Játékossors: Minden idők legjobb Dortmundjában játszottam – Bajner

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.01.19. 11:51
null
Bajner Bálint úgy érzi, ha nem hagyta volna el Németországot, többre vihette volna (Fotó: Imago Images)
Sajtóértesülések alapján korábban a Nemzeti Sport is beszámolt Bajner Bálint állítólagos dél-afrikai próbajátékáról. A másfél éve klub nélküli csatár most tartalmas interjút adott a Spoxnak, ebben cáfolta azokat a híreket, amelyek az elmúlt hónapokban megjelentek róla, emellett visszatekintett a pályafutására, érintve dortmundi időszakát és híres, ipswichi lecserélését, valamint azt is elárulta, hamarosan döntést kell hozzon a jövőjéről.


A DÉL-AFRIKAI PRÓBAJÁTÉKRÓL

Ősszel több dél-afrikai lap is arról írt, hogyBajner Bálint a helyi élvonalban szereplő Kaizer Chiefsnél szerepelt próbajátékon. A csatár elismerte, 2019-ben valóban próbálkozott a klubnál, ám elmondása szerint 2020-ban, amikor szerződtették volna, a koronavírus okozta lezárások miatt nem kapott az országban munkavállalási engedélyt.

2022 őszén ismét Dél-Afrikába utazott, ám cáfolta az újabb johannesburgi próbáról szóló híreket.

„Ezt a történetet a média fújta fel. Amikor leszálltam a repülőről, az emberek felismertek, lefényképeztek és hirtelen azt kezdték el híresztelni, hogy a Kaizer Chiefshez készülök. De ez nem volt igaz. Novemberben viszont valóban meghívott a SuperSport United. A repülés előtt közvetlenül rám tört egy roham: alig kaptam levegőt és a sürgősségi osztályra szállítottak. A kórházban szívizomgyulladást diagnosztizáltak nálam, amely egy poszt-Covid-betegség is lehet. Ezután közel két hónapig nem is sportolhattam.”

DORTMUNDI ÉLMÉNYEK

Bajner 2012-ben a Borussia Dortmundhoz került, ahol a második csapatban szerepelt, ám jó pár alkalommal együtt edzett az akkoriban Jürgen Klopp által irányított első keretteltöbbek között Marco Reus, Mario Götze, Robert Lewandowski, Ilkay Gündogan és Mats Hummels társaságában.

„Az abszolút semmiből jöttem, és ezért nagyon tiszteltem ezeket a játékosokat.De gyorsan kiderült, hogy mind teljesen normális emberek, és mindig segítőkészek voltak, hogy felvegyem a ritmust és fejlődni tudjak.”

„Minden idők legjobb Dortmundjában játszottam. Ezt azonban akkor még nem tudtam. Érdemes megnézni a többi játékost, milyen szenzációs karrierjük lett azóta.Ha ezt összehasonlítjuk a BVB legutóbbi két-három évével, akkor mostanság minden bizonnyal könnyebb dolgom lett volna.De örülök, hogy akkoriban a klub tagja voltam, és belekóstolhattam ebbe a szintbe.”

A csatár jól kezdett annak idején a dortmundi tartalékok között, első nyolc meccsén négy gólig jutott – utána viszont hosszú ideig nem talált be.

„Hihetetlenül sok jó lehetőséget hagytam ki.Nem tudom miért, talán nem koncentráltam százszázalékosan.Legalább tizenöt gólt kellett volna szereznem.Az edzőm, David Wagner arra kért, hogy edzés után még maradjak gyakorolni a kapura lövéseket, ám meccs közben olyan volt, mintha elátkoztak volna.”

Bajner úgy érzi, nem tudta lelkileg kezelni az előtte álló lehetőségeket.

„Akkoriban túl nagy nyomás alá helyeztem magam. Nagyon szerettem volna bekerülni ebbe a csapatba, és rendszeresen együtt lenni ezekkel a játékosokkal. Emlékszem, hogy Marco Reusszal együtt voltam a pályán egy Magdeburg elleni felkészülési mérkőzésen. Ezek voltak azok a pillanatok, amikor nagyon szerettem volna bizonyítani és jó benyomást kelteni. De aztán inkább fél méterről kihagytam egy nagy lehetőséget. Napokig ezen rágódtam. Wagner folyton azt mondta, hogy ne csináljam, mert az nem segít. Ámtúl fiatal voltam ahhoz, hogy erre képes legyek. Ha úgy tudtam volna gondolkodni, mint most, biztos vagyok benne, hogy a karrierem másként alakult volna.”

Jürgen Klopp vezetőedző biztatja Bajner Bálintot a magyar légiós Bundesliga-debütálását megelőzően (Fotó: Imago Images)
Jürgen Klopp vezetőedző biztatja Bajner Bálintot a magyar légiós Bundesliga-debütálását megelőzően (Fotó: Imago Images)

Bajner Bálint 2013-ban bemutatkozott a Bundesligában: csereként 19 percet játszott a Borussia Dortmund Mönchengladbachban elért 1–1-es döntetlenje során.

„Amikor készen álltam arra, hogy beálljak, nagyon ideges voltam, és csak abban reménykedtem, hogy nem fogok hibázni. Klopp azt mondta, hogy tegyek meg minden tőlem telhetőt, és ne helyezzek nyomást magamra.”

„Meccs után nem mondott semmit, mert egyből doppingellenőrzésre kellett mennem, ami őrület volt.Ott ültünk Granit Xhakával, és egyikünk sem tudott két és fél órán át elegendő vizeletmintát adni. Az egész csapat rám várt. A csapattársak gratuláltak, de Klopp nem adott visszajelzést személyesen. Ugyanakkor azt feltételeztem, hamarosan több játéklehetőséget kapok.”

A MEGHÖKKENTŐ NYILATKOZAT A VÁLOGATOTTRÓL

Bajner ezután már nem lépett pályára az első keretben, majd 2014 nyarán az angol másodosztályú Ipswichhez távozott. Előtte viszont még adott a Nemzeti Sportnak egy emlékezetes videointerjút, amellyel országos ismertségre tett szert – kijelentette: „nem érdekli” a magyar válogatott.

„A rádióban hallottam, hogy a magyar válogatott akkori szövetségi kapitányát (Pintér Attilát – a szerk.) megkérdezték, mit gondol rólam, és azt mondta, nem elég néhány percet játszani a Dortmundban ahhoz, hogy meghívót kapjak.Ez bosszantott, mert nem akármilyen klubban szerepeltem, és kiemelkedő konkurenciaharcot vívtam csapattársaimmal. Ezért érzelmesen reagáltam erre és kimondtam azokat a mondatokat, amelyek nagy port kavartak. Természetesen megkímélhettem volna magam ettől, de akkoriban ez eléggé felzaklatott, mert igazságtalannak találtam.”

AZ ANGLIAI BEMUTATKOZÁS

A csatár utólag úgy érzi, nem kellett volna elhagynia Németországot.

„Minden bizonnyal többet érhettem volna el és folytathattam volna ezen a szinten, ha nem hagyom el Németországot.Hiba volt a váltás.De mint minden játékosnak, nekem is megvolt az a vágyam, hogy egy nap magas szinten futballozhassak Angliában. Jó móka és nagy élmény volt a Championshipben töltött év, ám utólag visszagondolva, a fejlődésem szempontjából jobb lett volna, ha Németországban maradok.”

Ipswichben az első, Fulham ellen játszott bajnokiján Mick McCarthy menedzser 44 perc után lecserélte. A labdarúgó később úgy nyilatkozott, azért cserélték le olyan hamar, hogymegtapsolhassák a szurkolók – ez a kijelentése nagyot ment a neten, hetekkel később magyar szurkolók ezrei követelték vissza a csapatba a légióst a klub Facebook-oldalán.

„No Bajner, no party”
Bajnert három meccs után mellőzni kezdte menedzsere, azonban a csapatnak sem jöttek össze a jó eredmények – a lelkes magyar szurkolók pedig megszállták az Ipswich Town Facebook-oldalát: „no Bajner, no party” hozzászólások ezreivel érzékeltették, hogy a remélt sikerekhez a magyar légiósnak „vissza kellene kerülnie” a csapatba.

Később, amikor a csatár már a Notts Countyban szerepelt, annyi magyar szurkoló kommentelt a klub oldalára, hogy egy időre letiltották onnan a magyar felhasználókat.

„Kijelöltek mellém valakit, aki döntött arról, mit szabad nyilatkoznom és mit nem. Az első napokban azt tanácsolták, hogy ne szóljak hozzá az ügyhöz és senkinek se vegyem fel a telefont. Ezután behívtak az irodába, ahol azt mondták, hogy ez ne terelje el a figyelmemet, és a futballra koncentráljak. Ez meglepett, mert nem csináltam semmi rosszat” – mesélte az interjúban Bajner.

„Viccesnek és ironikusnak szántam ezt a mondatot.Fiatal voltam, és mindig azt mondtam, amit gondoltam és éreztem.Sajnos ez nem mindig volt okos a futballban. Nem tudtam, mit csinálok ezzel a válasszal.”

„Tényleg nem tudom, miért nem adott még egy percet a pályán. Jó kérdés, ezen még nem is gondolkoztam! De egyáltalán nem voltam jó fizikai állapotban és rosszul is ment a játék. Görcseim voltak, húsz perc után már tényleg kimerültnek éreztem magam. Igazából engem is meglepett, hogy kezdtem.”

Bajner fél év után, gól nélkül hagyta el Ipswichet, úgy fogalmazott „túl erős volt” számára a csapat. Pályafutását a harmadosztályú Notts Countyban folytatta. Az addigra internetes mémmé váló Bajner első gólját több száz, Angliában élő magyar szurkoló előtt szerezte meg, akik kifejezetten miatta utaztak el a Leyton Orient ellen 1–0-ra megnyert mérkőzésre.

„Ezt soha nem felejtem el. Csak akkor vettem észre, hogy ennyien ott vannak, amikor kijöttem a pályára bemelegíteni.Teljesen ledöbbentem, és nem hittem el.Nagyon sok magyar él Londonban, de mindannyian annyi mást is csinálhattak volna ebben a városban azon az estén.Aztán hihetetlenül hangosak voltak, és egész idő alatt énekeltek.Hihetetlen volt gólt szerezni és ünnepelve feléjük futni.A meccs után köszönetet mondtam nekik és odaadtam a mezemet.”

Bajner Bálint már máshogy döntene a Notts County elhagyása kapcsán is (Fotó: Notts County Football Club/FB)
Bajner Bálint már máshogy döntene a Notts County elhagyása kapcsán is (Fotó: Notts County Football Club/FB)


A MEGBÁNT HAZATÉRÉS

Miután az ott töltött idény végén a Notts County kiesett a negyedosztályba, Bajner hazajött Paksra – úgy érzi, ez a váltás sem volt jó döntés

„Ez hiba volt.Nem kellett volna otthagynom a Nottsot, de úgy éreztem, talán huszonnégy évesen még magasabb szintre juthatok.Akkor két-három olyan olasz klubnál is próbajátékon voltam, amelyek a Serie B-ben szerepeltek.Az egyiknél jól jött ki a lépés és alá is írhattam volna, azonban az utolsó pillanatban egy másik csatár mellett döntöttek.Sajnos édesanyám ekkor lett rákbeteg – később meg is halt –, ezért szerettem volna több időt tölteni a közelében és visszamentem Magyarországra.”

AUTÓS KALANDOK JADON SANCHÓVAL

Paksról egy idény után az olasz harmadosztályú Modenába távozott, ahol fél év elteltével szerződést bontott. 2017-ben fél évig nem volt csapata, majd egy idényre visszatért a dortmundi tartalékcsapatba – ehhez az időszakhoz köti pályafutása egyik legkedvesebb történetét.

Gyakran én vittem edzésre kocsival Jadon Sanchót. Beszéltem angolul, ismertem, milyen a légiósélet – neki pedig még nem volt jogosítványa.Jadon akkoriban érkezett Németországba, és még hozzá kellett szoknia az új körülményekhez.Előfordult néhányszor, hogy elaludt, vagy késett. Általában tíz-húsz percet megvárakoztatott, aztán majdnem a kocsiban folytatta az alvást. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen hamar ilyen nagy játékos lesz belőle.”

GYÖTRELMES ELMÚLT ÉVEK – NAGY TERVEK

Bajner 2018 nyarától 2020 szeptemberéig ismét klub nélküli volt, utána Pécsre szerződött, ahol a következő nyárig kilenc meccsen küldték pályára és egyszer sem talált a kapuba.

Az elmúlt másfél évet megint szabadon igazolhatóként töltötte – az interjúban kitért arra, mi áll ennek hátterében.

„A pályafutásom során alig sérültem meg komolyabban, de ez az elmúlt másfél év viszonylag erősen megviselt.Pécsen szeméremcsont-gyulladásban szenvedtem, ezért nem hosszabbították meg a lejáró szerződésemet.Végül egy jó évbe került, mire rendbe jöttem.Amikor újra egészséges voltam, harmadszor kaptam el a koronavírust, pedig addigra már háromszor oltottak.”

„Voltak ajánlataim a magyar másodosztályból, Szlovákiából és Franciaországból is. De az összeset elutasítottam, mert nem tartottam erkölcsileg elfogadhatónak úgy pénzt keresni, hogy nem vagyok száz százalékban fitt és alig tudok edzeni.”

Bajner elmondta, hamarosan végleges döntést hoz a jövőjéről – az is elképzelhető, hogy befejezi játékos-pályafutását.

Továbbra is nagyon motivált vagyok, és megvan a kellő hozzáállásom, szóval úgy gondolom, hogy néhány bajnokságban még mindig versenyképes vagyok. De az is lehet, hogy abbahagyom a labdarúgást és a különféle családi vállalkozásainkat kezelem Dél-Afrikában. Bátyám és nagybátyám is ott él. Van néhány cég, amelynek az üzemeltetéséből jobban kivehetném a részem. Most ez nagyon ellentmondásos, ám lassan tényleg el kell döntenem, mi lesz, hogy százszázalékosan egy dologra tudjak koncentrálni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik