Sportrádió: Példát kellett statuálni – Vitézy Szűcs Sándorról

S. B.S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 13:22
null
Évekig úgy beszéltek Szűcs Sándorról (balra), mintha nem is létezett volna (Fotó: nso archív)
Mostantól csütörtökönként 21 óra után érdemes lesz azoknak a Hazafutást hallgatni, akik érdeklődnek a múlt feltáratlan, súlyos történetei iránt. A Sportrádió új sorozatának – Prés alatt / sporttörténetek a vasfüggöny mögül –  első részében Mező Gábor Vitézy Lászlóval beszélget a Dózsa válogatott hátvédjéről, Szűcs Sándorról, akit 1951-ben tiltott határátlépési kísérletért felakasztott a Rákosi-rendszer.

 

Vitézy László „Az énekesnő” című filmjében ejt szót Szűcs Sándor tragikus esetéről, aminek részleteiről Mező Gábor műsorában részletesebben is beszélt.

„Az Aranycsapatot gyakorlatilag összeállították és kitalálták, hogy mindenki egy-két csapatban futballozik, hogy összeszokottak legyenek. Ki kellett valamit találni, hogy ezek a klasszisok ne menjenek külföldi klubokhoz, ehhez pedig példát kellett statuálni” –mondta el az akasztás fő okát a filmrendező.

„Puskásék próbáltak szólni az érdekében, de akkor már öt órája fel volt akasztva. A kivégzés után már úgy beszélnek róla, mint aki nem is létezett és az emléke sem létezik. Nem akarták, hogy kiszivárogjon ez a hír, így Szűcs feleségének küldtek leveleket az ő nevében” – osztotta meg a hátborzongató részleteket Vitézy.

A rendező ezt követően beszélt még a filmhez szükséges információk megszerzésének nehézségeiről is:

„Nagyon sokan ellopták a fontosabb iratokat a rendszerváltás során. A Nagy Imre csoport tagjait szerencsére személyesen ismerem, így tőlük tudtam meg rengeteg részletet, mert más forrásból nem maradtak fenn adatok.”

A beszélgetés lezárásaként a műsorvezető Mező Gábor kiemelte, ha nem készülnének ezekben a témákban ilyen filmek és nem lennének Vitézyhez hasonló emberek, akik a mai napig foglalkoznak a múltbéli áldozatokkal, akkor Szűcs és hozzá hasonlóak eltűnnének a történelemben és „nem létezővé” válnának.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik