Vágner Love(s): CSZKA Moszkva

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.18. 17:17
null
Vágner Love szíve ősszel a Flamengóért dobogott, de mostantól újra a CSZKA-é (Fotó: Action Images)
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig...; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk idén is az átigazolási lecsóba! Az angolok után a nyughatatlan olaszok, majd a németek következtek, míg ma a franciákkal, oroszokkal és portugálokkal folytatjuk.

 

A Ligue 1-ben a nagycsapatok óvatosan vásárolgatnak – bár a Marseille Loic Rémy eladása miatt hamarosan megpezsdíti a piacot –, addig is a kicsik szórakoztatják a nagyérdeműt. Itt van például a Nancy, amely előbb leigazolta a 34 éves, közel 70-szeres marokkói válogatott védőt, Abdeszlam Uaddut, majd két hét múlva ő is és az edzője is meggondolta magát, és felbontották a szerződést. A brazil középső védőt, Gilt a Corinthiansnak jó áron eladó Valenciennes nem sokáig tartogatta a bevételt: érkezett belőle az izraeli válogatott támadó középpályás, Maor Melikszon a Wisla Krakówtól, közel egymillióért, és az érdekes nevű Lindsay Rose másfélszer ennyiért a Lavaltól. Mindketten jó vételnek számítanak, előbbi a lengyel liga legjobbjai közé tartozott, utóbbi pedig a francia U20-as válogatott erőssége volt tavaly. Hasonlóképpen tevékenykedett az évi egy-két csillagocskát mindig kitermelő Nice, Nizzába egy U-válogatott szélső érkezett 1.5 millióért, a húszesztendős Valentin Eysseric személyében (róla a Monaco mondott le). Valamint jött Luigi Bruins is, aki pár éve még stabil tagja volt a holland U21-es nemzeti csapatnak, a Feyenoordban és Ricardo Moniz kezei alatt a Red Bull Salzburgban is szerepelt, de a nyártól, amióta elengedte nevelőegyesülete, az Excelsior Rotterdam, nem volt csapata. Egyébként Moniz miatt vetődött fel a sérülékeny játékos neve korábban az Üllői úton is.

Felbukkant egy ismerős név a St.-Étienne-ben is, mégpedig Andreas Laudrup, a Michaellel és Briannal fémjelzett Laudrup famíliából, őt a Nordsjaelland adta kölcsön egy fél évre, vásárlási opcióval. Ha csak feleannyi labdaérzék szorult is belé, mint apjába, Michaelbe, és csak harmadannyi finesz, mint nagybátyjába, reszkethetnek a szélső beadásaitól az ellenfelek.

Kivételesen nem vett, hanem eladott a PSG, mégpedig a tavaly még élete formájában parádézó, de mostanra a kezdőből kiszorult Nenét engedte el ingyen a katari al-Garafához. Ne sajnáljuk azért a brazilt túlságosan, 2015 nyaráig 4.5 millió eurót keres majd. Éves szinten.

Oroszországban is legurult néhány millió euró transzferügyekben a számlákról az elmúlt napokban, az Anzsi például igazi nyugati nagyvadakra vadászik, de addig is megvette négymillióért a Lokomotiv Moszkva válogatott balhátvédjét, Andrej Jescsenkót. Kétmillióval többet költött a CSZKA Moszkva, ám nem hiába, ugyanis a romantikus nevű Vágner Love visszatért a Flamengótól – nem topformában, de nyereséggel, hiszen egy évvel ezelőtt még tízmillióért engedték el őt Rióba a moszkvaiak. A Zenit egyelőre takaréklángon ég, noha a Milannak tett már egy konkrét tízmilliós ajánlatot Ignazio Abatéért (azonban olasz lapok szerint további öttel emelnie kell a tétet), és itt is felmerült a Stade Rennes középpályásának, Yann M'Vilának a megszerzése.

Szokásához híven nem tétlenkedik a Szpartak Moszkva sem, bár kérdéses, hogy az FK Krasznodartól 7.5 millió euróért megvett örmény támadó, Jura Movsziszjan (őszintén, hallottak már róla?) és a svéd BK Häckentól 2.9 millióért érkező ghánai kollégája, Waris Majeed elegendő lesz-e ahhoz, hogy visszatérjenek a klub aranynapjai. Azért pénz akad bőven, Frank de Boert például évi hatmillió eurós fizetési ajánlattal csábítgatta az egykori remek középpályás, most szpartakos menedzser és vész-edző, Valerij Karpin.

Az oroszhoni pénzbőségre szép példa a felénk meglehetősen ismeretlen Alanyija, amelyik több mint hatmillió eurót költött már erősítésre, például a Brazíliából honosított fehérorosz karmesterre, a 3.5 milliót kóstáló Renan Bressanra, a bolíviai válogatott középpályásra, Jhasmany Camposra, az 1.5 millióba kerülő bosnyák jobbhátvédre, Ognjen Vranjesre, a Flamengótól kölcsönbe érkező védőre, Welintonra és a salvadori válogatott gólgépére, Rodolfo Zelayára.

Egyébként a fentiek ellenére sincsenek könnyű helyzetben az orosz nagycsapatok: mint láthatjuk, két-három-hatszoros bérért is csak kevesen hajlandóak oda igazolni – kivételek természetesen mindig akadnak, lásd a hazájából Moszkvába visszavágyó Vágner Love esetét. De ahol hajlandóak és képesek lennének 250 milliót kiadni Lionel Messiért (Anzsi), ott nagy dolgok vannak készülőben...

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1

AC AJACCIO
Érkezett: –
Távozott:
Ammar Dzsemal (kölcsönből vissza, Young Boys)

FC BASTIA
Érkezett: Mickaël Landreau (Lille, ingyen)
Távozott: Yassin El Azzouzi (Niort, i.)
GIRONDINS BORDEAUX

Érkezett: Evan Chevalier (kv., Ajaccio)
Távozott: –

STADE BREST

Érkezett: Florian Raspentino (kölcsönbe, Marseille), Florian Lejeune (k., Villarreal B)
Távozott: –

EVIAN THONON

Érkezett: Milos Ninkovics (k., Dinamo Kijev), Betao (k., Dinamo Kijev)
Távozott:
Zuhajer Dauadi (szerződését felbontották), Zuhajer Dauadi (Club Africain, i.)

LILLE OSC

Érkezett: –
Távozott:
Mathieu Debuchy (Newcastle, 6.200.000 euró), Mickaël Landreau (Bastia, i.)

FC LORIENT

Érkezett: Ladislas Douniama (kv., Arles)
Távozott:
Ladislas Douniama (Guingamp), Rémi Mulumba (k., Dijon)

OLYMPIQUE LYON

Érkezett:
Távozott: –

OLYMPIQUE MARSEILLE

Érkezett: Fued Kadir (Valenciennes, 500.000), Brice Samba (Le Havre, 400.000)
Távozott: Florian Raspentino (k., Brest), Senah Mango (k., Uzes), Loic Rémy (Queens Park, 10.500.000)

HSC MONTPELLIER

Érkezett: –
Távozott:
Jonathan Tinhan (k., Arles)

AS NANCY

Érkezett: Abdeszlam Uaddu (Katar SC, i.), Junior Joachim (kv., Boulogne)
Távozott: Yohan Mollo (k., St.-Étienne), Helder (k., Internacional), Abdeszlam Uaddu (szerződését felbontották)

OGC NICE

Érkezett: Luigi Bruins (egyesület nélküli), Neal Maupay (Nice U19), Valentin Eysseric (Monaco, 1.500.000)
Távozott: Raúl Fernández (Dallas, i.)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Lucas (Sao Paulo, 40.000.000)
Távozott:
Péguy Luyindula (szf.), Guillaume Hoarau (Dalian Aerbin, i.), Nene (al-Garafa, i.)
STADE REIMS
Érkezett: Johnny Placide (Le Havre, i.)
Távozott:
Halid Szekkat (Vidad,. i.), Yann Benedick (k., Racing Strasbourg)
STADE RENNES

Érkezett: John Mensah (egyesület nélküli)
Távozott:

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Yohan Mollo (k., Nancy, i.), Andreas Laudrup (k. Nordsjaelland)
Távozott: –

FC SOCHAUX
Érkezett:

Távozott:

FC TOULOUSE
Érkezett:

Távozott: Mickaël Firmin (k., Espinal)

ES TROYES
Érkezett:

Távozott:

FC VALENCIENNES
Érkezett:
Younousse Sankharé (k., Dijon), Maor Melikszon (Wisla Kraków, 950.000), Lindsay Rose (Laval, 1.500.000)
Távozott: Fued Kadir (Marseille, 500.000), Gil (Corinthians, 3.500.000)

vastaggal az elmúlt hét napban történt átigazolások
OROSZORSZÁG, PREMJER-LIGA

ZENIT
Érkezett:

Távozott: Dimitrij Borogyin (visszavonult), Michael Lumb (szf.), Szergej Petrov (FK Krasznodar), Makszim Kanunnyikov (Amkar)

CSZKA MOSZKVA
Érkezett: Vágner Love (Flamengo, 6.000.000)
Távozott:

SZPARTAK MOSZKVA
Érkezett:
Waris Majeed (BK Häcken, 2.900.000), Jura Movsziszjan (FK Krasznodar, 7.500.000), Szoszlan Dzsanajev (kv., Tyerek Groznij), Alekszandr Prudnyikov (kv., Kubany Krasznodar)
Távozott:
Szoszlan Dzsanajev (k., Alanyia)

RUBIN KAZANY
Érkezett:
Szergej Kiszljak (kv., FK Krasznodar)
Távozott:

ANZSI MAHACSKALA

Érkezett: Andrej Jescsenko (Lokomotiv Moszkva, 4.000.000)
Távozott:

DINAMO MOSZKVA
Érkezett:
Ivan Szolovjev (Dinamo Moszkva II), Alexandru Epureanu (kv., Krilja Szovjetov)
Távozott:
Adrian Ropotan (szf.), Zvjezdan Misimovic (Kujcsou, 3.500.000), Gordon Schildenfeld (k., PAOK)

LOKOMOTIV MOSZKVA
Érkezett:
Senijad Ibricic (kv., Gaziantepspor), Vitalij Gyenyiszov (Dynipro, i.)
Távozott:
Senijad Ibricic (k., Kasimpasa), Makszim Beljajev (k., FK Rosztov), Andrej Jescsenko (Anzsi, 4.000.000)

FK KRASZNODAR

Érkezett: Wanderson (GAIS Göteborg), Szergej Petrov (Zenit)
Távozott:
Jura Movsziszjan (Szpartak Moszkva, 7.500.000), Ognjen Vranjes (Alanyija, 1.500.000), Szergej Kiszljak (kv., Rubin Kazany), Alekszandr Amiszulasvili (Alanyija, i.), Alekszandr Jerohin (k., SZKA-Enyergija)

ALANYIJA VLAGYIKAVKAZ
Érkezett:
Renan Bressan (BATE Boriszov, 3.500.000), Jhasmany Campos (k., Bolívar, 225.000), Ognjen Vranjes (FK Krasznodar, 1.500.000), Szoszlan Dzsanajev (Szpartak Moszkva), Georgij Csanturija (k., Vitesse)
Távozott: David Gigolajev (Alanyija B)

vastaggal az elmúlt hét napban történt átigazolások
PORTUGÁLIA, SUPERLIGA
FC PORTO

Érkezett: Jorge Fucile (kv., Santos), Souza Dias (kv., Gremio), Mauro Caballero (Libertad, 365.000), Marat Izmajlov (Sporting CP, játékoscsere)
Távozott: Emídio Rafael (Braga, i.), Miguel Lopes (Sporting CP, játékoscsere), Souza (Gremio, 3.000.000), Hugo Ventura (k., Sporting CP)

BENFICA
Érkezett: Roderick Miranda (kv., Deportivo), Léo Kanu (kv., Ponte Preta)
Távozott: Léo Kanu (k., Gremio)

SPORTING BRAGA
Érkezett
: Emídio Rafael (Porto, i.), Diego Ivo (Sport Recife), Joao Pedro (Naval), Ezequiel (kv., Criciúma)
Távozott: Paulo César (Santa Cruz, i.)

SPORTING CP
Érkezett:
Zezinho (Sporting B), Joao Mário (Sporting B), Eric Dier (Sporting B), Ricardo Esgaio (Sporting B), Renato Neto (kv., Videoton), Miguel Lopes (Porto, játékoscsere), Hugo Ventura (k., Porto)
Távozott: Gelson Fernandes (k., FC Sion), Renato Neto (k., Gent), Daniel Carrico (Reading, 750.000), Marat Izmajlov (Port, játékoscsere), Elias (k., Flamengo)

vastaggal az elmúlt hét napban történt átigazolások

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik