Tovább álmodozhatnak a Vasas futballpalántái

GALAMBOS DÁNIELGALAMBOS DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2010.04.30. 22:33
null
A Slavia elleni győzelemmel kezdte a napot a Vasas
Címkék
A 15 éves korosztály legtekintélyesebb tornáján, a Nike Premier-kupán képviseli Magyarországot a honi selejtezők győztese, a Vasas. És ha Fortuna csak egy kicsit is karon ragadja a pasaréti-angyalföldi fiúkat, joggal remélhetik, hogy augusztusban a Manchester United carringtoni edzőcentrumában, azokon a füves pályákon játszhatnak a világ legjobb 15 évesei ellen, amelyeken nap mint nap Wayne Rooney és társai tréningeznek. 

Hogy miért is olyan jelentős viadal a Premier-kupa? Válaszért jobb, ha Carlos Tévezt idézzük, aki maga is résztvevője volt 1999-ben.

"Még mindig őrzöm otthon a vitrinemben azt a trófeát, amit azért kaptam, mert én lehettem az argentínai kvalifikációs torna gólkirálya és MVP-je - mesélte őszinte büszkeséggel a Premier-kupa szervezőinek a Manchester City támadója. - Pedig még csak meg sem nyertük a hazai selejtezőt. De akkor is a világ egyik legelismerésreméltóbb utánpótlás-tornája, és életem egyik nagy élménye."

Argentínát anno a Rosario képviselte a világdöntőben, ahová ezúttal a Vasas fiataljai vágynak. "Mindössze" néhány ezer európai klubcsapatnál kell jobbnak lenniük ahhoz, hogy a 2006 óta folyamatosan a Manchester United edzőbázisán megrendezett húsz elitcsapat egyike legyenek.

A kontinensről ugyanis mintegy 3000 együttes kezdte meg a selejtezőket hazájában tavaly, hogy aztán az országos győztesek és a vendéglátó Aarhus húsztagú mezőnye a két világdöntőt érő helyért viaskodjon Dániában.

A Vasas a Felcsúton megrendezett honi nyolcas döntő fináléjában a Nyírsulit 1-0-ra legyőzve harcolta ki a kontinentális döntőbeli szereplést, a csütörtöki utazás után pénteken reggel pedig már a cseh "bajnok" Slavia Praha ellen kellett helytállnia. Sikerült.

Az esős, mély talajú pályán Omar El-Sheriff mintegy 30 méterről eleresztett bombája landolt a prágai kapuban, az egy szem, de annál látványosabb találat márpedig elég volt ahhoz, hogy győzelemmel kezdjenek fiataljaink. Következett a Porto. (A portugálok mellett a PSV Eindhoven, a Crvena zvezda, a horvát Dinamo és a Bröndby számít a legnevesebb idei részvevőnek, a kiemelt nemzetek - Anglia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Brazília legjobbjai például - automatikus résztvevői a manchesteri világdöntőnek.)

A huszonnégyszeres portugál bajnok tehetségei egyetlen góllal bizonyultak jobbnak a mieinknél, noha az első félidőbeli szemfüles találatuk után nem nagyon sikerült eljutniuk a Németh Márk őrizte magyar kapuig. Csakhogy a Vasas támadóinak sem nagyon, így aztán a délelőtti etap után három pont virított a "Vasas Academy" név mellett.

Túl sok pihenő éppenséggel nem jutott az angyalföldi fiataloknak, a háromnegyed egykor véget ért presztízsmeccs után háromkor újabb ellenfél igyekezett megtréfálni a mieinket: a lengyel Legia Warszawa.

Mi tagadás, az 1999-es barcelonai BL-fináléra hajazó meccsen összejött nekik, az utolsó pillanatokban szerzett két góllal fordították meg a partit. Jóllehet addig egyedül az volt a kérdés, Pásztor Márk első félidei meseszép találatát (a csatár a csapatkapitány Kollár Márk hajszálpontos beadását kezelte le pompásan, majd lőtte a labdát a lengyel kapuba), egy, kettő vagy három góllal fejelik meg a piros-kékek. Eggyel sem tudták, a futball íratlan törvényei pedig ezúttal is érvényesek maradtak...

A letaglózónak hitt 2-1-es vereség azonban nem törte össze a magyar fiatalokat, a HJK Helsinkin sikeresen álltak bosszút. Az üvöltő szélben lejátszott meccsen a jobbhátvéd Primusz Renátó egy szépségdíjas szóló után ballal bombázott a finn kapuba, a sikeresen megőrzött előny pedig annyit tett, az egy nap alatt négy iszonyatos tempójú (még ha csak kétszer húszpercesek is voltak) mérkőzéseken a mieink hat pontot gyűjtöttek.

Hogy az mire elég, csupán szombaton derül ki, amikor a csoport másik négy tagja feszül egymásnak (HJK-Legia és Porto-Slavia meccset rendeznek).

A Vasas fiataljainak ezúttal nem marad más dolguk, minthogy kiszurkolják a számukra kedvező eredményt.

Ha ugyanis a HJK nem kap ki a Legiától, a Vasas a két továbbjutó egyikeként a legjobb nyolc között folytathatja. 

NIKE PREMIER-KUPA, EREDMÉNYEK
Vasas-Slavia Praha 1-0
Porto-Legia Warszawa 1-1
Porto-Vasas 1-0
Slavia Praha-HJK Helsinki 0-0
Legia Warszawa-Vasas 2-1
Porto-HJK Helsinki 0-0
Vasas-HJK Helsinki 1-0
Slavia Praha-Legia Warszawa 2-1
 AZ ÁLLÁS
1. Vasas42-23-36 pont
2. Porto31202-15
3. Legia31114-44
4. Slavia31112-24
5. HJK3-210-12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik