A Sepsi győzelemmel hangolt az Ekl-meccsre – Orbán Viktor a helyszínen szurkolt

Vágólapra másolva!
2023.07.21. 17:23
null
Varga Roland az utolsó negyedórában kapott lehetősége, majdnem gólt fejelt (Fotó: Sepsi)
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) 2. fordulójában a Sepsi OSK 1–0-ra megverte az FCU Craiovát, így győzelemmel hangolt a csütörtöki Ekl-selejtezőre, amelyen a CSZKA Szófia vendége lesz.

ROMÁN SUPERLIGA
2. FORDULÓ
Sepsi OSK–FCU Craiova 1–0 (0–0)

Sepsiszentgyörgy, Sepsi OSK Aréna, 5015 néző. Vezette: Adrian Cojocaru
Sepsi OSK: Niczuly – Otelita, D. Ciobotariu, Balasa, Dumitrescu – J. Rodriguez (Alimi, a szünetben), Paun (Aganovic, 72.) – Stefanescu (Kallaku, 84.), Matei, Damascan (Rondón, a szünetben) – Safranko (Varga, 80.).
Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
FCU Craiova: R. Popa – Compagnucci, Paramatti, Henriques, Mascarenhas – Albu, Achim – Baeten (Negru,56.), Bauza (S. Sidibe, 82.), Van Durmen – Chitu (Bahassa, 67.).
Vezetőedző: Nicolae Dica
Kiállítva: Matei (74.) ill. Mascarenhas (45+2.)
Gólszerző: Rondón (89.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ahogy tavaly, úgy idén is hazai találkozót játszott a Sepsi OSK a Tusványos idején, így sokan a Tusnádfürdőn fesztiválozók közül is átutaztak péntek délután Sepsiszentgyörgyre futballmeccset nézni. Tavaly ilyenkor európai kupamérkőzést vívott a Sepsi a szlovén Olimpija Ljubljana ellen (és nyert 3–1-re az Európa-konferencialiga 2. selejtezőkörének első felvonásán), ezúttal a román bajnokság második körében fogadta az FCU Craiovát (nem összetévesztendő a hasonló nevű Universitatea Craiovával, amelynek az előző héten ítélte oda a bíróság az eredeti klub hagyatékát 1991-gyel bezárólag). Az összecsapás egyben a szentgyörgyiek idei nemzetközi kupaszereplése főpróbájának is tekinthető, hiszen a jövő héten kezd a csapat az Ekl-ben, a bolgár CSZKA Szófia ellen.

Mivel az első fordulóban a bukaresti Rapid otthonában 0–0-s döntetlenre végzett a Sepsi, az idény első szerzett gólját és győzelmét várták a hazai drukkerek, akik ezúttal is teli torokból énekelték a mérkőzés előtt a magyarság összetartását megéneklő Ismerős Arcok-dal, a Nélküled jól ismert sorait.

Orbán Viktort nagy örömmel fogadták az erdélyi magyarok (Fotó: Miniszterelnökség)
Orbán Viktort nagy örömmel fogadták az erdélyi magyarok (Fotó: Miniszterelnökség)

A 8400 férőhelyes Sepsi Arénában 5015-en szurkoltak, és miként a tavalyi Ekl-selejtezőn, úgy most is ott volt a lelátón a hagyományosan a Tusványos záró napján beszédet tartó Orbán Viktor miniszterelnök, akit már a stadionon kívül is hatalmas éljenzéssel fogadtak az erdélyi magyarok. És a lelátón ott volt a Ferencváros öregfiúkcsapata (köztük Mucha József, Telek András, Szenes Sándor, Józsi György vagy Fischer Pál) is, amely szombaton magyar idő szerint 18 órától hagyományteremtő szándékkal Sepsiszentgyörgyön lép pályára Székelyföld öregfiúk-válogatottja ellen.

Vendégszurkolók nem lehettek a meccsen, miután a Craiova drukkereit hat idegenbeli mérkőzésről kitiltotta a szövetség, és ez még csak az ötödik találkozójuk volt azóta házon kívül. Mint igencsak emlékezetes: a craiovaiakat épp azért büntették meg, mert a Sepsi ellen január 29-én a szurkolóik magyarellenes rigmusokat skandáltak.

Orbán Viktor a Sepsi OSK Aréna lelátóján tekintette meg az összecsapást (Fotó: Mravik Gusztáv)
Orbán Viktor a Sepsi OSK Aréna lelátóján tekintette meg az összecsapást (Fotó: Mravik Gusztáv)

A közelmúltbeli sérelmek ellenére sokáig békés mederben zajlott a mérkőzés, egészen a 45. percig, amikor is egy kiállítás borzolta a kedélyeket. A dél-amerikai „belháborúban” a vendégek brazilja, Matheus Mascarenhas durván beleszállt a Sepsi argentin légiósába, Jonathan Rodríguezbe, aki meg is sérült. A Craiova-futballistát kiállították, majd burleszkfilmbe illő jelenetsor következett: a pályára behajtó mentőautóból előbb hosszú percekig nem tudták kivenni a mentősök a hordágyat, majd az arra felhelyezett Rodríguezzel nem tudták azt visszatolni. Amikor a játékos megunta ezt, leszállt, és saját lábán bebicegett a mentőbe – amely aztán viszont jó ideig nem tudott elindulni...

Fotó: Miniszterelnökség
Fotó: Miniszterelnökség

A második félidő az emberelőnyben játszó Sepsi gólhelyzeteivel kezdődött, de a korábbi 32-szeres román válogatott labdarúgó, Nicolae Dica vezetőedző – akinek ez volt az első meccse az FCU Craiova élén – által irányított vendégek mindegyik szituációt megúszták. Aztán jóval kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, a Sepsi nem igazán tudta érvényesíteni a fölényét. A 74. percben pedig kiegyenlítődött a létszám is, mert Cosmin Gabriel Matei a látogatók tizenhatosán belül megtaposta Radu Negrut, ezért piros lapot kapott.

Az utolsó negyedórára beállt a szentgyörgyiekhez Varga Roland, a Ferencváros korábbi válogatott támadója is, aki a 88. percben csaknem gólt fejelt, hatalmasat védett Robert Popa, ám ami késett, nem múlott: az ezt követő jobb oldali szögletből, Adnan Aganovic beadásából a venezuelai Mario Rondón hat méterről a kapu jobb alsó sarkába fejelt. És ezzel meg is nyerte a találkozót a Sepsinek.


PERCRŐL PERCRE

Itt a vége, a Sepsi, ha nyögvenyelősen is, de legyűrte az FCU Craiovát az idény első hazai meccsén.

Varga a 80. percben állt be, de egyelőre jóval veszélyesebb, mint a kezdőcsatár Safranko volt az egész meccsen.

90+4. perc: VARGA! A korábbi ferencvárosi támadó kapura tűzött egy szabadrúgást 27 méterről, nem célzott rosszul, a labda nem sokkal ment el a kapu fölött.

90+2. perc: Sibide került lövőhelyzetbe, de eltörte a labdát.

Hat perc lesz a ráadás.

89. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! VEZET A SEPSI! ENNYIT A DÖNTETLENRŐL, ERRE RÁHIBÁZTAM! Az iménti kapusbravúrból következő szögletet Aganovic ívelte be az ötösre, ahonnan a védőit túlugró Rondón a hálóba fejelt!

88. perc: MIT VÉDETT POPA?! Varga Roland fejese a bal alsóba tartott, de Popa kitornázta a labdát a gólvonalról.

Hiába a Sepsi mezőnyfölénye, nagyon „döntetlenszagú” ez a mérkőzés.

84. perc: Stefanescu le, Kallaku be a Sepsinél.

83. perc: Sidibe kombinált Achimmal, lövését simán fogta Niczuly.

82. perc: a megsérülő Bauza helyére Sidibe állt be a vendégeknél. Ez volt Dica harmadik játékmegszakítása, így két cserelehetőségét kihasználatlanul hagyta az FCU mestere.

80. perc: Csatárcsere a Sepsinél, Safranko helyére Varga Roland állt be.

77. perc: NA, EZ NAGY HELYZET VOLT! Dumitrescu beadását Balasa fejelte a léc alá, Popa hatalmas bravúrral védett.

74. perc: Matei rátaposott Paramatti bokájára, piros lap. A közönség rákezdett a „hotii, hotii”, vagyis a „tolvajok” rigmusra, de a visszajátszás alapján jogosnak mondható a kiállítás.

72. perc: Újabb hazai csere, Paun helyére Aganovic áll be, szűrő helyére támadó érkezett.

71. perc: Negru is besárgult, talppal szállt bele Stefanescuba.

70. perc: Matei tekert kapura egy szabadrúgást 22 méterről, de a labda méterekkel a kapu fölött hagyta el a játékteret.

67. perc: Chitu helyére Bahassa áll be a vendégeknél, center helyett balszélső.

65. perc: Alimi lökete hagyta el a stadion légterét, de beleért egy védő, így szöglet következik.A sarokrúgást kifejelték a védők. Stefanescu ezután visszaívelte a labdát az ötösre, de Paun a kapu fölé fejelt.

61. perc: Végre valami! Dumitrescu beadását Matei csukafejessel küldte a kapu mellé. A lelátóról zúg a „mindent bele”.

Hiába az emberelőny, a Sepsi egyelőre nem tudta feltörni a vendég védelmet.

56. perc: Itt az első craiovai csere, Baeten helyére Negru állt be.

A második játékrész elején a szélről érkező beadásokat erőltetik a hazaiak, kevés sikerrel.

Bejelentették a hivatalos nézőszámot: 5015-en vannak jelen a Sepsi OSK Arénában.

49. perc: Stefanescu beadását rosszul vette le Matei, végül a kapusé lett a labda.

47. perc: Helyzet! A Stefanescu irányába érkező beadást röviden pöccintették ki a védők, Paun lövése pedig levágódott a blokkról. Utólag aztán les intett be a partjelző, jogosan.

A szünetben Rodríguez helyére Alimi, Damascan helyére pedig Rondón állt be, folytatjuk!

Véget ért az első félidő! A válasz tehát megvan az imént feltett kérdésre.

45+7. perc: a mentőautó a közönség pfújolása közepette elhagyta a játéktere, folytatjuk!Jó kérdés, hogy ezek után Cojocaru hány percet pakol még rá az első félidőre.

Közben a hordágynak beragadtak a kerekei, Rodríguez a saját lábán szállt be a mentőautóba.

Ciobotariu mutatja, hogy szerinte térdszalagszakadástól nem kell tartani, de szinte biztos, hogy a csütörtöki Ekl-selejtezőt kihagyja az argentin középpályás.

45+2. perc: Mascarenhast sérülés okozásáért kiállította a játékvezető.

Hivatalosan két perc a ráadás, de a sérülés miatt több is lehet.

45. perc: Rodríguez ütközött Mascarenhassal, az argentin lent maradt, bejött a pályára. A meccs kommentátora térdsérülésre gyanakszik.

43. perc: KAPUFA! Van Durmen tört be a hazai térfélre, majd lekészítette a labdát Bauzának – az argentin támadó középpályás lövése a jobb oldali kapufáról szédült ki.

40. perc: Albu rántotta le Rodríguezt, de az eset nem ért sárga lapot a játékvezetőnél.

Szűk negyven percnyi játék után hiába van többet a labda a vendégeknél, a Sepsi támad többet – igaz, egyelőre eredmény nélkül.

36. perc: Hoppá! Bealudt a Sepsi védelme, a labda Bauzához került, de az argentin jó helyről a kapu fölé bikázott – nem sok hiányzott a vendég gólhoz.

29. perc: Helyzet! Matei az ötös bal oldalán vett le egy beadást, majd átrúgta a labdát Safrankónak, de a szlovák csatár jó helyről a kapu fölé fejelt.

26. perc: Mascarenhas és Stefanescu is besárgult – mindketten reklamálásért.

26. perc: A vendég kispad – Dicával az élen – perelni kezdett a játékvezetővel, miután az nem ítélt szabadrúgást Mascarenhas kisodrásáért.

25. perc: Baeten a sorfalba rúgta a labdát, a lecsorgót pedig kivágták a védők.

24. perc: Paun felrúgta Bauzát, veszélyes helyről végezhet el szabadrúgást a vendég együttes.

20. perc: Bauza robogott el a jobb szélen, de Niczuly jó ütemben lépett ki a kapujából és kivágta a labdát.

A lelátón többek között ott van Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Mihai Stoichita, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) technikai bizottságának a vezetője is.

Közel ötezren, egészen pontosan 4920-an váltottak jegyet a mai összecsapásra – jön a hivatalos információ a helyszínről. A vendégklub jelezte, hogy nem vállal felelősséget a szurkolóiért, ezért a Sepsi meg sem nyitotta a nekik fenntartott szektort.

16. perc: Safranko ívelte az ötösre a labdát, a berobbanó Stefanescu viszont elvitte a védő lábát, így kifelé jár a szabadrúgás.

A vendégszektor üresen kong – a jelek szerint a januárban látott incidensek elmaradnak.

12. perc: Stefanescu került lövőhelyzetben egy szépen kidolgozott helyzet végén, de eltörte a labdát.

Sepsiszentgyörgyön 26-27 fok van, így nem lesz ivószünet a meccsen – jelentik a helyszínről.

Az FCU kispadján ma mutatkozik be a sebtiben kinevezett vezetőedző, Nicolae Dica. Joao Janeiro váratlan távozása után az oltyánok vezetőedző nélkül csinálták végig a felkészülési időszakot, majd Florin Dragan pályaedzővel a kispadon kikaptak a bajnoki nyitányon az FCSB-től – attól a csapattól, ahol jellemzően csak dísznek ül az edző a kispadon, hiszen a háttérből még a cseréket és a kezdőcsapatot is Gigi Becali tulajdonos szabja meg.

5. perc: Baetent keresték egy beadással a vendégek, amibe Dumitrescu is beleért – a labda végül Niczulyé lett.

3. perc: Ismét Paunra ívelték fel a labdát a hazaiak, Popa jó ütemben jött ki és begyűjtötte azt.

1. perc: Ígéretes helyről lőhetett szabadrúgást a Sepsi. A bal oldalról beívelt labdát Paun csúsztatta a kapu fölé.

Elkezdődött a mérkőzés! Piros-fehérben a Sepsi, kékben az FCU Craiova.

Ez pedig a vendég együttes kezdő tizenegye.

Itt a Sepsi kezdőcsapata.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Sepsi OSK–FCU Craiova román bajnoki mérkőzés élő közvetítésében! A mérkőzés hamarosan elkezdődik.

A miniszterelnök nagy népszerűségnek örvend (Fotó: Bodnár Zalán)
A miniszterelnök nagy népszerűségnek örvend (Fotó: Bodnár Zalán)

ELŐZMÉNYEK

A két csapat előző idénybeli összecsapásairól kisregényt lehetne írni: az alapszakasz második felében Sepsiszentgyörgyön lejátszott összecsapás a vendég ultrák magyarellenes rigmusai miatt félbeszakadt, majd – noha a román szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága első körben a Sepsinek ítélte a három pontot – az újrajátszott meccsen 4–0-s székelyföldi siker született, így a mostani házigazda jutott be a bajnokság felsőházába.

A jelenlegi bajnoki kiírást egyik csapat sem kezdte sikerrel – a Sepsi gól nélküli döntetlent játszott a Rapid vendégeként, míg a FCU hazai környezetben kapott ki az ezüstérmes FCSB-től.

A hazaiakkal kapcsolatban friss hír, hogy a magyar belső védő, Tamás Márk csütörtökön elhagyta a csapatot – Hadnagy Attila sportigazgató a Gazeta Sporturilornak elárulta, hogy az azeri Neftci kifizette az egyszeres magyar válogatott labdarúgó kivásárlási árát.

Érdekesség továbbá, hogy az olténiai klub háza táján sem felejtették el a tavasszal történteket: a mai, meccset beharangozó Facebook-poszt a következő szöveggel került ki: „ma vadászni megyünk!”. Az illusztráció alább látható.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik