Újabb „olasz” labdarúgóarany: Padánia nyerte az el nem ismert nemzetek vb-jét

Vágólapra másolva!
2009.06.28. 12:46
Padánia győzelmével zárult a 2009-es VIVA labdarúgó-világbajnokság, amelyet a FIFA által el nem ismert nemzetek válogatottjainak írnak ki. Az északolaszok megvédték 2008-as címüket. A csapatban van ismert név bőven: elég, ha a döntőn is játszó Maurizio Ganzot (ex-Inter és -AC Milan), a chievós Federico Cossatót vagy testvérét, Michele Cossatót említjük.

PADÁNIA–KURDISZTÁN 2–1: A HÁZIGAZDÁK A CSOPORTMECCSEKEN IS NYERTEK

PADÁNIA–KURDISZTÁN 2–1: A HÁZIGAZDÁK A CSOPORTMECCSEKEN IS NYERTEK


AZ NF TAGJAI

Európa: Alsó-Szászország, Csecsenföld, Észak-Ciprus, Gozo, Koszovó, Lappföld, Monaco, Okcitánia, Padánia, Provence, Romani, Saugeais, Sealand, Szardínia, Vallónia.
Afrika: Casamanca, Dél-Kamerun, Maszájföld, Nyugat-Szahara, Szomáliföld, Zanzibár.
Ázsia: Arámi-Szíria, Chagos-szigetek, Dél-Molucca, Kurdisztán, Nyugat-Pápua, Tibet.
Észak-Amerika: Grönland.
Dél-Amerika: Húsvét-szigetek.
Óceánia: Kiribati, Yap.
Négyezer néző volt kíváncsi a veronai Bentegodi-stadionban a FIFA által el nem ismert nemzetek vb-jének döntőjére: a Lega Nord által életre hívott padániai válogatott 2–0-ra győzött Kurdisztán ellen Andrea D’Alessandro 73. és Andrea Casse 74. percben szerzett góljának köszönhetően.

Ezzel a nyolc északolasz régiót tömörítő padániaiak megvédték 2008-as bajnoki címüket, amelyet az Arameans Suryoye – azaz az arámi-szírek – ellen szereztek meg.

A régiónak saját szövetsége és bajnoksága is van, amely nem tartozik az Olasz Labdarúgó-szövetség (CONI) égisze alá. Padánia egyértelmű esélyese volt a vb-nek volt (egykori és jelenlegi) Serie A-s és Serie B-s játékosaival: a csapat egyébként is csak tizenegyesekkel bukott el mérkőzést 1998 óta, tehát közel tizenegy éve őrzi kvázi veretlenségét.

A VIVA-vb csak egy a több, FIFA által el nem ismert válogatottaknak kiírt torna közül. 2006-ban a németországi világbajnokság előtt Észak-Ciprus nyerte az „állam nélküli” országok bajnokságát (FIFI Cup) – ők aztán novemberben még az ELF-kupát is begyűjtötték.

2005-ben Dél-Molukka győzött Csecsenföld ellen az UNPO-kupán, a legnagyobb megmérettetések egyike pedig még csak most jön: az 1989 óta megrendezett Sziget-játékokra Alandra mennek az autonómiát élvező szigetek válogatottjai.

A házigazdákon kívül Bermuda, Ródosz, Jersey, Minorca, Fröya, Gibraltár, Saaremaa, Götland, a skóciai Nyugati-szigetek és a walesi Ynis Mon indul.

VIVA-VB 2008: LAPPFÖLD–KURDISZTÁN. PARÁDÉS GÓLÖRÖM 0:23-NÁL


A VIVA-VB 2009-ES INDULÓI

  • PADÁNIA: nyolc északolasz tartomány csapata az Északi Liga párthoz kötődik. A válogatott nívós játékerőt képvisel, többek között a horvát NK Zagrebet is legyőzte már – persze ez érthető, ha belegondolunk, több olasz profi is szerepel náluk.
  • (IRAKI) KURDISZTÁN: Irak autonóm régiója, a játékosokat a kurd ligából válogatják be. Ezt a bajnokságot azért alapították meg, mert a kurd csapatok rendszeresen panaszt tettek az iraki ligában uralkodó (nekik hátrányos) viszonyok miatt. 2011-ben a kurdok rendezik a VIVA-vb-t.
  • OKCITÁNIA: Délfrancia kulturális régió, de élnek okcitánok Olaszországban és Spanyolországban is. A regionális labdarúgó-szövetséget több mint egy évszázada alapították.
  • SÁPMI (LAPPFÖLD): A Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Oroszországban élő lappok szövetsége 2003-ban csatlakozott az El Nem Ismert Országok Szövetségéhez (NF), játékosai többsége az első két ország ligáiban játszik. Legnagyobb nevük Morten Gamst Pedersen, de a Blackburn játékosa még nem játszott a lapp válogatottban – a norvégban annál inkább. A csapat egyszeres VIVA-világbajnok.
  • PROVENCE: Még egy délfrancia régió, a provence-iak 1921 óta játszanak mérkőzéseket válogatottjukkal, de 2008-ig nem arattak egyetlen győzelmet sem. Ekkor viszont végre le tudták győzni Monacót 3–2-re…
  • GOZO: A Málta melletti szigeten 31 ezer ember él, a legenda szerint itt tartotta fogva Kalüpszó Odüsszeuszt. Az apró nemzetet történelme során szinte végig Málta kormányozta. A Gozo FC a máltai másodosztályban szerepel, a válogatott először vett részt világbajnokságon – jövőre már rendező lesz.

HÍRES JÁTÉKOSOK, AKIK JÁTSZHAT(NÁ)NAK A VIVA-VB-N IS

  • Jesper Grönkjaer (Grönland)
  • Federico Cossato, Maurizio Ganz (Padánia)
  • Morten Gamst Pedersen (Lappföld)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik