Labdarúgás: hamarosan itthon is követhetik Marcin Oleksy példáját

Vágólapra másolva!
2023.03.02. 09:48
null
Oleksy a díjjal (Fotó: AFP)
Az Európa-liga budapesti döntőjének félidejében játszhatnak bemutató mérkőzést a magyar amputált labdarúgók.

Igaza lett Marcin Oleksynek. Az év góljáért odaítélt Puskás-díj friss nyertese már a jelölésekor azt emelte ki lengyel újságíróknak, hogy örül az amputált futball látótérbe kerülésének, győzelmével pedig az érdeklődés meghatványozódhat. A Warta Poznan labdarúgóját a térde környékén amputált bal lába sem gátolta meg abban, hogy csodálatos gólt ollózzon (!) a kapuba a Stal Rzeszów elleni bajnok mérkőzésen, majd a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Párizsban rendezett gálája után a sport.pl oldalának elárulta: boldog, hogy visszaadhatott valamit a sportágnak.

Az amputált labdarúgás története 1982-re nyúlik vissza, s Don Bennett nevéhez fűződik a kezdete. Az amerikai férfi hajós balesetben vesztette el az egyik lábát, a sportolást viszont nem hagyta abba, ő lett az első, aki mankókkal megmászta a 4027 méter magas hegyet, a Mount Rainiert. Az amputált futballt véletlenül „találta fel”, a fiát nézte, amint kosárlabdázik az udvaron, és amikor a labda felé gurult, mankóira támaszkodva ösztönösen belerúgott. A kosárlabdát hamar futball-labda váltotta fel, és a sportág a baráti kört kinőve hódító útra indult: 1988-ban már világbajnokságot rendeztek, amelyet a veterán katonákból álló Salvador nyert meg az Egyesült Államok és Anglia előtt. A világszövetség (WAFF) jelenleg 49 tagországot fog össze, Európából 17 nemzeti válogatott tartozik bele.
Magyarországon az amputált labdarúgás jelenleg nem működik szervezett keretek között, ám a helyzet hamarosan megváltozik. A mozgáskorlátozottnak 2005 óta sportolási lehetőségét biztosító Mozdulj Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete néhány héten belül megalakítja az első magyar amputált labdarúgócsapatot.

„Az első edzést március végén tervezzük, azt követően, hogy megjönnek az Angliából rendelt speciális, erősített mankók – válaszolta lapunk érdeklődésére Raska Gyula, a Mozdulj SE elnöke. – A hosszú távú tervünk, hogy bajnoki rendszert lehessen Magyarországon működtetni, és összeálljon a válogatott. Amíg ez nem alakul ki, klubszinten külföldön játszunk majd. Lengyelországból már van meghívásunk, szakembereket is küldenek, hogy segítsenek a sportág és az edzőképzés alapjainak az elsajátításában. Jelenleg nyolc-tíz főt toboroztunk, mind nagyon várják, hogy elkezdhessék a játékot. Jó látni, milyen támogató a közeg. Zajlanak az egyeztetések azzal kapcsolatban is, hogy az Európa-liga május 31-i, Puskás Arénában rendezendő döntőjének szünetében a magyar amputált labdarúgók bemutató mérkőzést játsszanak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik