Megvonták az állami támogatást a labdarúgástól

Vágólapra másolva!
2010.03.29. 18:14
null
Csata után: magatehetetlenül fekvő drukker Athénban egy összecsapás után (Fotó: Action Images, archív)
Görögország azonnali hatállyal megszüntetett minden, a profi labdarúgásnak juttatott támogatást. A görög kormányzat indokul a folyamatos lelátói rendbontásokat hozta fel.

Legutóbb múlt hét csütörtökön, a Görög Kupa elődöntőjében csaptak össze a Kavala és az Arisz drukkerei, akik a pályán is folytatták a verekedést. Tették mindezt annak ellenére, hogy az Arisz fanatikusai elvileg ki voltak tiltva az idegenbeli találkozókról...

„Mindenkivel, így az összes szurkolói csoporttal is megpróbáltunk tárgyalni, de nem hallgatott senki a józan ész szavára, a pályákon dzsungeltörvények uralkodnak, csak az erőszak irányít. Így aztán arra a döntésre jutottunk, hogy nem fizetjük a labdarúgópályákon eluralkodott erőszakot a görög adófizetők pénzéből" – nyilatkozta Panajotisz Bicakszisz, a sportért felelős államtitkár.

A legnagyobb csapás a csapatokra, hogy az állami kézben levő fogadóiroda-hálózat, az OPAP – a görög labdarúgás egyik legnagyobb szponzora – a kormányzati döntés hatására nem fogja kifizetni a csapatoknak (elméletileg) járó 40 millió eurós összeget. Az OPAP évi 23 millió eurót juttat a görög Szuperliga csapatainak, 9 milliót a másod- és harmadosztályú egyesületeknek, 3 milliót a labdarúgó-szövetségnek és 5 milliót egyéb, labdarúgásokkal kapcsolatos projekteknek.

„Az OPAP nem hajlandó finanszírozni a labdarúgásban uralkodó szégyenletes körülményeket" – mondta Bicakszisz.

Az állami támogatás megvonása alól mentesül a nyári világbajnokságra készülő görög válogatott. A görögök drasztikus lépéseket terveznek: a jövőben súlyosabb büntetések várhatnak a klubokra a rendbontások miatt, a visszaeső, „balhés" csapatoknak pedig fel is függeszthetik a játékjogát. Felgyorsítják a szurkolói kártyarendszer bevezetését is. Tegyük hozzá az ügyhöz: a rendkívül népszerűtlen gazdasági megszorító intézkedéseket hozó görög kormánynak nem jött rosszul, hogy egy „kicsit" a labdarúgáson is spórolhat...

NAGY GONDOK LEHETNEK

A görög klubokat nagyon súlyosan érintheti a kormányzati döntés. 1985 óta harmadára estek vissza a jegyeladások a labdarúgó-mérkőzésekre, így a jegyáremelések ellenére lecsökkentek a klubok bevételei.

A 2008–2009-es szezonban 306 erőszakos cselekményt jegyeztek fel Görögország stadionjaiban. A legtöbb helyszínt már kamerarendszer figyeli, a szurkolói kártyák bevezetésében brit szakértők segítenek.

2007-ben két hétre Görögország összes stadionját bezárták, miután március 29-én 500 Panathinaikosz- és Olympiakosz- fanatikus csapott össze egy előre megbeszélt helyen. A szezon eddigi legnagyobb balhéját a két, ősellenségnek számító szaloniki nagy klub (Arisz, PAOK) huligánjai provokálták, mikor egy U17-es meccsen csaptak össze. Az országban 270 szervezett szurkolói klub működik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik