Rudolf, Tisza és Horváth Gábor a leginkább eladható külföldre

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2009.06.27. 15:36
Filipovics Vladan több magyar válogatott labdarúgó, így többek között Gera Zoltán, Juhász Roland és Huszti Szabolcs menedzsere. Az F-Group menedzseriroda vezetőjével futballistái legutóbbi szezonjáról, illetve a játékosok jövőbeni lehetőségeiről beszélgettünk. Filipovics elmondta, nyolcvan százalék esélyt lát rá, hogy Juhász Roland a nyáron elhagyja csapatát, a belga az Anderlechtet, míg az itthon szereplők közül elsősorban Rudolf Gergely, Tisza Tibor és Horváth Gábor külföldre szerződését valószínűsíti.
Filipovics Vladan játékosai a válogatott edzésén: előtérben Rudolf, mögötte Gera, Gyepes és Tóth, a háttérben balra Huszti
Fotó: Németh Ferenc (NS-archív)
Filipovics Vladan játékosai a válogatott edzésén: előtérben Rudolf, mögötte Gera, Gyepes és Tóth, a háttérben balra Huszti
Filipovics Vladan játékosai a válogatott edzésén: előtérben Rudolf, mögötte Gera, Gyepes és Tóth, a háttérben balra Huszti
Fotó: Németh Ferenc (NS-archív)
Filipovics Vladan játékosai a válogatott edzésén: előtérben Rudolf, mögötte Gera, Gyepes és Tóth, a háttérben balra Huszti

JUHÁSZ – NYOLCVAN SZÁZALÉK, HOGY TÁVOZIK

Magyar szempontból kétségkívül Juhász Roland esetleges átigazolása lehet a nyári uborkaszezon slágertémája. A belga Anderlecht magyar válogatott védőjének 2011-ig van szerződése csapatával, ám a brüsszeliek korábban jelezték, megfelelő ajánlat esetén elengednék a 26 éves játékost.

Azóta több külföldi forrás is arról számolt be, hogy Juhászt többek között az Inter, az AC Milan, a Juventus és az Arsenal is megfigyelte, bár konkrét ajánlatot még egyetlen klub sem tett érte.

A legelszántabb érdeklődőnek sokáig az Aston Villa tűnt, ám miután látták játszani a védőt a Standard Liege ellen, Martin O'Neill, az angolok szakvezetője közölte, más típusú védőre van szüksége. Ennek ellenére menedzsere szerint továbbra is jó esély van rá, hogy Juhász a nyáron távozik Brüsszelből.

„Juhász évek óta kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt nyújt a válogatottban és az Anderlechtben, ám eddig a belgák ragaszkodtak Rolandhoz, ezért nem kerülhetett komolyan szóba távozása. Most viszont hajlandóak lennének megválni tőle. A kérdés csak az, hogy a válság közepette lesz-e olyan klub, amely hajlandó megfizetni az ötmillió euró körüli vételárát” – nyilatkozta Filipovics Vladan, aki nyolcvan százalék esélyt lát rá, hogy a futballista klubot vált a nyáron.

„Jövő héten indul be igazából az európai átigazolási piac, attól kezdve pedig nagyon sok olyan mozgás történhet különböző csapatoknál, amelyek Roland jövőjére is kihathatnak” – tette hozzá a játékosügynök.

Filipovics csapatneveket nem említett, de nem cáfolta azt az értesülést, hogy jelenleg egy másik labdarúgója, Halmosi Péter csapata, a Hull City tűnik a legkomolyabb érdeklődőnek. Azt azonban hangsúlyozta a menedzser, hogy a piac augusztus végi zárásáig még sok minden megtörténhet, vagyis nagyon hosszúra is nyúlhat Juhász története.

HUSZTI – „ELSŐ ÉVÉBEN HENRY IS KEVESEBBET JÁTSZOTT A BARCÁBAN”

Filipovics a télen a Hannovertől a Zenithez szerződő Huszti Szabolcs esetében is hosszú történetre számít, de nem az átigazolási piacon, hanem Szentpéterváron.

„Az igaz, hogy Szabolcs tavasszal kevesebbet játszott a Zenitben, mint amennyit szeretett volna, de szó sincs arról, hogy megbántuk volna az oroszországi szerződést. Ha egy légiós új közegbe, új csapatba kerül, Magyarországon sokan azt várják, hogy rövid idő alatt alapemberré váljon, holott külföldön ez sokszor még a legnagyobb sztároknak sem sikerül” – fogalmazott a menedzser Husztival kapcsolatban.

„Elég csak Thierry Henry példáját említeni, aki első évében még közel sem volt meghatározó játékosa a Barcelonának, mert időre volt szüksége ahhoz, hogy megszokja Spanyolországot, azt az új légkört, amelybe került. És ez nem edzőfüggő, Huszti esetében sem. Egyszerűen fel kell vennie azt a ritmust, amit Oroszországban elvárnak tőle, ez a felkészülési időszakban sikerülni is fog neki, és az őszi szezonban már fontos tagja lesz a csapatnak” – mondta Filipovics.

AKIKNEK BIZTOS A HELYÜK – GERA, HALMOSI

Husztihoz hasonló a helyzete Halmosi Péternek is, aki az angol másodosztályú Plymouthtól tavaly nyáron a Premier League újoncához, a Hull Cityhez szerződött, ami hatalmas ugrást jelentett számára. A menedzser szerint a középpályásnak nincs oka az elégedetlenségre, hiszen 18 alkalommal pályára léphetett a világ legerősebb bajnokságában. Ugyan csak négyszer volt kezdő, de ez érthető, mert ilyen magas szinten korábban nem szerzett tapasztalatot. „A tanulóév letelt, a következő szezonban pedig akár állandó kezdő is lehet Halmosi, képességei alapján erre minden esélye megvan” – jelentette ki a menedzser.

A másik angol első osztályú játékosával, Gera Zoltánnal kapcsolatban arról beszélt Filipovics, hogy a Fulham középpályásának az első hónapokban beilleszkedési nehézségei voltak, és a formája sem volt megfelelő, ám ezen túl van, így hamarosan egyik erőssége lehet csapatának. A játékosügynök elmondta, Halmosinak és Gerának is jó helye van jelenlegi együttesénél, a nyáron nem terveznek váltást egyik játékosnál sem.

Ugyanez elmondható a belga Genk középpályásáról, Tóth Balázsról és a hosszú sérülés után tavaly nyáron az angol másodosztályú Cardiff Cityhez szerződő Gyepes Gáborról is.

A védő ugyan egy kicsit csalódott lehet, mert csapatával nem sikerült kiharcolniuk a feljutást (egyetlen gólon múlott, hogy lemaradtak a felsőházi rájátszásról), ám alapemberré vált a walesi klubban, amely idény közben három évre meg is hosszabbította nyáron lejáró szerződését. Vele kapcsolatban menedzsere megjegyezte, ősszel akár a válogatottban is helyet követelhet magának.

Jó szezont zárt Vanczák Vilmos is, aki az FC Sionnal Svájci Kupát nyert, és mivel állandó kezdő, és 2011-ig szerződése van, neki biztos helye van csapatánál.

AKIKNEK A JÖVŐJE MÉG BIZONYTALAN – RÓSA, TŐZSÉR, FECZESIN

Filipovics Vladan futballistái közül Rósa Dénes is remek tavaszt tudhat a háta mögött, hiszen hosszú angliai mellőzöttség után (két évig volt a Wolverhampton futballistája, de nagyon keveset játszott) a skót első osztályú Hiberniannál 12 találkozón pályára lépett, és a vezetőség elégedett is vele. Szerződése azonban lejárt, és egyelőre még nem döntött a folytatásról. Kapott ajánlatot László Csaba együttesétől, a Heartstól, de még az is lehet, hogy a Hiberniantől távozó finn menedzser, Mika-Matti Paatelainen magával viszi következő csapatához, bár azt még nem tudni, hogy a szakember hol folytatja.

Az angol másodosztályú Plymouthtól távozni szeretne Tímár Krisztián, akivel kapcsolatban csalódottan beszélt Filipovics.

„Tavaly több elismerést is kapott Tímár (a 2007–2008-as évad legjobbjának választották meg a Plymouth szurkolói, és egy szavazáson csapatkapitánynak is őt jelölték a drukkerek), és amikor ebben a szezonban is pályára lépett, ment neki a játék, volt, hogy a meccs legjobbjának is megválasztották, majd a következő találkozón mégsem kapott szerepet. Több lehetőségre vágyik, ezért új csapatot keresünk neki, elsősorban a Chamiponshipben szereplő csapatok jöhetnek szóba” – mondta Filpovics.

Genki csapattársával, Tóth Balázzsal ellentétben Tőzsér Dániel szezonjával már nem elégedett a játékosügynök, és ugyanez elmondható az olaszországi légiósokról, Feczesin Róbertről (Brescia) és Szatmári Lórándról (Reggina, az elmúlt fél évet kölcsönben a negyedosztályú Monopolinál töltötte) is. Mindhárom futballista klubjával tárgyalni fog Filipovics a játékosok jövőjéről, mert fejlődésük érdekében több játéklehetőségre lenne szükségük.

KÜLFÖLDRE MEHETNEK – RUDOLF, TISZA, HORVÁTH

Filipovics Valadannak persze nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is vannak játékosai, akik közül a debreceni Rudolf Gergelyt tartja a leginkább eladhatónak. A támadónak remek szezonja volt, amit az is bizonyít, hogy a héten ő kapta meg a Magyar Labdarúgó-szövetségtől a magyar NB I legjobbjának járó Bozsik József-díjat.

„Az itthon játszók közül Rudolf Gergely számít a legeladhatóbb játékosnak. Számára egy holland vagy német csapat lenne a legmegfelelőbb az előrelépés szempontjából” – határozta meg a két lehetséges célállomást a menedzser.

Filipovics szerint Rudolf mellett egy másik debreceni labdarúgó, a montenegrói válogatott kapus, Vukasin Polekszics is könnyen értékesíthető lesz a nyáron.

„Játékosaim közül az említetteken kívül az újpesti Tisza Tiborról és a fehérvári Horváth Gáborról mondhatom, megérett rá, hogy külföldön folytassa. Könnyen lehet, hogy az MTK-ban futballozó Hrepka Ádám és Pintér Ádám, a debreceni Oláh Lóránt és a kispesti Hercegfalvi Zoltán is elhagyja az országot” – zárta le értékelését Filipovics.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik