Fabien Barthez visszavonult

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2006.10.06. 11:53
Címkék
Hivatalosan is bejelentette visszavonulását Fabien Barthez. A kapus 1998-ban világbajnokságot, majd két év múlva Európa-bajnokságot nyert a francia válogatott tagjaként. A hálóőr egyáltalán nem szomorkodik amiatt, hogy eljött ez a pillanat és biztos benne, hogy futball nélkül is nagyszerűen érzi majd magát és megtalálja számításait az életben.
Barthez három vb-n őrizhette a francia válogatott kapuját
Barthez három vb-n őrizhette a francia válogatott kapuját
Barthez három vb-n őrizhette a francia válogatott kapuját
Barthez három vb-n őrizhette a francia válogatott kapuját

A 35 éves játékos 1990-től két idényen keresztül tartozott a Toulouse kötelékébe, de csak 1991. szeptember 21-én a Nancy ellen mutatkozott be a francia élvonalban. Majd egy igazi sztárcsapat, a korszak európai futballjának egyik meghatározó egylete, az Olympique Marseille szerződtette őt.

Első idényében francia bajnoki címet nyert és csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a müncheni döntőben a Milant verték 1-0-ra.

Barthez a nehéz napokban sem hagyta el a Marseille csapatát és amikor a másodosztályba száműzték őket, velük maradt.

Na, nem sokáig, hiszen egy év múlva elszerződött a Monacóhoz, ahol öt idényen keresztül 143 találkozón őrizte a csapat hálóját.

Időközben a válogatottal is a csúcsra ért: 1998-ban kezdőkapusa volt a hazai rendezésű vb-t megnyerő francia válogatottnak, majd két év múlva ugyancsak az ő nevével kezdődött az Európa-bajnoki címet nyerő együttes összeállítsa.

Ilyen sikerekkel a háta mögött, 29 évesen eljött az igazi nagy kiugrás lehetősége: leszerződtette őt a Manchester United!

Az angol klub a dán Peter Schmeichel távozása óta kereste a hosszútávú biztos megoldást, amelyet Alex Ferguson Barthezben vélt megtalálni. A manchesteriek 7.8 millió font kifizetését sem sajnálták érte, de nem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket: az amerikai Tim Howard kiszorította őt a kezdőből.

Barthez három évvel ezelőtt visszatért a Marseille-be, ahonnan most vonult vissza.

Pályafutása során 86 alkalommal őrizte a francia válogatott kapuját.

Dicsőségekben és eredményekben gazdag pályafutását némiképp beárnyékolta, hogy a Marseille kapusaként a Raja Casablanca elleni edzőmérkőzésen leköpte a találkozó marokkói játékvezetőt, amiért hathónapos eltiltást kapott.

A németországi világbajnokság előtt sokáig kérdőjeles volt, hogy a szövetségi kapitány, Raymond Domenech neki, vagy Grégory Coupet-nek szavaz bizalmat a kezdőben, végül Barthez ezt a csatát is megnyerte. Újabb világbajnoki címmel azonban már nem gazdagodott: a fináléban az olaszok legyőzték őket.

Zinedine Zidane mellett a franciák másik korszakos egyéniségüktől voltak kénytelenek elköszönni rövid időn belül, igaz a kapus esetében erre azért fel lehettek készülve, hiszen ő már 2005 májusában kijelentette: a németországi vb után befejezi aktív pályafutását. Nem beszélt a levegőbe…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik