Makelele-ügy: a FIFA támogatja a játékost

Vágólapra másolva!
2006.08.30. 15:19
Címkék
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szerint Claude Makelele következmények nélkül lemondhatja a szereplést a francia labdarúgó-válogatottban, még akkor is, ha Raymond Domenech szövetségi kapitány számít rá, s távollét esetére eltiltás kiszabását követeli.

Andreas Herren, a FIFA szóvivője szerint a Chelsea futballistájának nem kell tartania büntetéstől, hiszen a világbajnokság után többször közölte, befejezi nemzetközi pályafutását.

A hírt közlő BBC Sport arról is tájékoztatott, hogy Makelele levelet is írt Jacques Lambert-nek, a francia szövetség (FFF) igazgatójának arról, hogy nem kíván többet szerepelni a nemzeti tizenegyben. Negyvennyolc órával később Domenech kihirdette keretét a grúzok és az olaszok elleni Eb-selejtezőre, s a névsorban szerepelt a Chelsea futballistája.

„Bármelyik labdarúgó szabadon dönthet úgy, hogy nem kíván szerepelni a válogatottban. Nincs olyan FIFA-szabály, ami megtiltaná, hogy a játékosok lemondják a szereplést. Csak annyi az előírás, hogy a döntést hivatalosan is közölni kell” – jegyezte meg Andreas Herren.

Domenech azt szeretné elérni, hogy Makelele minden kihagyott válogatott meccs miatt két klubmérkőzést kénytelen legyen kihagyni.

„Beszéltem Makelelével, de nem érdekel az ő álláspontja – szögezte le a napokban a francia szövetségi kapitány. – Számomra elfogadhatatlan, hogy egy remek játékos csak a klubjában játsszon, a válogatottban nem. Tárgyaltam a Chelsea edzőjével, Jose Mourinhóval is, megértem őt is, de a szabályok mellettünk állnak. Makelele nem vonult vissza, szerepel a klubjában, játékengedéllyel is rendelkezik. Így meghívhatom a válogatottba”

A portugál szakember válasza nem maradt el:
„Van egy kiváló játékos, aki úgy döntött, hogy nem akar többé a válogatottban játszani, csak a klubcsapatában. A szövetségi kapitány ellenben azt mondja, hogy amennyiben nem szerepel a nemzeti tizenegyben, akkor a klubjában se futballozzon. Úgy látszik, a játékosoknak nincsenek emberi jogaik.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik