Algéria saját fiaként fogadja Zidane-t

Vágólapra másolva!
2006.12.10. 15:18
Címkék
Jót tett a közhangulatnak Algériában Zinedine Zidane (képünkön) látogatása. Az aranylabdás, a nyári világbajnokság után visszavonult labdarúgó húsz év után látogatott el újra szülei szülőhazájába.

A háborúk sújtotta észak-afrikai országban Zidane annak a projektnek a beindításának – pontosabban az avatási ünnepségen – vesz részt, amely egy olyan területet segít orvosi berendezésekkel ellátni, ahol 2003-ban földrengés pusztított.

A természeti katasztrófában 2300 ember meghalt, tízezer megsebesült, és százezren maradtak otthon nélkül.

A segítő akcióra még egy franciaországi jótékonysági mérkőzésen gyűjtötték össze a pénzt.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint az algériai szurkolók nagyon nehezen tudnak majd Zidane közelébe férkőzni, látogatását ugyanis a legkomolyabb biztonsági intézkedések kísérik.

Ez azonban nem csökkenti azt a lelkesedést, amely az ott-tartózkodását övezi.

"Zidane egy hős. Franciaországban nőtt fel, de minden algériai büszke arra, amit elért" – nyilatkozta a brit hírügynökségnek Malika Dzseddi, egy 23 éves egyetemista.

– Megbecsülést szerzett Algériának is, és példát mutatot minden fiatalnak ebben az országban" – tette hozzá a diák.

Ami a sokat vitatott "fejelést" illeti, a legtöbb algériai egyetért abban, hogy azt követően a külföldi média megpróbálta befeketíteni Zidane-t, és lerombolni az imázsát.

"Zizou a nyugalmáról is ismert, és azzal, hogy nekiment Materazzinak, csak a megaláztatás, a sértés ellen lépett fel" – fogalmazott egy taxisofőr, Abdelmalek Chefef.

Zidane utoljára 1986-ban járt Algériában. Ez hat évvel azelőtt történt, hogy kirobbantak a mintegy 200 ezer ember életét követelő, vallási jellegű zavargások az országban.

Zidane szülei 1962-ben vándoroltak ki Algériából Franciaországba, és Marseille-ben telepedtek le. A 90-es évek végének, a 21. század első felének egyik legnagyobb labdarúgója már a kikötővárosban született 1972 nyarán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik