Ajax: botrány Hollandiában, kiderült, hogy rákkeltő a pálya!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.15. 12:58
Óriási botrány ütötte fel a fejét Hollandiában, miután kiderült, a műfüves futballpályák építésénél olyan anyagokat használtak, amelyek rákos betegséghez vezethetnek.

Hollandiában elsőként az Ajax reagált a pletykákra, miszerint olyan káros anyagok kerültek a műfüves pályák építésekor a talajba, amelyek rákot okozhatnak.olyan káros anyagok kerültek a műfüves pályák építésekor a talajba, amelyek rákot okozhatnak.

A holland óriásklub azonnal intézkedett az ügyben, és azonnali hatállyal négy edzőpályáján is lecseréli a gyepet.

Az egyik holland tévétársaság riportja alapján robbant ki a botrány, abban azt állították, a pályák építésekor újrahasznosított autógumi került a játékterekre.

„Az utánpótlásunkban nevelkedő játékosok rengeteg időt töltenek ezeken a pályákon, azonnal cselekednünk kellett, ez volt az egyetlen opció” – írta közleményében az Ajax.

A beszámolók szerint az utóbbi években épített futballpályák akár kilencven százalékát érintheti az ügy Hollandiában, ezért mintegy 30 meccs maradt el az utánpótlás-bajnokságokban az utóbbi napokban.

Bár Hollandiáig csak most ért el a botrány, az Egyesült Államokban már 2016 márciusa óta téma a gumigranulátum rákkeltő hatása.

A Washington egyetem professzora ugyanis ekkor állított össze egy listát 200 olyan futballistáról, akinek megbetegedése összefüggésbe hozható a sportkomplexumok építésével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik