Az UEFA kénytelen lesz felvenni Gibraltárt a tagjai sorába?

Vágólapra másolva!
2006.12.08. 15:11
Címkék
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalosan is elismerte, hogy Gibraltár felvételét tervezi tagjai sorába. A szervezet elnöksége (ügyvezető testülete) közleményében tudatta: "nem volt más választása", engedélyeznie kellett a tagjelöltséget, mert a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) júliusi döntése gyakorlatilag erre kötelezi.

A kommüniké arra is rámutat, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) ugyanakkor ezen a héten úgy határozott, hogy Gibraltár "nem felel meg a jogszabályi feltételeknek, hogy a FIFA tagja legyen".

A pénteki testületi döntés azt jelenti, hogy az UEFA januári kongresszusán meg kell tárgyalniuk a küldötteknek Gilraltár tagfelvételi kérelmét.

Spanyolország érthető módon ellenzi a pozitív elbírálást, mert állítja, hogy a britek által ellenőrzött terület fölött neki van fennhatósága.

Lars-Christer Olsson, az UEFA főigazgatója sajtótájékoztatón kijelentette: az elnökség nem favorizálta Gibraltár teljes jogú tagságát, de a kezeik a CAS döntése miatt meg vannak kötve.

"Elméletileg nem mondhattunk nemet – mondta Olsson. – Miután a szabályrendszerünk sportügyekben elfogadja a Sportdöntőbíróságot mint legfelsőbb bírói fórumot, elég furcsa lett volna, ha nem követjük a testület döntését."

"Ugyanakkor ez a kérdés ennél sokkal távolabbra mutat, hiszen mindenféle politikai ügy beszivároghat a futballba, így a baszk és a katalán nemzetiségi kérdés vagy a német tartományok saját statútumai."

"Politikailag korrekt megfogalmazásban ez egy érzékeny téma, az UEFA éppen ezért akarta követni a FIFA direktíváit. Eszerint csak a teljes mértékig önállónak elismert országok szövetségeit engednénk a tagjaink közé."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik