Kenőpénz a kínai válogatottságért

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.01.27. 17:15
null
Bárki bekerülhet? (Fotó: Action Images)
Helyi lapértesülés szerint súlyos kenőpénzt kell fizetniük a kínai labdarúgóknak, ha be akarnak kerülni hazájuk válogatottjába.

A sanghaji Oriental Morning Post e heti kiadása szerint az U20-as keretbe történő meghívás 80 ezer jüanba (2.3 millió forint) kerül a játékosoknak, míg ugyanez a felnőtteknél 100 ezret (2.9 millió forint) kóstál. A nagyválogatottbeli pályára lépés díja 200 ezer jüan (5.8 millió forint).

A „tarifarendszer" hátterében vélhetően az áll, hogy a nemzeti csapatban szereplő futballisták nagyobb anyagi igényeket támaszthatnak klubjaik felé, ráadásul megnő az esélyük a jövedelmező külföldi szerződésre.


Az újságcikkből nem derül ki pontosan, hogy kinek kell befizetni az összegeket, a szerző ugyanakkor megjegyzi, hogy vélhetően ezért kerülnek gyengébb képességű labdarúgók is a – világranglista 97. helyén szerénykedő – válogatottba.

A fogadási botrányoktól megrendült kínai szövetségben nemrég menesztették az elnököt, két vezetőt pedig őrizetbe vettek.

Decemberben húsz klubalkalmazottat és játékost állítottak elő azzal a gyanúval, hogy pénzzel vagy fenyegetéssel befolyásolták a mérkőzések kimenetelét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik