Vilanovával a kispadon jön a katalán derbi

Vágólapra másolva!
2013.01.06. 12:52
null
Vilanovának nincs oka búsulni – műtétjét követően bő két héttel ismét a kispadon ülhet (Fotó: Action Images)
A labdarúgást kedvelő emberek az új év első vasárnapján sem unatkozhatnak: Spanyolországban a Barcelonára városi rangadó vár, s pályára lép két madridi üldözője, az Atlético és a Real is. Az olasz bajnokságban Udinese–Inter és Napoli–Roma rangadókat rendeznek, a Juventus és a Milan hazai pályán játszik aktuális ellenfelével, míg Angliában az Arsenal és a Liverpool igyekszik továbbjutni az FA-kupában.

A spanyol bajnokság (Primera División) 18. fordulójának vasárnapi játéknapján lépnek pályára az élcsapatok: a címvédő Real Madrid a Real Sociedadot fogadja, a listavezető Barcelona városi rangadót vív az Espanyollal, míg az Atlético Madrid a Mallorca otthonába látogat.

A „királyiak" nem a legjobb előjelekkel várják a Real Sociedad elleni összecsapást, hiszen Sergio Ramos és Pepe eltiltás, míg Marcelo sérülés miatt nem állhat José Mourinho vezetőedző rendelkezésére, így könnyen előfordulhat, hogy Ricardo Carvalho nyolc hónap után először lesz a kezdőcsapat tagja. Nem könnyíti meg a fővárosiak helyzetét, hogy mai ellenfelük már hét meccs óta veretlen a bajnokságban, ám alighanem ma délután vár rája szezon egyik legnehezebb feladata: megállítani a Cristiano Ronaldo nevével fémjelzett hazai támadósort.

A listavezető Barcelona a decemberben fültőmirigy-daganattal műtött Tito Vilanova vezetőedzővel a kispadon fogadja városi riválisát, az Espanyolt. A vendéglátók 17 forduló után 16 győzelmet és egy döntetlent számlálnak, így toronymagasan vezetik a táblázatot, az Espanyol elleni derbik azonban sosem ígérkeznek könnyűnek. A kiesés ellen küzdő vetélytárs ugyanis Javier Aguirre kinevezése után szárnyra kapott, immáron négy fellépés óta veretlen, és a Real Madrid otthonából is ponttal távozott.

A második helyen álló Atlético Madrid Mallorcán igyekszik gyarapítani pontjainak számát, ám nem könnyíti meg Diego Simeone vezetőedző helyzetét, hogy három alapembere, Radamel Falcao, Arda Turan és Miranda sem léphet pályára eltiltás miatt. A „matracosok" egyébiránt a legutóbbi négy idegenbeli erőpróbájukból hármat elveszítettek (igaz, a Real Madrid és a Barcelona is az ellenfelek között volt).

Az olasz bajnokság (Serie A) 19. fordulójában a Juventusra és az ebben a szezonban élcsapattá érő Fiorentinára papíron könnyű program vár, az Inter ugyanakkor nehéz meccsre számíthat Udinében, míg a Napoli–Roma összecsapás rangadónak illik be.

A játéknap első összecsapásán az otthon mindig veszélyes Udinese az Intert fogadja. A milánóiak a legutóbbi három idegenbeli mérkőzésüket elveszítették, míg az udineiek odahaza eddig egyetlenegyszer buktak el (a szezon legelején a Juventus ellen). Kérdés: az év első hazai meccsét miképpen abszolválják a fekete-fehérek?

A tabellát magabiztos előnnyel vezető Juventus a vendégként már hét meccs óta nyeretlen Sampdoriát fogadja, és alighanem magabiztosan zsebeli be a három pontot, bár a torinói védelem az eltiltott Stephan Lichtsteiner és a hosszabb időre kidőlt Giorgio Chiellini távollétében némileg foghíjas lesz.

A hazai pályán – a bajnokságban egyedüliként – veretlen Fiorentina a kiesés ellen küzdő Pescarát fogadja. A firenzeiek legutóbbi négy otthoni találkozójukból hármat megnyertek – ezek mindegyikét 4–1-re –, míg a Pescara idegenben eddig mindössze négy pontot gyűjtött, ám azok egyikét sem a legutóbbi öt meccsén.

Az utóbbi időben a felkapaszkodás útjára lépő Milan a sereghajtó, ám pontlevonással sújtott Sienát látja vendégül. A milánói piros-feketék az előző öt bajnokijukon négy győzelmet szereztek, míg ellenfelüknél korántsem ennyire rózsás a helyzet, hiszen négy vereséggel „hangolt" a Siena a mai kihívásra.

A forduló rangadóján a Napoli a Romát fogadja. A nápolyiak a legutóbbi négy hazai meccsükből csak egyet nyertek meg, a „farkasok" ugyanakkor az ezt megelőző hat körben ötször is győztek. A két csapat randevúja „szurkolóbarát" küzdelmet ígér, hiszen a felek eddigi 36 összecsapásán összesen 121 gól született, ami 3.3-as átlagot jelent.

Az angol FA-kupa harmadik fordulójában a legjobb 32 közé kerülés a tét. Az Arsenal a hozzá hasonlóan élvonabeli Swansea-hez látogat, míg a Liverpool az ötödosztályú Mansfield ellen száll harcba a továbbjutásért.

Az „ágyúsok" december elején, hazai pályán kétgólos vereséget szenvedtek a Swansea-től bajnoki mérkőzésen, így – a továbblépés mellett – a visszavágás is motiválhatja a londoni futballistákat.

A Francia Kupa harmadik fordulójában pályára lép a PSG, a Lyon, a Marseille és a Montpellier is.

A VASÁRNAPI LABDARÚGÓPROGRAM
SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN, 18. FORDULÓ
12.00: Celta Vigo–Valladolid
17.00: Real Madrid–Real Sociedad (tv: Sport1, élő)
19.00: Barcelona–Espanyol (tv: Sport1, élő)
21.00: Mallorca–Atlético Madrid (tv: Sport1, élő)
OLASZORSZÁG, SERIE A , 19. FORDULÓ
12.30: Udinese–Internazionale (tv: Sport Klub, élő)
15.00: Chievo–Atalanta
15.00: Fiorentina–Pescara
15.00: Genoa–Bologna
15.00: Juventus–Sampdoria
15.00: Milan–Siena (tv: Sport Klub, élő)
15.00: Parma–Palermo
20.45: Napoli–Roma (tv: Sport Klub, élő)
ANGLIA, FA-KUPA, 3. FORDULÓ
14.30: Swansea City–Arsenal (tv: Sport2, élő)
17.00: Mansfield Town–Liverpool (tv: Sport2, élő)
FRANCIAORSZÁG, KUPA, 9. FORDULÓ
12.00 Bourg-Peronnas–Montpellier
14.00 Muret–Fontenay
14.15: Chateauroux–Girondins Bordeaux
14.15: Marseille–Guingamp
14.15: Lens–Rennes
14.15: Caen–Saint-Étienne
14:15: Epinal–Lyon
14:15: Metz–Nice
14:30: Meaux Academy–Le Portel
15:00: Avenir Foot Lozere–Arles-Avignon
15:00: Pontarlier–Sedan-Ardennes
16:00: Lucon–Brest
17:00: CA Bastia–SC Bastia
17:00: Dieppe–Nantes
20:45: Arras Football–Paris SG
20:45: Istres–Valenciennes

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik