UEFA: Ceferin elmondta, hogyan zajlottak a tárgyalások a Szuperligáról

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.03. 14:09
null
Aleksander Ceferin szerint a Szuperliga egy lezárt ügy (Fotó: Getty Images)
Terjedelmes interjú adott a szlovén Ekipa sportlapnak Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) elnöke. A szlovén sportvezető szót ejtett szervezet Barcelona ellen zajló vizsgálatáról, de a Szuperligát sem kímélte.

A Negreira-ügyet közvetlenül nem kommentálhatom, ennek pedig két oka van. Az első az, hogy a vizsgálatot egy független fegyelmi bizottság folytatja le, a második pedig az, hogy nem ismerem az ügy minden részletét. Annyit azért elmondhatok, hogy az információim szerint a helyzet rendkívül komoly. Megkockáztatom, hogy ez az egyik legnagyobb horderejű ügy, amit valaha láttam azóta, hogy elkezdtem a futballal foglalkozni. A spanyol liga szintjén az ügy már elévült, így ott nem lehet sportszakmai következményekről beszélni, viszont az ügyészség nyomozása jelenleg is tart. Az UEFA-ra is igaz ez, a mi esetünkben sem lehet elévülésről beszélni” – mondta Aleksander Ceferin, akit ezután megkérdeztek az esetleges büntetésekről.

Ezt a kérdést nem tudom és nem is akarom megválaszolni” – válaszolta kurtán a szlovén futballvezér.

Aleksander Ceferint megkérdezték az Európai Szuperliga legutóbbi terveiről is, az UEFA elnöke pedig hamar lehűtötte a kedélyeket.

A jelek szerint még próbálkoznak, de szerintem ez csak arról szól, hogy javítsák a tárgyalási pozíciójukat. Úgy fest, hogy nem értették meg azt, hogy nincs miről tárgyalnunk. Ennek dacára megértem, hogy ezekben az emberekben még dolgozik az egó – ezért kapaszkodnak minden lehetséges szalmaszálba. Az évek során megszokták, hogy mindenki úgy táncol, ahogyan ők fütyülnek, de ennek a történetnek vége van, efelől nem lehet kétség” – mondta Ceferin, majd elmesélte, hogyan zajlott a tárgyalás a három megmaradt Szuperligás klub (Real Madrid, Barcelona, Juventus) érdekeit képviselő A22 cég képviselőivel.

A kollégáim ellenezték a találkozót, mivel ők nem látták értelmét, hogy egy promóciós céggel egyezkedjünk. Én ennek dacára össze akartam hozni ezt a tárgyalást, mivel nem akartam, hogy elérhetetlenséggel, vagy arroganciával vádoljanak – kezdte el az események ismertetését az UEFA elnöke. – Nem akartam egyedül lenni a tárgyaláson, ezért meghívtuk a klubokat, a ligákat, a szurkolókat és a játékosok érdekeit védő FIFpro képviselőit is. Mindenki együtt volt a teremben, amikor az A22 képviselői megjelentek, és még soha nem tapasztaltam olyan elutasító légkört, mint amilyen őket fogadta. Karl-Heinz Rummenigge közölte velük, hogy »Ez a ti Waterloo-tok«, míg az angol szurkolók képviselője azt mondta, hogy »az Egyesült Királyságnak több miniszterelnöke volt az elmúlt két hónapban, mint ahányan az ügyetek mellett állnak«. Mindenki láthatta, hogy ez egy olyan projekt volt, amelyet senki nem akart. Sajnálatos módon az A22 még mindig erőlteti ezt a halott tervet, amelyről csupán a médiában generált felhajtás miatt beszélünk még most is.”

Ceferin végül odaszúrt a Szuperligát alkotó Real Madrid, Barcelona, Juventus hármasnak.

Kifejezetten érdekes, hogy a három, önmagát a futball megmentőjeként beállító klub közül az egyik ellen a pénzügyek manipulációja miatt zajlik bűnügyi eljárás, míg a másik ellen azért nyomoznak, mert pénzt utalt át a spanyol játékvezetői szervezet egyik vezetőjének. Kíváncsi vagyok, hogy vajon a harmadik tagnál is találnak-e csontvázakat a szekrényben. Tényleg érdekelne, hogyan akarnák ők megmenteni a labdarúgást... De már így is sokat mondtam” – jegyezte meg epésen az UEFA elnöke.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik