Bundagyanú Vanczák Vilmos svájci klubjánál

Vágólapra másolva!
2010.03.22. 20:17
null
Serey Die térden, piros lap a kézben: az utolsó előtti kiállítás februárban a Neuchatel ellen (Fotó: Action Images)
Svájci lapértesülések szerint elképzelhető, hogy manipulálták a Vanczák Vilmost is foglalkoztató FC Sion labdarúgócsapatának múlt szerdai, Grasshoppers elleni bajnoki mérkőzését. Szokatlan módon a sioni klubelnök a csapat elefántcsontparti légiósa, a mérkőzésen kiállított Geoffrey Serey Die személyében már egy gyanúsítottat is megnevezett. Vanczák nem játszott az ominózus mérkőzésen.

„Egy futballban járatos londoni barátom hívott fel még csütörtökön, és elmondta, hogy előző este egy fogadóirodában járva azt tapasztalta, hogy a bennfenteseket arra biztatják, fogadjanak bátran a Grasshoppersre, mert valami különleges fog történni a mérkőzésén" – idézi a svájci Le Temps internetes kiadása Christian Constantint, a Sion tulajdonos-elnökét.

„Másnap aztán, amikor a barátom összefutott a fogadásra biztatók egyikével, az mondta is neki, hogy tessék, az történt, amit megjósolt" – folytatta Constantin. A mérkőzést a Grasshoppers úgy nyerte meg 2–0-ra, hogy a 38. percben, még gól nélküli állásnál kiállították a sioniak elefántcsontparti középpályását, Geoffrey Serey Diét.

A beszámolók szerint a piros lapot eredményező szabálytalanság feltűnően buta volt: Serey Die egy vita során megütötte ellenfelét. A Le Temps malíciózusan megjegyzi azt is, hogy a Sion játékosai valószínűleg több energiát mozgósítottak gyatra produkciójuk megmagyarázására az öltözőben, mint az eredmény esetleges megfordítására a játéktéren. A mérkőzésen történtek és a baráti figyelmeztetés között Constantin összefüggést gyanít.

„Egyelőre megilleti őt az ártatlanság vélelme, de mentalitásánál és helyzeténél fogva ideális célpont lehet (a megvesztegetők számára)" – nyilatkozta a klubelnök, aláhúzva: a játékosnak 18 hónap alatt ez volt a negyedik kiállítása. Sorozatos fegyelmezetlenségéért már 90 ezer eurónyi büntetést rótt ki rá, amely éves keresete egyharmadának felel meg.

„Ha az ember visszagondol, sorra veszi a kiállításokat és az utolsó percekben elveszített pontokat, akkor kitör rajta a paranoia – magyarázta az elnök, miért gyanakszik. – Serey Die olyan srác, akinek soha sincs pénze. Mondja is mindig, hogy sokat kell hazaküldenie a családjának. Aztán amikor kérdőn néztem rá az ősszel, amint kiszáll egy Porsche Cayenne-ből, azt mondta, hogy a menedzserétől kapta."

A játékosa idei „négy-öt" mobilszám-cseréjét is gyanúsnak találó Constantin azonnal értesítette a svájci ligát és a svájci hatóságokat, és zéró toleranciát ígért arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy manipuláció történt, és annak Serey Die vagy akárki más a csapatból valamilyen módon részese volt.

A 2–0-s eredmény önmagában nem volt feltűnést keltő: a hazai pályán játszó, győztes Grasshoppers a mérkőzés előtt négy ponttal megelőzte a Siont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik