EURO-2012: a miniszterelnök vezeti a lengyel szervezőbizottságot

Vágólapra másolva!
2007.04.27. 13:30
Címkék
Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő vezeti a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését elnyerő lengyel szervezőbizottságot.
Lech Kaczynski és Viktor Juscsenko a cardiffi prezentáción
Reuters
Lech Kaczynski és Viktor Juscsenko a cardiffi prezentáción
Lech Kaczynski és Viktor Juscsenko a cardiffi prezentáción
Reuters
Lech Kaczynski és Viktor Juscsenko a cardiffi prezentáción

Az már a hét elején eldőlt, hogy a társrendező ukrán részről az államfő, Viktor Juscsenko vezeti a helyi szervezőket.

A két köztársasági elnök, Juscsenko és Lech Kaczynski - utóbbi a lengyel miniszterelnök ikertestvére -, pénteken írt alá együttműködési megállapodást Varsóban, és ekkor ismertették a 20 tagú lengyel szervezői bizottság tagjait, akik közül 15-en miniszterek is egyben.

"Véleményünk szerint akkor működhet igazán hatékonyan a szervezet, ha kormányzati személyek ülnek benne" - jegyezte meg Jaroslaw Kaczynski.

Az ukrán szervezőbizottságban Juscsenko elnök mellett a labdarúgó-szövetség vezetője, Hrihorij Szurkisz, valamint a Sahtar Donyeck tulajdonosa, Rinat Ahmetov is helyet kapott. Utóbbiak dúsgazdag, befolyásos üzletembernek számítanak.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a múlt szerdán adta Lengyelországnak és Ukrajnának a 2012-es Eb rendezési jogát. A győztesek nyolc, a második helyen záró olaszok négy szavazatot kaptak, míg a magyar-horvát pályázat nem szerzett voksot.

A két befutónak autópályákat, hoteleket és stadionokat kell meg-, illetve átépítenie. A beruházások több milliárd dollárra rúgnak.

"Ha Portugália, amely 10 millió lakosú és nem gazdag, meg tudta rendezni az Eb-t 2004-ben, akkor mi is képesek vagyunk rá" - jegyezte meg a lengyel miniszterelnök. (MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik