Olasz forradalmár – Bobory Balázs jegyzete

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.05.14. 00:04

José Mourinho újabb pofont kapott. Biztosan nem tesz jót a hatalmas egójú portugál menedzser lelkivilágának, amikor azt kell tudomásul vennie, hogy utódja a Chelsea-nél szinte ugyanazzal a kerettel veri végig a Premier League mezőnyét, amellyel az előző szezonban ő csak vergődött, és szégyenszemre idény közben felállították a kispadról.

Akinek eddig kétsége volt afelől, hogy Antonio Conte a világ legjobb edzői közé emelkedett, annak végképp fel kell hagynia a hitetlenkedéssel. A Juventus korábbi BL-győztes középpályása nem először állít talpra romokban heverő csapatot, hat esztendeje éppen akkor vette át szeretett torinói klubja irányítását, amikor az Öreg Hölgy az európai kupaszereplést jelentő helyekről is lecsúszott, a kiöregedőfélben lévő klasszisok mellett tucatfutballisták sorjáztak a keretben, és inkább fekete volt a zebráknál a jövő, mint fehér.

Egyvalamire azonban senki sem számított. Antonio Conte egy olyan – természetesen modernizált – taktikai felállást hozott vissza a futballba, amely kis túlzással forradalmasította a játékot: három belső védő elé öt középpályást és két csatárt rendelt. Az ellenfelek pedig a mai napig nem tudnak mit kezdeni a Conte által kitalált játékrendszerrel, amely ráadásul flexibilis, a játékszituációk alapján hol ötvédősnek, máskor pedig négycsatárosnak is mondhatjuk, a lényeg az, hogy a játékosok taktikailag tökéletesen felkészültek – mások nem is lehetnek egy olasz edző keze alatt.

Ez azonban még mindig nem lenne elég akkor, ha a maestro nem lenne hiteles a labdarúgói előtt. Sokan csak nevetnek Conte gólörömein, érzelmektől túlfűtött gesztikulálásán, talán csak Diego Simeone éli át manapság ugyanazzal a szenvedéllyel a csapata által megvívott csatákat. Igen, Contét nem nézik bohócnak, színésznek futballistái, sokkal inkább tűzbe mennének vele együtt egy-egy sikerért, és ez az, ami a remek labdarúgókat még magasabbra emelheti, ez az, amitől bajnok lesz valakiből.

Valamikor Mourinho is ilyen volt, de az idők változnak, a portugál trükkjei már nem hatják meg a labdarúgókat, a játékvezetőket, az edzőkollégákat, de már az újságírókat sem.

Antonio Conte mára túlnőtte őt, és ezt azzal tudja igazolni, ha a következő szezonban a Bajnokok Ligájában is eredményes lesz.

Mert az lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik