Liga 1: az alsóházból jutna ismét európai kupaporondra a Sepsi OSK

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2022.03.08. 14:14
null
A Sepsinél még mindig reménykedhetnek az Ekl-indulásban (Fotó: Tókos Csaba)
Tartja az egyszer lenn, egyszer fent libikóka-ritmust a Sepsi OSK a román élvonalban, a székelyföldi csapat ugyanis ötödik idényében (az elsőhöz és a harmadikhoz hasonlóan) újra az alsóházi rájátszásban szerepel majd. A székelyföldi csapat elsősorban az idény elejét rontotta el nagyon, amikor 12 fordulón keresztül nem tudott győzni, és bár az edzőváltás után Cristiano Bergodival már pozitív mérleget (8 győzelem, 5–5 döntetlen és vereség) hozott össze, mindössze a tizedik helyen végzett.

 

A Liga 1 két éve létező speciális versenyrendszere miatt azonban még így is elérhető a nemzetközi kupaszereplés a szentgyörgyiek számára, akik ráadásul a Román Kupában is versenyben vannak még. Hogy a tíz csapatos alsóház élmezőnyében is legyen tét a klubok számára, az ezüstérmes és a kupagyőztes mellett a harmadik Európa-konferencialiga-helyért osztályozót játszhat a play-out két legjobbja, ennek győztese pedig a harmadik helyezettel küzdhet meg az európai kupaindulásért. Tavaly a Sepsi, negyedik helyezettként (a bronzérmes Craiova kupagyőzelmének köszönhetően) pont ezen osztályozó megnyerésével indulhatott történelme során először a Konferencialigában. És a 7-8. hely elérése nem is reménytelen a háromszéki piros-fehérek számára, hiszen az UTA-val és a Rapiddal azonos pontszámmal állnak, az aradiakkal ráadásul hazai pályán is játszanak a rájátszásban. A play-out ugyanis, a felsőházzal ellentétben, csupán egy körös, a 7-11. helyezettek előnye, hogy ők ötször játszanak hazai pályán és csak négyszer idegenben.

Gondot csak az jelent a Sepsi számára, hogy a felezés után felfele kerekítették a pontszámát (39-cel zárta az alapszakaszt), így a szabályzat szerint mindenképpen pontelőnyre van szüksége riválisaival szemben, akiknek páros számú pontot feleztek meg. Hátrafele viszont nem kell túlságosan figyelnie, az utolsó három helyezett, súlyos anyagi gondokkal küzdő csapat (Dinamo, Clinceni és a 14 pontos levonással büntetett Medgyes) helyzete reménytelennek tűnik – bár egyikük így is megússza majd a közvetlen kiesést, és osztályozót játszhat a bennmaradásért. A 18-szoros bajnok Dinamo kedden már negyedszer váltott edzőt a szezon során, Dario Bonetti, Sorin Colceag, Mircea Rednic és Flavius Stoican után a rájátszásban ismét az előző szezon végén menesztett cseh ifj. Dusan Uhrin tér vissza a kispadra.

A felsőházban a címvédő CFR hét pontos előnnyel kezdi a rájátszást, a kolozsvári együttes a rájátszás-rendszer bevezetése óta a legnagyobb pontszámmal (76) nyerte meg ugyanis az alapszakaszt. A zsinórban ötödik aranyérmére hajtó erdélyi együttes 24-et nyert meg a harminc mérkőzéséből, és már riválisai sem igen hisznek abban, hogy befoghatják.

A Liga 1 állása a pontfelezés után
Felsőház:
1. CFR 38 pont, 2. FCSB 31, 3. Universitatea Craiova 27, 4. FC Arges 24, 5. Farul 24, 6. Voluntari 24.
Alsóház:
7. Botosani 23, 8. UTA 20, 9. Rapid 20, 10. Sepsi OSK 20, 11. Chindia 18, 12. FCU Craiova 17, 13. Mioveni 15, 14. Dinamo 9, 15. Clinceni 7, 16. Gaz Metan 5.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik