FIFA: Platini nyolc és fél órán át védekezett, elégedett

Vágólapra másolva!
2016.02.15. 22:36
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékes fellebbviteli bizottsága hétfőn tartotta Michel Platini alelnök meghallgatását – a tárgyalás nyolc és fél órán át tartott. A nyolc évre eltiltott francia sportvezető két tanút is felvonultatott annak bizonyítására, hogy nem jogalap nélkül kapott kétmillió svájci frankot Sepp Blatter FIFA-elnöktől 2011-ben.

Hétfőn Zürichben Jacques Lambert, az idei labdarúgó Európa-bajnokság szervezőbizottságának elnöke és Ángel María Villar, a spanyol szövetség elnöke – egyben UEFA-alelnök – igazolta, hogy Blatter és Platini között annak idején valóban köttetett szóbeli egyezség a kifizetésről.Jacques Lambert, az idei labdarúgó Európa-bajnokság szervezőbizottságának elnöke és Ángel María Villar, a spanyol szövetség elnöke – egyben UEFA-alelnök – igazolta, hogy Blatter és Platini között annak idején valóban köttetett szóbeli egyezség a kifizetésről.

Az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) irányító Platini korábban úgy védekezett: 1999 januárja és 2002 júniusa között teljes munkaidős tanácsadói tevékenységet végzett a FIFA-nál, és ezért a munkájáért kapta meg a neki járó pénzt 2011-ben, nagy késedelemmel.

„Jó meghallgatás volt, komoly emberek vettek részt rajta, elégedett vagyok azzal, ahogyan az egész lezajlott” – mondta hétfőn Platini, akit a FIFA etikai bizottsága korábban „hűtlen kezelés”, „jogalap nélküli kifizetés” elfogadásának vádjával tiltott el nyolc évre mindennemű, a labdarúgással kapcsolatos hivatalos tevékenységtől.

„Hatvanéves vagyok, sok dolgot véghez vittem, de az igazságtalanság ellen harcolni akarok. Ha bármit elkövettem volna, amiért most bűntudatot kellene éreznem, szégyenemben már régen
elbujdostam volna Szibériában” – tette hozzá Platini, aki a meghallgatása előtt és után is nyugodtnak tűnt.

Megjegyezte: nem érdekli, hogy véget ért a sportvezetői pályafutása a labdarúgásban, később viszont úgy fogalmazott, hogy reményei szerint hamarosan visszatérhet svájci irodájába, újra az UEFA elnökeként tevékenykedhet, és közreműködhet a nyári Eb előkészületeiben.

Platini decemberben nem volt hajlandó részt venni a FIFA etikai bizottságának meghallgatásán, mert úgy vélte, a testület akkor már – a mondandójától függetlenül – meghozta a döntését.

„Ezúttal tényleg olyan emberek hallgattak meg, akik a labdarúgás családjának tagjai, ezért ismerik a szóban forgó problémát” – mondta Platini.

Kedden Blattert is meghallgatja a FIFA fellebbviteli bizottsága.

A testület mindkét sportvezető ügyében még ezen a héten meghozhatja döntését. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója emlékeztet rá, hogy a bermudai Larry Mussenden által vezetett bizottság ritkán változtatja meg az első fokon született ítéleteket.

A két sportvezető még a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat, amennyiben másodfokon sem menti fel őket a FIFA illetékes testülete.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik