Klasszisok gyűjtőhelye – nekik ugródeszka volt az U17-es Eb

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2017.05.04. 18:10
null
Paul Pogba (balra) és Toni Kroos is szerepelt U17-es Eb-n (Fotó: AFP)
Az utóbbi tíz évben számos olyan labdarúgó tűnt fel az U17-es Európa-bajnokságokon, aki ma már európai topcsapatban futballozik. Más kérdés, hogy a tornákon pályára lépő játékosok létszáma alapján még mindig a fényes karriert befutó labdarúgók vannak kisebbségben.

 

Képzeljük el az alábbi kezdőcsapatot: De Gea – Montoya, Umtiti, Blind, Digne – Kroos – Hazard, Pogba, Götze – Benteke, Sterling.

Hogy miért pont ők kerültek be a csapatba? Nos, a játékosokban közös vonás, hogy annak idején valamennyien pályára léptek az U17-es Európa bajnokságon. Azóta mindannyian európai topcsapatban futballoznak/futballoztak, valóra váltva ezzel gyerekkori álmukat.

Ám gyorsan tegyük hozzá, az utánpótlás Európa-bajnokságokon pályára lépő játékosok létszáma alapján a fényes karriert befutó futballisták jelentik a kisebbséget. A Horvátországban zajló korosztályos torna kapcsán megvizsgáltuk, hány labdarúgó jutott el a legmagasabb szintre az elmúlt tíz év U17-es Európa-bajnokságairól.

Tíz évvel ezelőtt Belgiumban rendezték a Spanyolország győzelmével végződő tornát, s a száznegyvennégy játékos között a németeknél ott szaladgált Toni Kroos (ma a Real Madrid labdarúgója), a belgáknál Eden Hazard (Chelsea), az angoloknál Danny Welbeck (Arsenal), a spanyolok kapuját pedig David de Gea (Manchester United) védte. Rajtuk kívül az FC Barcelonában nevelkedő, jelenleg Mainzban futballozó BL-győztes Bojan Krkicet, valamint a Manchester Unitedben szereplő Daley Blindet is érdemes megemlíteni.

A MAGYAR NB I-IG JUTOTTAK – DEBRECENBŐL IZLANDRA

A legutóbbi évtizedben három olyan játékos kapott lehetőséget az U17-es tornán, aki később a hazai NB I-ben is pályára lépett. A 2008-as Eb-n a francia Loic Nego és a holland Geoffrey Castillion is játszott, utóbbi 2015 és 2017 között a Debrecenben és a Puskás Akadémiában is pályára lépett, ám nem hagyott mély nyomot a drukkerekben, jelenleg az izlandi Víkingur Reykjavík futballistája. Loic Nego viszont stabil kezdőnek számít a Videoton védelmének jobb oldalán, s korábban az Újpestben is szerepelt. A harmadik futballista pedig a 2009-es német válogatottban helyet kapó Florian Trinks, aki 2016 januárjában szerződött a Ferencvároshoz, ám a 2017-es téli felkészülést már nem az első csapattal kezdte, s aligha hosszabbítják meg nyáron lejáró szerződését.

Egy esztendővel később, a Törökországban szereplő labdarúgók közül csak a Bayern Münchenben futballozó Thiago Alcantara jutott el az európai elitig (igaz, a jelenleg a Valenciában szereplő Martín Montoya korábban a Barcelona első csapatában is szerepelt) – csupán egy a 144-ből. Miközben a torna legjobbjának választott szerb Danijel Alekszics jelenleg a svájci élvonalban szereplő FC St. Gallen-ben rúgja a labdát.

A 2009-es Eb-n viszont hemzsegtek a tehetségek: a spanyoloknál Koke (Atlético Madrid), Isco (Real Madrid) és Iker Muniain (Bilbao), a németeknél Marc-André ter Stegen (Barcelona), Shkodran Mustafi (Arsenal) és Mario Götze (Dortmund) szerepelt, de rajtuk kívül a svájci Granit Xhaka (Arsenal) és az olasz Stephan El Shaarawy (Roma) is megmutatta magát.

Egy évvel később mai szemmel nézve bomba erős francia válogatott indult útnak Liechtensteinbe, Paul Pogba (Manchester United), Samuel Umtiti és Lucas Digne (mindkettő Barcelona) szerepelt a galloknál – a döntőt mégis Anglia és Spanyolország vívta, vagyis a kiemelkedő egyéni képesség még a felnőttekhez képest jóval kiegyenlítettebb utánpótlásmezőnyben sem garancia a csapat sikerére. A finálét elbukó spanyoloknál egyébként Paco Alcácer is szerepelt, vagyis a tornán három olyan futballista szerepelt, aki jelenleg az FC Barcelonában szerepel – ez mindenképpen kuriózum.

ARANYLABDÁS A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Az elmúlt tíz évben többen is eljutottak a legmagasabb szintre, ám érdemes megjegyezni, hogy korábban olyan klasszisok is pályára léptek a korosztályos Európa-bajnokságokon (az első U16-os

Eb-t 1980-ban rendezték), mint az aranylabdás portugál Luís Figo, és a világ-és Európa-bajnok francia Thierry Henry. A kétezres évek elején pedig többek között Wayne Rooney, Gerard Piqué és Cesc Fabregas is részt vett a korosztályos tornán.

Aztán 2011-ben, Szerbiában az angol élvonal meghatározó futballistái tűntek fel, a német Emre Can (Liverpool), valamint az angol Raheem Sterling (Manchester City) személyében, igaz, a holland Memphis Depay-nak (Lyon) az előző szezonban nem sikerült gyökeret vernie a Manchester Unitedben.

Azóta két olyan labdarúgót láthattunk, akikre a topcsapatok is felfigyeltek, 2012-ben Anthony Martialt (Manchester United), 2014-ben pedig Renato Sanchest (Bayern München).

Természetesen a tizenhét éves tehetségek esetében is előfordulhat, hogy a klubja nem engedi el a játékost a válogatotthoz, és a korosztály legtöbbre hivatott játékosa nem lép pályára a tornán, ám az előző tíz év alapján egy-két, később szép karriert befutó labdarúgó szinte mindig ott bűvöli a labdát valamelyik stadion gyepén. A személyük azonban nem garancia a válogatott sikerre, és arra sincs biztosíték, hogy az aranyérmet nyerő csapat játékosai viszik majd a legtöbbre.

Az U17-es tornák elmúlt tíz éve
2007, Belgium,
144 játékos (nyolc csapat)
Döntő: Spanyolország–Anglia 1–0

A tornán pályára lépett: Toni Kroos, Bojan Krkic, David de Gea, Christian Benteke, Eden Hazard, Danny Welbeck, Daley Blind

2008, Törökország, 144 játékos
Döntő: Spanyolország–Franciaország 4–0

A tornán pályára lépett: Martín Montoya, Thiago Alcantara

2009, Németország, 144 játékos
Döntő: Németország–Hollandia 2–1

A tornán pályára lépett: Koke, Isco, Iker Muniain, Stephan El Shaarawy, Granit Xhaka, Jack Wilshere, Marc-André ter Stegen, Shkodran Mustafi, Mario Götze

2010, Liechtenstein, 144 játékos
Döntő: Anglia–Spanyolország 2–1

A tornán pályára lépett: Samuel Umtiti, Paul Pogba, Lucas Digne, Paco Alcácer

2011, Szerbia, 144 játékos
Döntő: Hollandia–Németország 5–2

A tornán pályára lépett: Raheem Sterling, Emre Can, Memphis Depay

2012, Szlovénia, 144 játékos
Döntő: Hollandia–Németország 1–1, 11-esekkel 5–4

A tornán pályára lépett: Anthony Martial

2013, Szlovákia, 144 játékos
Döntő: Oroszország–Olaszország 0–0, 11-esekkel 5–4

2014, Málta, 144 játékos
Döntő: Anglia–Hollandia 1–1, 11-esekkel 4–1

A tornán pályára lépett: Renato Sanches

2015, Bulgária 288 játékos (a résztvevő csapatok száma nyolcról tizenhatra emelkedett)
Döntő: Franciaország–Németország 4–1

2016, Bulgária, 288 játékos
Döntő: Portugália–Spanyolország1–1, 11-esekkel 5–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik