Rangers: kiakadt az ügyvezető, otthagyhatják a skót futballt

Vágólapra másolva!
2013.01.09. 21:13
Hatalmas a felháborodás az 54-szeres bajnok – jelenleg a negyedosztályban szereplő – Rangersnél a Skót Labdarúgó-szövetség és a helyi Premier League terve miatt, mely a skót bajnoki szisztéma átszervezésére irányul. Charles Green, a Rangers ügyvezetője jelezte: ha a tervezet megvalósul, a patinás klub elhagyhatja a skót ligarendszert.

A benyújtott tervezet szerint a skót első és másodosztály küzdelmeiben 12-12 csapat vehetne részt, a negyedosztályt megszüntetnék, és létrehoznának egy kibővített, tizennyolc csapatos harmadosztályt. Ez azt jelentené, hogy a Rangers hiába jutna fel helyezése alapján a negyedik ligából, továbbra is a lehető legalacsonyabb szintű bajnokságban szerepelne.

„Ha ez megtörténik, mi az értelme egyáltalán befejezni a szezont? Ha senki nem juthat fel, akkor ezzel az erővel szabadságra is küldhetnénk a keretet. Milyen bajnokság az, amit megnyersz, és a következő szezonban ugyanazokkal a csapatokkal mérkőzöl meg? Ennek semmi értelme! A tanácsom a vezetőségnek az, hogy – a tervezet megvalósulása esetén – minél előbb hagyjuk el a skót futballt, annál jobb. Persze a FIFA tudatta, hogy nem szereti a határokon átívelő bajnokságokat, így nincs hová mennünk... De ez nem azt jelenti, hogy ne keressünk egy megoldást” – mondta Green.

A Rangersnek „menekülőútvonal” lehet az angol bajnokság, ehhez ki kellene lépnie a skót ligarendszerből, és felvételt kérnie az angolba (kérdéses, milyen osztályból indulhatnának átlépés esetén). Hasonló példák vannak Nagy-Britanniában: a walesi Swansea a Premier League tagja, a Cardiff City a másodosztályban küzd, és szintén az angol ligarendszerbe tartozik a Newport, a Wrexham, a Colwyn Bay és a Merthyr Town. Angol csapatként szerepel a walesi szövetség égisze alatt a hatszoros bajnok TNS, illetve regionális ligákban több kis klub.

Skót csapat jelenleg nincsen az angol FA égisze alatt, angol viszont van a skótoknál: a Berwick Rangers pont a Rangersszel szerepel egy ligában, és hatodik helyen áll a negyedosztályban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik