NL: Gavi lett a legfiatalabb, aki trófeát nyert a spanyol válogatottal

Vágólapra másolva!
2023.06.19. 14:45
null
Gavi 18 évesen és 317 naposan nyerte meg a Nemzetek Ligáját (Fotó: Getty Images)
A spanyol válogatott tizenegyesek után verte Horvátországot vasárnap a Nemzetek Ligája döntőjében, így a klubszinten a bajnok Barcelonát erősítő Gavi vált a legfiatalabb játékossá (18 év és 317 nap), aki trófeát nyert Spanyolországgal.

 

A spanyol labdarúgó-válogatott történetének ötödik trófeáját szerezte meg a 2010-es világbajnoki és három Európa-bajnoki (1964, 2008, 2012) győzelem után azzal, hogy megnyerte a Nemzetek Ligája vasárnapi döntőjét Horvátország vb-bronzérmes nemzeti együttese ellen.

A labdarúgás históriájával és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) hétfői értékelésében kiemelte, hogy a franciák után a spanyoloké a második olyan válogatott, amely a korábbi vb- és Eb-címei, valamint olimpiai elsőség mellé be tudta gyűjteni az NL-trófeát is.

A spanyol válogatott a rotterdami De Kuip Stadionban gól nélküli döntetlent követő tizenegyes-párbajban diadalmaskodott.

A hollandiai fináléban 37 évesen és 209 naposan pályára lépett sevillai Jesús Navas lett a spanyol csapat történetének legidősebb játékosa. Luis Suárez Miramontes rekordját döntötte meg, aki 1972-ben a Görögországgal játszott barátságos meccsen 36 éves és 346 napos korában szerepelt. A másik végletet is az NL-győztes alakulat szolgáltatta: a klubszinten a bajnok FC Barcelonát erősítő Gavi vált a legfiatalabb játékossá (18 év és 317 nap), aki trófeát nyert Spanyolországgal.

Az IFFHS kitért rá, hogy Horvátország együttese a nagy nemzetközi tornákon a hosszabbítást követő tizenegyes-párbajokban rendre remekelt, utóbbi négy ilyen – egyformán vb-n játszott – párharcát mind megnyerte, vasárnap este azonban a hasonló tizenegyes-viadalát legutóbb kétszer is elveszítő spanyol gárda bizonyult jobbnak.

A nemzetközi szervezet összefoglalójában helyet kapott a spanyolok „szerencsefia”, Fabián Ruiz is: amikor a PSG 27 éves középpályása a válogatottban játszott – az IFFHS statisztikája szerint 17 ilyen mérkőzés volt –, a csapat egyszer sem kapott ki.

NEMZETEK LIGÁJA
DÖNTŐ
Horvátország–Spanyolország 0–0
– tizenegyesekkel 4–5
Rotterdam,
De Kuip,47 000néző.Vezette:Zwayer (német)
Horvátország:
Livakovic – Juranovic (Stanisic, 112.), Erlic, Sutalo, Perisic – Kovacic, Brozovic, Modric – Pasalic (Petkovic, 61.), Kramaric (Majer, 90+1.), Ivanusec (Vlasic, 78.).Szövetségi kapitány:Zlatko Dalic
Spanyolország:
Simón – Jesús Navas (Carvajal, 97.), Laporte, Le Normand (Nacho, 78.), Alba – Fabián (Merino, 78.), Rodri – Asensio, Gavi (Olmo, 87.), Pino (Fati, 66.) – Morata (Joselu, 66.).Szövetségi kapitány:Luis de la Fuente

A 3. HELYÉRT
Hollandia–Olaszország 2–3 (0–2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik