Első európaiként a 100-on túl – Cristiano Ronaldo legjobb pillanatai

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2020.09.09. 19:59
null
A svédek elleni első találatával Cristiano Ronaldo százados lett (Fotó: Getty Images)
Cristiano Ronaldo kedd este beírta magát a történelemkönyvekbe: a svédek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen megszerezte 100. válogatottbeli gólját – európai játékos eddig erre nem volt képes. A portugál klasszis előtt tisztelegve felelevenítjük válogatott karrierjének legfontosabb pillanatait.

Security Check Required


A 35évesCristiano Ronaldo dos Santos Aveiro 17 évvel ezelőtt, 2003 augusztusában, 18 évesen mutatkozott be a portugál nemzeti csapatban a Kazahsztán elleni mérkőzésen.

Egy évvel később már a hazai Európa-bajnokságon mutathatta meg a világ számára, miért is igazolta át őt a Manchester United. A tornán ugyan csupán két gólt lőtt – a görögök elleni csoportmeccsen szerezte meg válogatottbeli első gólját –, viszont oszlopos tagjává vált a portugál nemzeti együttesnek, s habár Portugália kikapott a fináléban, Ronaldo így is bekerült a torna álomcsapatába.

Aztán a 2006-os világbajnokság selejtezőinek második legeredményesebb gólszerzője volt a maga hét találatával, ellenben a vb-n nem ment neki, egyetlen gólt szerzett, azt is tizenegyesből. Ez volt az a világbajnokság, amelyen összetűzésbe került manchesteri csapattársával, Wayne Rooneyval. Az angol sajtó szerint CR reklamálásának hatására állította ki Rooneyt a játékvezető, a portugál ráadásul még cinikusan is kacsintott játékostársára – az ügy nagy port kavart Angliában, Ronaldo közellenséggé vált. Az MU két játékosát Sir Alex Ferguson békítette ki a felkészülési időszakban.

Egy nappal 22. születésnapja után kapta meg először a válogatottban a csapatkapitányi karszalagot a Brazília elleni felkészülési mérkőzésen. A 2008-as Eb-selejtezők során nyolc gólt szerzett. Az új portugál szövetségi kapitány, Carlos Queiroz érkeztével első számú csapatkapitánnyá lépett elő a válogatottban.

2012-ben rekordot állított fel a portugál válogatottban: ő lett az első játékos, aki öt nagy válogatott labdarúgótornán is eredményes tudott lenni: három Európa-bajnokságon (2004, 2008, 2012) és két világbajnokságon (2006, 2010). Ronaldo ebben az évben ünnepelte a 100. válogatottságát az Észak-Írország elleni találkozón.

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság pótselejtezőjében emlékezetes mérkőzést játszott Portugália Svédországgal – Ronaldo és Ibrahimovic remeklésének köszönhetően. A párharc visszavágóján Ronaldo triplázott, s beállította Pauleta gólrekordját (47 találat). A világbajnokságon kisebb combsérüléssel bajlódott, ami meg is látszódott a portugálok teljesítményén – már a csoportkörben búcsúztak CR7-ék.

Két évvel később Ronaldo újabb rekordot döntött meg: az Európa-bajnoki selejtezők alatt öt gólt szerzett, amivel összesítésben, minden Európa-bajnoki mérkőzést (selejtező, torna) ideértve 23 gólos lett, így ebben az összevetésben is ő lett minden idők legeredményesebbje.

Az akkori selejtezőt követő Európa-bajnokság volt az a bizonyos torna, amelyen az ellenünk lejátszott mérkőzés döntött arról, hogy Portugália nem esik-e ki szégyenszemre csoportjából, amelyben a magyar, az osztrák és az izlandi válogatott volt a csoportellenfele. A mieink hiába vezettek háromszor is, a Ronaldo vezérelte portugál válogatott mindannyiszor felállt, s kiharcolta a döntetlent, amivel ugyan a harmadik helyen zárt a csoportban, viszont így is továbbment – a sors fintora, hogy ebből a pozícióból is megnyerte a kontinensviadalt. CR7 a mieink ellen szerzett két góljával immár a hetedik világeseményén volt eredményes. A franciák elleni döntőben azonban megsérült, a 25. percben le kellett cserélni, de amolyan másodedzőként tevékenykedve, kívülről vezette győzelemre csapatát. Három góljával és ugyanennyi gólpasszával a torna második legjobb játékosának választották, és bekerült az All Star-csapatba is.

A 2018-ban induló Nemzetek Ligája megnyerésében is vezérszerepet vállalt a támadó. Csoportját megnyerve továbbjutott Portugália az A-ligában, majd az elődöntőben Svájc ellen Ronaldo három góljával (3–1) jutottak döntőbe a portugálok. A fináléban nem szerzett gól, de így is felemelhette az első Nemzetek Ligájáért járó trófeát.

2020. szeptember 8-án Cristiano Ronaldo újabb mérföldkőhöz érkezett. Megszerezte válogatottbeli 100. és 101. találatát is, amellyel ő lett az első európai futballista a történelemben, aki elérte ezt a bűvös háromjegyű számot. Azt csak ő tudja, hány év van még a profi pályafutásából, de látva a kondícióját és az eltökéltségét, akár 40 éves korában is döntögetheti még az újabbnál újabb rekordokat.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik