Platini: Két játékvezető kell; régen én is sokat színészkedtem

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2008.08.29. 08:36
Címkék
Michel Platini ismét reformötletekkel állt elő: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke nem támogatja a videóbíró bevezetését, viszont két játékvezetőt szeretne a mérkőzéseken látni, valamint módosítana az átigazolási időszakok hosszán is.
Platini reformokat sürget
Fotó: Imago
Platini reformokat sürget
Platini reformokat sürget
Fotó: Imago
Platini reformokat sürget

Az UEFA elnöke, Michel Platini reformjavaslatokkal állt elő – nem is eggyel. A korábbi kiváló francia futballista nem állt a videóbíró bevezetése mellett kardoskodók mellé, de módosítana a jelenlegi játékvezetői szokásokon.

„Nem szeretnék videóbírókat, viszont úgy gondolom, hogy négy szem sokkal többet lát, mint kettő, ezért inkább annak örülnék, ha sok más sportághoz hasonlóan a futballban is két játékvezető működne közre a meccseken" – mondta Platini.

A vezető érdekes kijelentéssel indokolta a változtatások szükségességét: elárulta, hogy sokszor színészkedett futballista korában.

„Játékos koromban én is sok szabadrúgást és tizenegyest provokáltam ki az ellenfél kapujának közelében műeséssel, mert tudtam, hogy a játékvezető messze van és úgysem látja pontosan, mi történt” – mondta a francia.

Platini az átigazolási szabályokon is változtatna, mivel nem tartja helyesnek, hogy a futballisták szezon közben is csapatot válthatnak.

„Úgy gondolom, át kell vizsgálnunk a jelenleg érvényes nyári és téli átigazolási időszak szabályozását – vázolta elképzelését a korábbi kiváló labdarúgó. – Több országban már júliusban vagy augusztus elején beindul a bajnokság, mégis harmincegyedikéig van lehetőség váltani. Ráadásul szezon közben is csapatot lehet cserélni. Mindenképpen el kell gondolkodnunk, jól működik-e ez a rendszer.”

Az UEFA-t jó ideje foglalkoztatja a 18 év alatti játékosok ügye. Az elnök úgy érzi, az európai élklubok túl korán csapnak le a tehetségekre, és elszipkázzák őket hazájuk bajnokságából. A stratégiai bizottság ülésén többek között felvetődött, hogy 18 év alatt meg kellene tiltani a labdarúgók átigazolását. Az egyik tervezet szerint a fiataloknak úgynevezett „első szerződést” kellene aláírniuk, ami nevelőegyesületüknél tartaná őket, amíg el nem érik a felnőttkort.

„Tizennyolc év felett már nem kényszeríthetjük a futballistákat, hogy első klubjuknál maradjanak – mondta Platini. – Ha viszont tizenhárom vagy tizennégy éves korukban aláírnának egy első szerződést, az stabilitást adna a karrierjüknek, emellett játékosként is biztosítva lenne a fejlődésük.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik