Bukott Angeloszok itt, kirúgott milliomosok ott

Vágólapra másolva!
2011.01.13. 21:13
null
Baszinasz ideje lejárt az Arles-nél (Fotó: alvinet.com)
A Ligue 1-ben az Arles két görög válogatott futballistájának is búcsút intett: Angelosz Baszinasz és Angelosz Hariszteasz szerződését is felbontották. A holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Feyenoord minden bizonnyal megszerzi Simon Krisztiánt.

A francia labdarúgó-bajnokságban hetekkel az átigazolási piac nyitánya előtt is történtek érdekes események, és korántsem okoztak örömet az érintetteknek. „Baszinasz görög erősítés Arles-ban” – írtuk a nyáron, amikor két sokszoros görög válogatott futballista, két nemzeti ikon, a középpályás Angelosz Baszinasz és a középcsatár Angelosz Hariszteasz is a francia kiscsapathoz került. Előbb Baszinasznak, majd a támadónak intettek búcsút a görögökből kiábrándult vezetők, majd az átigazolási piac nyitásakor elengedtek két sokszoros válogatott játékost is: az algériai balszélsőt, Hamör Buazzát és a marokkói középső védőt, Elamine Erbatét.

Érkezett viszont a kőkemény szenegáli védő, a Celticben kilenc évet eltöltő, 35 esztendős Dianbobo Baldé. Az Arles alighanem csak átszállót váltott a Ligue1-be, jóval nagyobb eséllyel menekül viszont a kiesés elől a Lens, amely elengedte ötmillió euróért a togói támadót, Abdoulrazak Boukarit a Rennes-be, és a Caen, amely eddig csak a Törökországból egy fél év után hazatérő középső védő Grégory Proment-nal erősödött, és az edzőváltáson áteső Monaco, amely a nyáron a Marseille-től elbocsátott, azóta pihenő szélsővel, Laurent Bonnart-ral acélosodott.

Nézzük a nagyobbakat! A Bordeaux kölcsönadta a nemrégiben még a Manchester Unitedben szolgáló David Belliont a Nice-nek, a francia U-válogatott szélsőt, Henri Saivet-t az Angers-nek; a nigeri ék, Moussa Maazou pedig nem éppen sikeres kölcsönidénye után visszakerült a feladóhoz, a CSZKA Moszkvához. Hiába tettek a bordóiak olyan ajánlatot a Lorient-nak a válogatott támadóért, Kévin Gameiróért, amelyet elfogadott a klub, a játékos inkább a Valencia felé kacsintgat. A Gameiróért felajánlott összeg nagyságát sejteti, hogy a Bordeaux a Panathinaikosztól tízmillióért csábítja haza Djibril Cissét, a Valencia elnöke, Manuel Llorente pedig finoman utalt rá, hogy régen volt már akkora hőség, amely megártott volna neki olyannyira, hogy 12 milliót fizessen Gameiróért.

Az egyesület nélküli kameruni kapuvédő, a 21 esztendős Jules Goda a Marseille-hez írt alá (legutóbbi állomáshelye a Bastia volt), és érkezett hosszas alkudozás után a francia válogatott védő, Rod Fanni is a kikötővárosiakhoz a Rennes-től. A védelem összes posztján bevethető Fanni 2013 nyaráig írt alá az OM-hez. A klub eladta ugyanakkor végleg Hatem Ben Arfát a Newcastle-nek, hatmillióért, ingyen távozhatott a rutinos kapus, Rudy Riou a Charleroi gárdájához, míg nigériai balbekküket, Taye Taiwót nyáron lejáró szerződésére tekintettel az Everton, a Szpartak Moszkva és a Benfica is körüludvarolja.

Még szintén az ősszel bontotta fel két ismert futballistája szerződését a PSG: a 31 éves szerb csatár, a mostaninál sokkal szebb napokat is látott Mateja Kezsman és a vezetőivel szintén összezördülő francia középpályás, Jérome Rothen (32 esztendős) azóta is keresi új kenyéradóját. Nem lesz könnyű olyan egyletet találniuk, amelyik oly' gáláns, eurómilliókra tehető apanázst folyósít majd nekik, mint tették az a párizsiak.

A mostanában nem túl aktív Lyon előrehaladott és magas szinten zajló tárgyalásokat folytat az Aston Villával Jean Makoun eladásáról.

A Rennes-ben kötött ki a ghánai középső középpályás, Kamal Issah, abban a gárdában, amely még az ősszel eladta nyolcmillióért a guineai csatárt, Ismaël Bangourát az al-Naszr Dubainak. Az Auxerre is menekülne a középmezőny végéről, például a újonnan érkezett válogatott támadók, a dél-koreai Dzsung Dzso Guk és a szenegáli Dieylani Fall találataival.

Örömmel állapíthatjuk meg a topligákon kívüli nagycsapatok téli tényleges és lehetséges igazolásait boncolgatva, hogy újabb magyar játékosról olvashatunk: az ördöngös Simon Krisztiánról néhány külföldi honlap már mint a Feyenoord játékosáról ír. Zárjuk a sort az alaposan megerősödő Besiktassal: a török élcsapat kétmillió euróért megvette a Werder Brementől a portugál középcsatárt, Hugo Almeidát, az Atlético Madridtól 900 ezerért a kiváló szélsőt, Simao Sabrosát (a nyáron ingyen megszerezhették volna mindkét játékost, hiszen akkor lejárt volna szerződésük). Hogy ne unja meg egymást az isztambuli hétköznapokban a két portugál és családja, arról a Valenciától 800 ezerért kölcsönvett válogatott honfitárs, a középpályás Manuel Fernandes gondoskodik – de a keretben lévő négy brazillal is könnyen megértik majd magukat; utóbbi duó pedig a Guti, Bernd Schuster párossal is beszélgethet egy kiadósat.

 ÁTIGAZOLÁSOK 2011
LIGUE 1
GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Salif Sané (Girondins Bordeaux B)
Távozott: David Bellion (Nice, kölcsönbe), Henri Saivet (Angers, k.)
LORIENT
Érkezett:
Távozott: Jonas Sakuwaha (Al Merreikh Omdurman, ingyen), Alban Joinel (Jeanne d’Arc Carquefou, k., i.)
NANCY
Érkezett: Ronan Le Crom (klubnélküli)
Távozott: 
CAEN
Érkezett: Grégory Proment (Antalyaspor, i.)
Távozott: 
STADE BREST
Érkezett:
Távozott: Filipposz Darlasz (Atromitosz, k., i.)
LENS
Érkezett: 
Távozott: Abdoulrazak Boukari (Rennes, 5 000 000 euró)
MONACO
Érkezett: Sani Kaita (Metaliszt Harkiv, kölcsönből vissza)
Távozott: Eduardo Costa (Vasco, k., i.), Sani Kaita (Iraklisz, i.)
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Jules Goda (klubnélküli), Cédric D’Ulivo (Ajaccio, kv.), Rod Fanni (Rennes, 4 000 000)
Távozott: Rudy Riou (Charleroi), Hatem Ben Arfa (Newcastle, 6.000.000)
STADE RENNES
Érkezett: Abdoulrazak Boukari (Lens, 5 000 000)
Távozott: Rod Fanni (Marseille, 4 000 000)
AUXERRE
Érkezett: Dzsung Dzso Guk (FC Szöul, i.), Dieylani Fall (Diaraf Dakar, i.)
Távozott: Jérémy Huyghebaert (Mechelen)
TOULOUSE 
Érkezett: Luis Mejía (Fenix, k.)
Távozott: 
NICE
Érkezett: Nemanja Pejcsinovics (Rad Beograd, 1 000 000), David Bellion (Bordeaux, k.), Raúl Fernández (Universitario, i.), Kévin Malaga (klubnélküli)
Távozott: Mickaël Poté (Le Mans, k.), Raúl Fernández (Universitario, k.)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Éverton Santos (Goiás, kv.)
Távozott: Mateja Kezsman (szerződését felbontották), Jérome Rothen (szerződését felbontották)
ARLES
Érkezett: Dianbobo Baldé (Valenciennes, i.)
Távozott: Elamine Erbate (Raja Casablanca, 200 000), Benjamin Psaume (Troyes, i.), Hamör Buazza (Iraklisz, i.), Angelosz Baszinasz (szerződését felbontották), Angelosz Hariszteasz (szerződését felbontották)
VALENCIENNES
Érkezett: Guillaume Loriot (Le Mans, i.)
Távozott: Dianbobo Baldé (Arles, i.), Seid Khiter (Laval, i.)
MONTPELLIER
Érkezett:
Távozott: Anthony Scribe (Alfortville, k., i.)
SOCHAUX
Érkezett:
Távozott: 
SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Távozott: Sébastien Grax (szerződését felbontották)
OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:
 
HOLLANDIA
AZ ALKMAAR
Érkezett:
Távozott: Gijs Luirink (Cambuur, k.), Gill Swerts (Feyenoord, k., i.)
AJAX AMSTERDAM 
Érkezett: Bruno Silva (Internacional, kv.), Darío Cvitanich (Pachuca, kv.)
Távozott: Mido (szf.)
PSV EINDHOVEN 
Érkezett:
Távozott: Ibrahim Afellay (Barcelona, 3 000 000), Nordin Amrabat (Kayserispor, 1 100 000), Funso Ojo (Venlo, k.)
FEYENOORD 
Érkezett: Gill Swerts (AZ Alkmaar, k., i.), Jhonny van Beukering (klubnélküli)
Távozott: Fedor Szmolov (Dinamo Moszkva, kv.)
 
PORTUGÁLIA
BENFICA 
Érkezett: José Luis Fernández (Racing Club, 1 500 000), Patric (Avaí, kv.), Marcel (Santos, kv.), Jardel (Olhanense)
Távozott: Patric (Atlético Mineiro, 1.000.000), Marcel (Vasco), Leandro Silva (szf.)
FC PORTO 
Érkezett: Diogo Viana (Venlo, kv.), Tomás Costa (CFR Cluj, kv.), Sebastián Prediger (Cruzeiro, kv.), Diego Váleri (Almería, kv.), Tengarrinha (Santa Clara, kv.)
Távozott: Wason Rentería (Nacional), Diego Váleri (Lanús, i.), Sebastián Prediger (Colón, k.), Diogo Viana (Aves, k.), André Castro (Sporting Gijón, k.)
SPORTING 
Érkezett: Milan Purovics (Belenenses, kv.), André Martins (Belenenses, kv.), Pereirinha (Guimaraes, kv.)
Távozott: André Martins (Pinhalnovense, k.), Milan Purovics (Cercle Bruges, k.), Pereirinha (Kavala, k.)
 
TÖRÖKORSZÁG
FENERBAHCE
Érkezett: 
Távozott: Colin Kazim-Richards (Galatasaray, i.), Gökhan Ünal (Istanbul BB, k.)
GALATASARAY 
Érkezett: Colin Kazim-Richards (Fenerbahce, i.), Juan Emmanuel Culio (CFR Cluj, 2 000 000), Anil Dilaver (Galatasaray II), Cem Sultan (Galatasaray II)
Távozott: Elano (Santos, 2 900 000), Ali Turan (Antalyaspor, i.), Musa Cagiran (Konyaspor, i.)
BESIKTAS 
Érkezett: Simao (Atlético Madrid, 900 000), Hugo Almeida (Werder Bremen, 2 000 000), Manuel Fernandes (Valencia, 800 000)
Távozott: Tomas Zapotocny (Sparta Praha, i.), Filip Holosko (Istanbul BB, k.), Michael Fink (szerződését felbontották), Umut Kaya (Besiktas II)
TRABZONSPOR
Érkezett: Piotr Brozek (Wisla Krakóv, 800.000), Pawel Brozek (Wisla Krakóv, 2.000.000), Mehmet Cakir (Ankaragücü)
Távozott: Faty Papy (szerződését felbontották)
BURSASPOR
Érkezett: 
Távozott: Ramazan Sal (Boluspor)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik