safranko (Rondón, 81.).
Vezetőedző: Liviu Ciobotariu

ÖSSZEFOGLALÓ

Csak a vendégszektor volt üres a Giulesti-stadionban a mérkőzés kezdetekor, mert a Sepsi-tábor késve érkezett meg Bukarestbe – a 12 ezres telt ház jól jelzi az idén centenáriumát ünneplő vasutasklub szurkolóinak trófeaéhségét. Az első percek azonban csak óvatos játékot hoztak, gólhelyzet csak kapitális védelmi hibából jött össze: Pavol Safranko csípte el a Rapid kapitánya, Cristian Sapunaru lassú hazaadását, de az idejében elé vetődő kapusba lőtt. A Rapid aztán lassan, de biztosan beszorította a Sepsit, amely a félidő második felében a három hazai lövésnél is a labdát a kapu torkából kivágó Tamás Márknak, illetve a kétszer is bravúrral védő Niczuly Rolandnak köszönhetően úszta meg gól nélkül. Alexandru Albu fejesénél a léc mentette meg a szentgyörgyieket, a másik oldalon viszont Marius Stefanescu lőtt alig hét méterről a kapu fölé.

A szünet után is jó ideig saját térfelére szorult a Sepsi, de a védelme jól állta a sarat, rendre Tamásék fejelték el a hazai beadásokat. Aztán remek Niczuly-kirúgás után Stefanescu elfutott a jobb oldalon, és hét méterről betalált a jobb alsóba, de hiába örültek a szentgyörgyiek: a VAR lest jelzett a kapus előtt álló, bár az akcióba nem avatkozó Safrankónál. Az ítélet hallatán a Sepsi olyan hevesen reklamált, hogy három játékosa, Niczuly, Stefanescu és Jonathan Rodríguez is sárga lapot kapott, viszont ezt követően már jóval távolabb tudta tartani saját kapujától a szemlátomást fáradó Rapid támadóit. A végjátékban egyik csapatnak sem volt már nagy helyzete, a csereként beálló vendégtámadó, Vitalie Damascan erős, de középre tartó lövése után a Sepsi is megelégedett a biztos egy ponttal a bajnoki cím egyik nagy esélyesének otthonában. 0–0

PERCRŐL PERCRE

Itt a vége, a Sepsi gól nélküli döntetlennel rajtol a román bajnokságban.

90+5. perc: Borja Valle kapott sárga lapot, lerántotta a kiugró Alimit. Veszélyes helyről jöhet szabadrúgással a Sepsi a meccs legvégén... De Ciobotariu csúnyán fölébikázta a labdát.

90+1. perc: A szabadrúgás elsőre nem volt veszélytelen, de végül nem sikerült lövésig elvinni az akciót.

Hat perc lesz a ráadás.

90. perc: Braun tartotta vissza Damascant, szabadrúgással jöhet a Sepsi.

87. perc: Utolsó cseréit is meglépi Ciobotariu, Stefanescu és Otelita helyére Dumitrescu és Oroian állt be.

81. perc: Kettőt cserélt a Sepsi, Matei és Safranko le, Alimi és Rondón be.

A 31 éves spanyol szélső új szerzemény, a másodosztályú Cartagenától szerezte meg a Rapid.

80. perc: Újabb hazai csere, Albu nem bírja, Borja Valle váltja.

75. perc: Braun beadására Dugandzic érkezett, ollózó lövése viszont a kapu fölött zúgott el.

A mérkőzést közvetítő Prima Sport kommentátorai szerint érthetetlen döntést hozott Coltescu és a VAR-kisbuszban ülő Mladinovici játékvezető, tehát teljesen szabályos gólt szerzett a Sepsi. Még csak az első fordulóban jár a román bajnokság, máris itt az első játékvezetési botrány.

71. perc: Kettős csere a hazaiaknál, Cirjan és Papeau le, Panoiu és Ionita be.

68. perc: Stefanescu, Rodríguez és Niczuly is sárga lapot kapott reklamálásért.

DE HIÁBA, NÉMI VAR-OZÁS UTÁN COLTESCU ÉRVÉNYELENÍTETTE A GÓLT! A lövés pillanatában a labdának háttal álló Safranko sarka közel volt a labdához, de nem ért hozzá, maximum azért fújhatta vissza a gólt Coltescu, mert szerinte a szlovák támadó takarta a kilátást Moldovan elől.

65. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A SEPSI! Niczuly hosszú indítását Braun elvétette, Stefanescu elgyalogolt a labdával az ötösig, majd kilőtte a jobb alsót!

64. perc: Az ebből következő szabadrúgást Onea küldte a kapura 35 méterről, Niczuly simán fogta a labdát.

63. perc: Paun rúgta fel Cirjant, ő is besárgult.

62. perc: Cserél a Rapid is, Oaidát az észt légiós, Käit váltotta a középpályán.

60. perc: A Sepsi cserél először,Gheorghe helyére Damascan állt be.

58. perc: Sapunaru csúszott oda a felfutó Ciobotariunak, szabadrúgással jöhet a Sepsi. A rögzített helyzetet nem tudták kihasználni a vendégek.

56. perc: Újabb szabadrúgással jöhettek a hazaiak, Papeau akadt fenn Stefanescun, az újabb ívelést szögletre mentették a védők. A sarokrúgást Albu fejelte a kapu mellé.

54. perc: Rodríguez lépett oda Cirjannak, szabadrúgással jöhet a Rapid. A beívelt labdát kifejelték a szentgyörgyi védők.

49. perc: Gheorghe lőtt kapura 22 méterről, de méterekkel a kapu fölé bikázott.

Nincs csere a félidőben, folytatjuk!

Véget ért az első félidő!

Sebastian Coltescu 2 perc hosszabbítást ítélt meg.

43. perc: Cirjan vállalta el a szabadrúgást, de a kapu fölé tekert.

41. perc: Rodríguez buktatta Braunt, veszélyes helyről jöhet szabadrúgással a Rapid.

Az elmúlt negyedórában a Rapid dominált, az egyedüli kivételt Stefanescu helyzete jelentette.

39. perc: Funsho lövésébe lépett bele Tamás.

37. perc: Megint Niczuly! Ezúttal Papeau lőtt 12 méterről, de a Sepsi kapusa leért a rövid sarokba tartó labdára.

A 20 éves Catalin Cirjanra a nyári átigazolási időszak nagy fogásaként tekintenek a Rapidnál, a Transfermarkt által 250 ezer euróra taksált középpályást az Arsenal tartalékcsapatától vette kölcsön a vasutascsapat.

33. perc: FÖLÉ! Ezúttal Stefanescu járt közel a gólszerzéshez, remek labdát kapott Mateitől, de ziccerben a kapu fölé bombázta a labdát. Nem sokkal előtte pedig Cirjan fejese jött ki a lécről.

Némi csúszással, de a Sepsi drukkerei is megérkeztek a nekik kijelölt szektorba, körülbelül 100-150 szentgyörgyi szurkoló kísérte el csapatát a román fővárosba.

30. perc: Otelita is sárga lapot kapott, Funshót buktatta.

29. perc: NICZULY! A Sepsi kapusa egy lecsúszott beadást tornászott ki a felső sarokból! Tombolnak a hazai szurkolók, miután csapatuk nagyon közel járt a gólhoz.

28. perc: TAMÁS MÁRK! A magyar belső védő előbb Papeau, majd Albu lövését rúgta ki a gólvonalról!

26. perc: Mellé! Stefanescu adta be a labdát ballal a jobb szélről, Gheorghe fejese viszont elkerülte a kaput.

22. perc: Zsinórban két szögletet is elvégzett a Rapid, de nem okozott különösebb gondot a Sepsi védelmének.

20. perc: Papeau került a földre, miután Paun odarúgott neki egyet, de nem volt komoly a sérülés.

19. perc: Stefanescu kereste egy veszélyes passzal Paunt, de végül nem sikerült lövéssel zárni az akciót.

A 39 éves Sapunaru a Rapid közönségkedvence és korelnöke, fiatalkorában megfordult többek között a Portóban, valamint az akkoriban még a spanyol élvonalban vitézkedő Zaragozában, illetve az Elchében is, viszont ennek is már közel egy évtizede. A bukaresti bekk egyúttal a román élvonal legidősebb játékosa is, miután az előző idény végén a CFR-t erősítő Ovidiu Hoban 40 évesen visszavonult.

10. perc: MI MARADT KI?! Sapunaru gyakorlatilag gólpasszt adott Safrankónak, de a Sepsi szlovák centere hiába húzta el a labdát Moldovan mellett, a hazai kapus visszaért és óriási bravúrral védett.

9. perc: Cristea is besárgult, Coltescu egyelőre szimmetrikusan osztja a lapokat, mindkét csapatból egy-egy belső védő kapott figyelmeztetést.

4. perc: Funsho kereste Dugandzicot egy lapos beadással, Niczuly viszont jól olvasta a játékot és begyűjtötte a labdát.

2. perc: Balasa kézzel csapta le Dugandzic átadását, villant a meccs első sárga lapja.

Elkezdődött a mérkőzés!

Remek hangulat várja a csapatokat a Giulesti-stadionban (hivatalos nevén Superbet Aréna), közel tizenegyezer Rapid-drukker énekli teli torokból a centenáriumi évét ünneplő vasutasklub indulóját.

Hagyományos, bordó-fehér szerelésében lép pályára a Rapid, zöld-fehérben játszik a Sepsi.

Ez pedig a Rapid kezdő tizenegye.

Ez itt a Sepsi OSK kezdőcsapata!

Köszöntjük olvasóinkat a Rapid Bucuresti–Sepsi OSK román bajnoki mérkőzés élő közvetítésében! A mérkőzés hamarosan elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK

Aligha gondolta a Sepsi OSK-val két Román Kupát nyerő Cristiano Bergodi, hogy alig másfél hónappal a távozása után, új munkahelyén rögtön a székelyföldi csapat ellen kell majd kezdenie. Az olasz edzőnek ráadásul alig öt napja volt megismerkedni a Rapid keretével a román bajnoki rajt előtt – Bukarestben eredetileg Adrian Mutuval képzelték el az idényt, ő azonban engedett az azeri Neftci anyagilag jóval vonzóbb csábításának.

A péntek esti Rapid–Sepsi mérkőzés annak ellenére a román Superliga nyitó fordulójának rangadója, hogy a hazaiakkal ellentétben a múlt héten a román Szuperkupát begyűjtő Sepsit továbbra sem sorolják a bajnokesélyesek közé. A szentgyörgyi klubvezetőség is reális célokat tűzött ki: a felsőházi rájátszásba (azaz a legjobb hat közé) jutást és az immár hagyományos eredményes kupaszereplést. Diószegi László klubelnök szerint ennél pontosabban csak az alapszakasz végén lehet tervezni, a megszerzett pontszám függvényében.

„Ha az új idényben is hasonló erőbedobással játszunk, nagyobb dolgokra is képesek leszünk. Célunk, hogy csodálatos évet szerezzünk a szurkolóinknak. Biztos vagyok benne, hogy a csapat jobban fog kinézni, mint az előző idényben, mert erősödtünk” – mondta a Szuperkupa megvédése után Diószegi László . Az új igazolások mellett a húzóemberek megtartására is odafigyelt a klub, a héten szerződést hosszabbított Nicolae Paun középpályással és Andres Dumitrescu balhátvéddel. A székelyföldi karrierjét rögtön trófeával kezdő Liviu Ciobotariu vezetőedző is a lépésről lépésre haladás híve.

„A Farul elleni mérkőzés sokat segített, gyorsan eljutottunk a szükséges koncentrációs szintre. A Rapidnak biztosan előnyt jelent, hogy Bergodi nagyon jól ismeri a játékosainkat, az viszont nekünk kedvez, hogy alig néhány napja érkezett. Fontos vizsga nekünk a mérkőzés, amelyet szeretnénk jó eredménnyel zárni” – mondta a Sepsi OSK közösségi oldalain közzétett nyilatkozatában Liviu Ciobotariu, aki szerint nemcsak a topklubok, hanem a teljes mezőny is erősödött a holt szezonban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik