A Copa del Rey el Clásicója a Camp Nouban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.30. 11:18
null
Kérdéses, hogy Luis Suárez (jobbra) kezdőként vagy csereként kap-e lehetőséget a Király-kupa döntőjében (Fotó: Reuters)
A múlt hétvégi bajnoki zárások után Angliában, Spanyolországban, Németországban és Franciaországban is a kupadöntővel fejeződik be ma a futballidény, míg Olaszországban az utolsó bajnoki fordulót rendezik meg szombat és vasárnap este. Pályán az Arsenal, a Borussia Dortmund, a Paris Saint-Germain és a Barcelona – utóbbi a Copa del Rey el Clásicóját játssza a Bilbao ellenében! A mai két Serie A-s találkozó: Verona–Juventus és Atalanta–Milan. Topkupa- és topliga-beharangozónk.

 

ANGOL (FA-)KUPA

Döntő: Arsenal–Aston Villa

Bajnoki helyezések. A londoniak a harmadik helyen végeztek a Premier League 2014–2015-ös idényében, birminghami riválisuk ugyanakkor éppen csak bent maradt, 17. lett.

Kupamúlt. Az Arsenal révén a sorozat holtversenyben legeredményesebb klubja (11 győzelem, 7 második hely) került be a döntőbe. Meg a címvédője is, a 2013–2014-es kiírást ugyanis a fővárosiak nyerték meg. A Villa hétszer hódította el a serleget, első alkalommal 1887-ben, legutóbb 1957-ben. A két gárda először néz egymással farkasszemet a döntőben.

Nyilatkozat. „Vágyunk erre a címre. Kupagyőztesek vagyunk, és azok is akarunk maradni. Minden ellenfélnek tartani kell tőlünk, hiszen mi vagyunk az Arsenal!” – vezette fel a Wembleyben rendezendő mérkőzést Mesut Özil, a londoniak német világbajnoka, akit rengeteg kritikával illettek a vb megnyerés
után.

Mi várható? Danny Welbeck, az Arsenal csatára nem épült fel térdsérüléséből, Alex Oxlade-Chamberlain, Mathieu Debuchy (mindkettő térdszalag) és a csapatkapitány, Mikel Arteta (boka) ellenben gyógyultnak tekinthető, így mindhárman reménykednek a pályára lépésben. A túloldalon a nemrég szintén sérült Shay Given állhat a Villa kapujában, nem lesz ott azonban a mezőnyben Ciaran Clark (térd).

A birminghamiek hullámzó teljesítményt nyújtottak a tavasszal, de összességében jól hajráztak. Az Arsenal-játékosok bizakodva beszéltek a szombati meccsről, de egyvalakitől nagyon tartanak: Christian Bentekétől. A belga támadó szenzációs formába lendült az idény végén, a legutóbbi tizenkét meccsén tizenkét gólt szerzett. Ő a Villa nagy reménye!


SPANYOL (KIRÁLY-)KUPA

Döntő: Athletic Bilbao–FC Barcelona

Bajnoki helyezések. Ki ne tudná, hogy a katalán óriásklub megnyerte a La Liga küzdelmeit, azt viszont kevesen vágnák rá bizonyára, hogy a baszkok a hetedik helyet szerezték meg az aktuális bajnoki szezonban.

Kupamúlt. A Copa del Rey el Clásicóját rendezik meg szombaton: mindkét csapat 37. alkalommal jutott be a sorozat döntőjébe, nem csoda, hogy ők is a legeredményesebbek a trófea 1903 óta íródó történetében – a gránátvörös-kékek 26-szor, az „oroszlánok” 23-szor győzedelmeskedtek eddig. A felek már nyolcadszor találkoznak egymással a fináléban, a Barca 5–2-re vezet e párharcok tekintetében.

Nyilatkozat. „Először még nem tetszett, hogy nem semleges pályán lesz a döntő, ám ahogy telik az idő, napról napra egyre jobban örülök annak, hogy a Barcelona otthonában kell játszanunk. Hiszen nem mindig adódik olyan lehetőség, hogy a Camp Nouban érjen el egy csapat világraszóló eredményt” – adott hangot reményének Ernesto Valverde, az Athletic mestere, aki játékosként egyszer nyerte meg a Király-kupát.

Mi várható? Csak szombat délelőtt derül ki, hogy Luis Suárez kezdő lesz-e a Barcában. Az uruguayi csatár felépülése óta folyamatosan együtt edzett a katalán csapattal, de Luis Enrique pénteken még nem döntötte el, hogy az első pillanattól számoljon-e vele. Az Athleticnál az eltiltott Óscar De Marcos, valamint a sérült Iker Muniain is hiányzik, ezért a legnagyobb kérdés az, hogy ki fogja majd Neymart.

Apropó, Neymar! A brazil hat gólt szerzett a kupa jelenlegi kiírásában, és ha ma is betalál, akkor utoléri a torna góllövőlistáját vezető Iago Aspast (Sevilla). De a barcelonai Pedro Rodríguez és a bilbaói Aritz Aduriz sincs sokkal lemaradva a sevillai csatártól, mindkettő öt találatnál tart.

A felek csak erre az alkalomra készített mezekben lépnek pályára a 21.30-kor kezdődő fináléban.


NÉMET (DFB-)KUPA

Döntő: Borussia Dortmund–Wolfsburg

Bajnoki helyezések. A BVB a tragikus ősz (17. hely) után összekapta magát a tavasszal, aminek köszönhetően hetedikként zárt a tabellán; a VfL ezüstérmes lett, ez fennállásának a második legjobb eredménye.

Kupamúlt. A fekete-sárgáknak ez lehet a negyedik kupagyőzelmük, ezt megelőzően 2012-ben diadalmaskodtak a DFB-kupában. Egy éve is döntősök voltak, de akkor hosszabbításban 2–0-ra alulmaradtak a Bayern Münchennel szemben. A zöld-fehérek egyelőre csak egy vesztes kupafinálét tudnak felmutatni – pontosan húsz évvel ezelőttről.

Nyilatkozat. „A következő évben újra eljövünk Berlinbe, és elhozzuk a trófeát.” Jürgen Klopp ezekkel a szavakkal nyitotta meg a 2014–2015-ös évadot azt követően, hogy tavasszal elbukott csapatával a kupadöntőben – többek közt ez olvasható a tréner jövő héten megjelenő könyvében, amelynek címe: Hét évem a fekete-sárgáknál (Meine sieben Jahre in Schwarzgelb).

Mi várható? Klopp már csak egy lépésre van a fogadalma betartásától, és ha játékosai olyan odaadással játszanak majd (no meg a szerencsével sem állnak hadilábon...), mint a Bayern elleni elődöntőben, akkor a gumiarcú tréner állhatja is a szavát. Ez lenne csak a szép búcsú!


FRANCIA KUPA

Döntő: Auxerre (II.)–Paris SG

Bajnoki helyezések. A párizsiak a szezonban a bajnokságot, a Ligakupát és a Francia Szuperkupát is megnyerték, így történelmi négyest alkotnának, az AJA ellenben a kupával vigasztalódna a kilencedik helye után. No, nem az élvonalbeli, hanem a Ligue 2-es kilencedik helye után…

Kupamúlt. A pályaválasztó Auxerre eddig négyszer nyerte meg a Coupe de France-ot, legutóbb 2005-ben – azóta nem is járt a döntőben. A PSG nyolcszoros győztesnek vallhatja magát, ezzel a második helyen áll a tízszeres első Olympique Marseille mögött az örökrangsorban. Ez a második ilyen párosítás a Francia Kupa döntőjében, 2003-ban az Auxerre nyert 2–1-re.

Mi várható? A papírforma párizsi győzelmet ígér; az utóbbi húsz évben csupán a második vonalbeli Guingamp (2009) tudott nyerni azon hét alsóbb osztályú együttes közül, amely finálét játszott a Francia Kupában.

A FRANCIA KUPA-DÖNTŐRŐL ITT OLVASHAT BŐVEBBEN!


A SZOMBATI PROGRAM
ANGOL FA-KUPA
DÖNTŐ

Arsenal–Aston Villa 18.30 (tv: AMC)

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
DÖNTŐ

Athletic Bilbao–FC Barcelona 21.30 (tv: DIGI Sport1)

NÉMET KUPA
DÖNTŐ

Borussia Dortmund–Wolfsburg 20.00 (tv: Sport2)

FRANCIA KUPA
DÖNTŐ

Auxerre (II.)–PSG 21.00

OLASZORSZÁG, SERIE A
38. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Verona–Juventus 18.00 (tv: DIGI Sport2)
Atalanta–Milan 20.45 (tv: Sport Klub)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik