Bizarr csere: Bohemians helyett Bohemians a cseh élvonalban

Vágólapra másolva!
2008.05.30. 15:05
Címkék
Eldőlt: kiesett a cseh első ligából a Bohemians 1905 Praha. Feljutott az élvonalba… az FC Bohemians Praha. Nem elírás. A nagyhírű prágai „kenguruknak” két utódcsapata is van, melyek évek óta minden lehetséges fórumon kellemetlenkednek egymásnak. Hogy melyik a valódi Bohemians, és melyik a „bitorló”? Ezt már mindenki ítélje meg maga!
Akcióban az igazi „kenguruk”: a csapat a másodosztályból küzdheti vissza magát
Fotó: Imago
Akcióban az igazi „kenguruk”: a csapat a másodosztályból küzdheti vissza magát
Akcióban az igazi „kenguruk”: a csapat a másodosztályból küzdheti vissza magát
Fotó: Imago
Akcióban az igazi „kenguruk”: a csapat a másodosztályból küzdheti vissza magát

Kezdjük a történelemmel! A Bohemians csapatát 1905-ben alapították, AFK Vrsovice néven, arról a kerületről elnevezve, ahol a csapat megalakult.

A hamar rendkívül népszerűvé vált zöld-fehér gárda 1927-ben Ausztráliában túrázott, és ajándékba kaptak két kengurut – az állatok a prágai állatkertben leltek otthonra, a csapat pedig felvette a Bohemians („csehek") nevet, és a világhírűvé vált kengurus címert.

A „nép csapatának” számító Bohemians hatalmas népszerűségre tett szert, és ezt a kommunista hatalomátvétel után is megőrizte, főleg, hogy egyfajta függetlenségi szimbólumként funkcionált.

„A Sparta és a Dukla mögött ott állt a teljes államhatalom. A Dukla ráadásul a hadsereg csapata volt. A Bohemiansnak kevés kapcsolata volt a hatalommal, ezért nagyon sokan támogatták a prágaiak közül” – mondta Antonin Jelinek, a csapat szurkolói klubjának vezetője.

A csapat – melynek játékosa volt többek között a '76-os Eb-finálét eldöntő Antonín Panenka is – legnagyobb sikereit a nyolcvanas években aratta, egy kupagyőzelemmel (1982) és egy bajnoksággal (1983). A rendszerváltás után rosszul menedzselt csapat némi rablóprivatizáció után tulajdonosváltások során ment át, majd visszafizetetlen hitelei csődbe juttatták.

A Bohemianst kizárták a cseh ligából, majd a gárda meg is szűnt, miután megvonták tőlük a klublicencet.

A csapatot szurkolói élesztették fel, és Bohemians 1905 néven alakították újra, majd megvásárolták a Xaverov indulási jogát. Egy bökkenő volt: ezzel egy időben a volt FC Strizkov szó szerint kölcsönvette az FC Bohemians Praha nevet és a kengurus logót.

A szerződés 2006 nyarán járt le, és a cseh szövetség szerint a szurkolók által alapított Bohemians 1905 lett a jogutód. Az FC ehhez képest továbbra is használja a címert, a nevet és a színeket, és hosszú jogi csatározásba kezdett a „másik” Bohemiansszal.

Az esetet tovább bonyolítja, hogy a Xaverov második ligás helyéért az újjáalakult Bohemians 1905 mellett az FC Bohemians is harcba szállt – a szövetség végül az előbbieknek adta az indulási jogot.

A „bitorlók” ezek után bíróságon próbálták elperelni az 1905 indulási jogát, de vesztettek.

A 2007-08-as idény szolgáltatott elégtételt nekik: az FC Bohemians feljutott, a Bohemians 1905 kiesett, így jelenleg a „bitorlók” számítanak élvonalbeli csapatnak.

Az igazán pikáns azért az lenne, ha egy osztályban csapnának össze…

A „BITORLÓK”

FC BOHEMIANS
  • 1905: FC Strízkov néven megalakul a csapat, majd megszűnik 1931-ben
  • 1996: Újjáalakul a gárda
  • 2005: Kölcsönveszi egy szerződéssel a logót és a nevet, azóta FC Bohemians néven szerepel
  • 2008: Feljut az első osztályba

A „KENGURUK”


BOHEMIANS 1905
  • 1905: AFK Vrsovice néven megalakul a csapat
  • 1927: Felveszi a Bohemians nevet
  • 1982: Kupagyőzelem
  • 1983: Bajnoki győzelem
  • 2005: A százéves évforduló helyett csőd
  • 2006: A csapatot újjáalakítják a szurkolók Bohemians 1905 néven, megveszik a Xaverov indulási jogát
  • 2007: Az 1905 feljut az élvonalba
  • 2008: Kiesik az élvonalból, helyet cserélve az FC-vel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik