Lemondott a lengyel kormánybiztos

Vágólapra másolva!
2007.02.02. 10:33
Címkék
Újabb fordulat következett be a lengyel labdarúgás belső „háborújában”: csütörtökön késő este lemondott Andrzej Rusko, a szövetség (PZPN) élére január 19-én kinevezett kormánybiztos. Tomasz Lipiec sportminiszter elfogadta a döntést, s a 35 éves Marcin Wojcieszak jogászt, a Lengyel Olimpiai Bizottság munkáját is segítő szakembert bízta meg a feladatkör ellátásával.

Rusko távozása nagy meglepetést jelent, s erre semmi jel nem mutatott csütörtökön. Az eddigi kormánybiztos a lemondás előtti órákban március 2-ről március 11-re módosította a PZPN tisztújító közgyűlésének időpontját, majd utána megbeszélést folytatott a sportminiszterrel. Ezen a találkozón jelentette be döntését. Andrzej Rusko nem kommentálta határozatát.

A Gazeta Wyborcza nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy Rusko üzleti kapcsolatai nem tetszettek a kormányköröknek. A lemondott kormánybiztos ugyanis az elmúlt hetekben is vezette a lengyel élvonal gazdasági működését irányító társaságot, ezt pedig összeférhetetlennek tartja a sportminiszter. Rusko ugyanis társalapítója a Polsat televíziós-csatornának, amelyik versenybe száll az Ekstraklasa mérkőzéseiről, s félő, hogy jogtalan előnyt élvezett volna a volt kormánybiztos kettős pozíciója révén.

„Ismerem Marcin Wojcieszakot, jogászként közreműködött a szövetség alapszabály-módosításának kidolgozásában. De ezt leszámítva, semmi kapcsolata a labdarúgó-társadalommal” – jelentette ki Eugeniusz Kollator, aki alelnökként tevékenykedett a január 19-én felfüggesztett elnökségben.

Tomasz Lipiec sportminiszter már régóta készült a kormánybiztos kinevezésére, mert nem volt elégedett a PZPN lépéseivel a többtucat személy letartóztatásához vezető vesztegetési botrány kapcsán. A kínos ügy legutolsó lépéseként január közepén őrizetbe vették az elnökség egyik tagját, a játékvezető-bizottságban is tevékenykedő Wit Zelazkót.

Miután az elnökség még ezt követően sem akart lemondani, Tomasz Lipiec sportminiszter közölte: elvonja a testület hatalmát, és Andrzej Rusko ligaelnököt nevezi ki miniszteri biztosnak, amíg az új elnökséget meg nem választják. Az elnöki posztért – mások mellett – a korábbi kiváló labdarúgó, Grzegorz Lato is versenybe száll. A kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai arany- és ezüstérmes sportember tagja volt a PZPN felfüggesztett vezető testületének
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik